Het debatt om journalisten och varumärket

14 maj 2012

in Nyheter, PK Stockholm

Gårdagskvällens debatt om journalisten och varumärket uppmärksammades snabbt på twitter och bloggar (läs bland andra Emanuel Karlsten, Inti Chavez Perez, Katarina O’Nils) och av Expressens papperstidning.

Se debatten igen:
Ett gott namn inom journalistiken får den som bedriver god journalistik. Så har det varit, men är den tiden snart förbi? Måste dagens journalister också skapa sig ett starkt ”varumärke” för att göra avtryck i det nya medielandskapet? Var går gränsen för vad en journalist kan göra med bibehållen trovärdighet? Är ”varumärkestänket” tecken på en kommersialisering av journalistiken och av journalisten?

I panelen:  Magnus Lindqvist, trendspanare, Amelia Adamo, M-magasin, Ebba von Sydow, frilans/SVT, Alex Schulman, Aftonbladet och TV 5, Janne Josefsson, SVT.
Samtalsledare: Stina Dabrowski, PK-ordförande

Av Christina Kennedy


 • Pingback: Janne och jag | Ebbas Blogg | svt.se

 • Majsan

  Vilka neanderthalare!!??? Tack & lov för Ebba v Sydow!

  • Johan

   Tack och lov för Janne Josefsson – all verklig smörja han har lyckats avslöja och förändra väger väl ändå tyngre än kungaskvaller och klänningsfärger och cupcakes….

   • Anna

    Jag litar inte på ett ord han säger!! Allt är vinklat så att det passsar ”scoopet”.

    Men oavsett vilket ursäktar det ju inte hans oförskämda beteende mot yngre kollegor i synnerhet Ebba?! Tala om manlig härskarteknik!! Tycker det säger en del om Janne Josefsson..alla som inte tycker som JJ har fel och är ok att förlöjliga och nedgöras.

 • Frivilot

  Är det J.Josefsson kommenterade ej sant?

 • rosa

   Vilken röra!  Efter halva programtiden har fortfarande i debatten om ”journalisten om varumärke” kommit igång.
  Byt moderator!

 • Henrik

  Det är lite märkligt att vi, eller snarare Janne och hans polare, har gått tillbaka till 68-tänket att det finaste man kan vara är genuin arbetarklass. Såna som Ebba som jobbat sig till framgång och har dugliga föräldrar ska tydligen skämmas för att de lever ett gott liv. För mig är det här absurt. Tänk om de framgångsrika skulle håna fattiga människor för att de ofta är feta halvidioter som kommer från en losermiljö där böcker och bildning lyst med sin frånvaro. Det skulle bli ett jäkla liv. Den svenska drömmen skiljer sig uppenbarligen från den amerikanska där det är fint att vara duktig.

 • C FRIIS

  Vilken märklig ”debatt”. Janne Josefsson och Stina Dabrowski vilka översittare. 

 • Maria

  Fy skäms Stina och Janne, vilken arrogans! Man undrar vilken tid ni befinner er i.

 • Anna

  Men nej. Jag sitter här och rodnar, vilken generande debatt.
  Stina.
  Janne.
  Amelia.
  Pinsamt låg nivå. Är ni journalister? I så fall dåligt pålästa. Saker förändras., quel surprise! Välkomna till framtiden. Den är här nu, tro det eller ej.

  Hela varumärket ”Janne Josefsson” känns som en dålig buskisrevy från Gbg-förort kombinerat med uppenbara härskartekniker. Kalla någon (Alex) slemmig och en annan (Ebba) för överklass med extremt nedlåtande tonfall är bara lågt.

  Gällande FB och Twitter etc. är de medier som gäller nu.  Var mer öppna och testa! Där var Amelia på och det känns bra (även om hon krystar ur sig blogginlägg).

  Alex och Ebba – ni är framtiden och det tackar vi för!

  • Ulrika

   Håller med om att det var låg nivå på flera utfall från Janne Josefsson och att Stina Dabrowski var en katastrof som moderator. Men att framtiden skulle vara Alex och Ebba är väl knappast något att tacka för. Synd att den viktiga debatten kom i bakgrunden. Man får hoppas att andra yngre journalister har ett mer välutvecklat etiskt tänkande än Alex…

 • Kattis

  Varför är Alex obehaglig?

 • Johanna

  Jag tycker att debatten driver iväg lite från ämnet, jag tänker att det är hemskt lurigt med journalister som kan köpas, och jag tycker att det har blivit mer utbrett med köpta journalister (eller så har det alltid varit så men det är ändå ett viktigt debattämne). Kan man verkligen lita på köpta journalister? Jag håller med Janne om att det inte går, därmed inte sagt att det ej finns journalister som klarar detta. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att Alex kan göra reklam för Clearasil ena dagen och andra skriva på sin blogg att samma schampoo luktar skit! Dock är han ändå ej pålitlig eftersom man inte vet var man har honom. Vissa lyckas säkert vara trovärdiga och pålitliga trots att de är köpta men det är otroligt lurigt och man är ute på mycket hal is när man låter sig köpas som journalist. Jag hoppas ej vi är på väg mot ett sådant samhälle – därför är debatten viktig!!

  (Janne är lite väl brysk och kommer ibland med kommentarer som är irrelevanta för debatten, Ebba är nog lite missförstådd eftersom hon precis är en sån journalist Janne tycker man ska vara men som råkar syssla med journalistik som ej är grävande eller något annat sk fin journalistik)

 • Charlotte

  Ebba är en fantastisk förebild för unga kvinnor och det är viktigt, lika viktigt som att uppmärksamma dåliga arbetsförhållanden för invandrare.

  Janne, du kanske skulle släppa 70-talet och vakna upp på 2000-talet.

  VAD är skillnaden med att få betalt för att föreläsa eller sitta i styrelser mot att få betalt för att blogga åt SVT?

   

 • Emelie

  Stina och Janne är ju sannerligen kompetenta när det kommer till härskartekniker och regelrätt mobbing. Härligt med god journalistik.

 • Hanna

  Heja Ebba, hon rockar!

 • Martina

  Hjälp.

 • Sofia

  Vilken fruktansvärd debatt! Vilka pinsamma påhopp som gjordes, inte minst av modertorn Stina tillsammans med Janne, skandal!

 • Anna Johansson

  Nämen usch vilken attityd mot Ebba! Vad kan hon rimligen ha gjort för att förtjäna det där? Är det fult att vara ambitiös om man inte är underdog och uppdaterad/tar del av ny teknik?

 • Pelle

  imponerade dålig debatt

 • Vera

  Så ouppfostrad och pinsam Janne är. Helt otroligt. Han verkar helt bitter över att folk hellre följer och läser Ebba på SVT än honom. Pinsamt!

 • Bittra

  Alla har ett varumärke – något man förknippar en person med och alltså inte en logotype.
  Dessa är självklart helt sammankopplade. Svenskan har bara ett ord medan man i engelskan har trademark och brand. Volvo är ett trademark och ”säkerhet” är ett brand.

  Denna diskussion handlar ju bara om olika typer av journalistik – där två skolor står emot varandra – och politik om det är rätt eller fel att tjäna pengar.

  Riktigt kass attityd mot Ebba och Alex. Om nu dinosaurierna inte vill tjäna pengar sluta vara så jäkla bittra. Det lyser avundsjuka rakt igenom bara. 

 • Christin

  Stina har tidigare varit en förebild för mig, här gör hon totalt bort sig. Vilken stenåldersmänniska.

 • Andrea Rudstrom

  Personliga påhopp på Ebba. Vad fan är det här för debatt??????

 • http://www.dan-syndrom.se/ Dan Syndrom

  Josefsson gillar att höra sin egen röst mer än vonSydow ju. 

 • Kristin

  Janne Josefsson är bara för jävla sorglig. Har han inget bättre att säga än ägna sig åt att förminska andra?

 • Pingback: Julias studentblogg » Blog Archive » Från om att blogga till krig…

 • Yes

  Som att titta på en squashmatch.

 • Emma

  Pinsamt av Stina och Janne – fruktansvärt beteende!

 • emma

  Stina är extremt partiskt, fördomsfull och nedlåtande! Pinsamt att se
  Janne känns gammal och ouppdaterad

 • http://www.malinsmonolog.blogg.se/ Malin

  Det här är PINSAMT. Det är så övertydligt att Janne och Stina är ”old school” journalister som inte tål att det nu är nya tider, och finns andra möjligheter att, på egen hand, slå sig fram och få uppdrag som journalist. Idag kan man driva sin egen tidning (blogg) göra sina egna radioprogram (podcast) och behöver inte vänta på att godkännas av någon arbetsgivare för att få tjäna pengar och göra sin egen grej! Det smakar nog beskt för dessa gamla rävar…

  Stina Dabrowski borde inte bara läsa på om bloggar, twitter och facebook, hon borde också gå en kurs i vad det innebär att vara moderator – det är INTE vad hon sysslar med här…

 • Anna

  Ja jisses, där sjönk Stina och Janne helt i mina ögon. Snacka om att mobba helt öppet. Det är ingen debatt eller det kanske det inte skulle vara utan bara klanka ner på hela internet-världen.
  Bra att ni sa ifrån Ebba och Alex! Hade jag varit er så hade jag tackat för mig och lämnat de bittra människorna.
   

 • temedhonung

  men janne, varför kan inte den gamla och den nya journalistiken finnas parallellt?

  går det inte att kombinera?

 • Pingback: Debatt « temedhonung

 • Anna

  Jag skall författa ett brev till Stina Dabrowski och Janne Josefsson. Skriva med fjäderpenna på pergament och skicka med brevduva, för vad jag skriver här (på det där Netet eller vad det nu kallas) lär de väl inte se. Fråga om det känns bra att vara del av en förnumstig, självisk och elak generation. Fråga Janne varför han tror att det är passande med personliga påhopp baserat endast på någon slags missanpassad klass-kamp. Fråga Stina om hon på allvar tror att hon leder en debatt (om den här attityden är en demonstration av Riktig Journalistik är jag glad att den är på väg ut). Fråga Janne vad för grandios självbild som krävs för att berätta för andra paneldeltagare vem och vad de är, och att ogiltigförklara åsikter och åstadkommanden enbart baserat på journalistens efternamn (ad hominem är tråkigt). Fråga Stina om hon kan försvara sin uppenbart fientliga attityd till Ebba von Sydow. Fråga varför vissa får tala och vissa bör avbrytas.

  Det är också intressant att se hur låtsatsjournalisterna har genomgående vårdat språk medan de Riktiga hummar och ummar och juhar och svär och tappar tråden.

  Sammanfattningsvis: hycklande sovietfossil med starkt bristande självinsikt –varumärke? moi? självklart inte, jag är Riktig Journalist, och inte alls här i dag på grund av mitt namn – och attitydproblem som uppför sig som den värsta sortens sjundeklasstjejer. Stina Dabrowskis tydliga rangordning, från Janne Josefsson som likställd kollega, till Amelia Adamo, Magnus Lindqvist, Alex Schulman, och slutligen Ebba som irrelevant, rosaklädd flicka.

  Graven är vissa närmare än andra. Tack och lov.

  P.S. Som utlandssvensk sedan 6 år tillbaka är det mycket möjligt att min svenska lämnar övrigt att önska. Jag ber om ursäkt. Som utlandssvensk är jag också glad att slippa media med Stinor och Janner dagarna i ända. Tvi.

 • http://www.facebook.com/marianne.engstrom.3 Marianne Engström

  Stina och Janne, tänker ni jobba till 75 år  ? Hemska tanke !!? Föreslår att ni i så fall går en datakurs omgående.  Skämmit att lyssna på er  !!  Amelia är iallafall sitt varumärke rakt igenom och  har ibland bra åsikter. Ebba, du står  stadigt i mitten stormvindrarna, heja dig ! Som nybliven pensionär är jag rent lycklig över alla möjligheter jag har att följa olika debatter. Tyvärr säger många i min ålder, att det där med datan tror jag inte på. Undantag finns!   

 • Klaraclearwater

  Heja Ebba, bry dig inte om de andra surdegarna 🙂

 • Alamire

  Jaha, där tappade jag respekten för Stina som länge varit en förebild. Hur usel får man vara som moderator? Inleda med att säga att man inte gillar att vara moderator och sedan starkt välja sida genom hela debatten! Jag trodde uppgiften var att förhålla sig neutral och få bra flyt i debatten samt att se till att alla får göra sig lika hörda. Bottennapp. 

  • http://www.facebook.com/niklas.gran Niklas Gran

   Stinas framgångar och popularitet har alltid förvånat mig.

 • Anders Ericson

  Ola Lindholm drog en lina och fick sparken av SVT. Att Janne Josefsson kan bete sig på detta sättet som företrädare för samma public serviceinstitution är skrämmande. Fullkomligt avskyvärt men helt i hans tidigare anda.

 • Johan Dahlberg

  Den här debatten måste vara bra för kanske speciellt Ebbas varumärke 🙂

 • HFH

  Janne Jofesson är en extraordinär journalist, en klass för sig.  S.k. Journalister som Alex eller Ebba kan inte jämföras med Jofesson

 • Pingback: Bra jobbat Ebba! | Mitt liv i Edinburgh

 • Fritte

  Get real, stina kör ju egen agenda utanför ämnet och janne hugger som vanligt på allt och alla…ja e inte bitter..

 • Pingback: Journalister som personliga varumärken | simonsandgren.com

 • Petra

  Janne är grym! Han är konsekvent med att aldrig låta någon köpa hans åsikter eller vad han ska säga/tycka. 

 • http://twitter.com/bianca_nosslo Bianca

  Det här gör ont att se på. Stina var partisk och otrevlig, men inte lika odräglig som Janne. Han använder sig av gammal gubbig härskarteknik (som jag faktiskt undrar över varför ingen kommenterade på) ”Du Ebba är ju så och så” och ”Du Alex du är ju så och så”. Ja men tack Janne för att du talar om för folk vad dem är, dem har säkert gått och undrat, vilken tur att du finns!

 • Hampus

  Janne Josefsson och Stina Dabrowski herregud vilka vidriga översittare. 

 • Tony

  Att Janne Josefsson och Stina Dabrowski helt missat den gröna revolutionen baserades helt på twitter och facebook är ju helt otroligt….

 • Josef

  Stina Dabrowskis Nöjesmaskinen var ju extremt bra journalistik…

 • Emeliemajalinnea

  Det här är så oerhört bajsnödigt. Hej-vi-är-av-den-gamla-skolan-och-tror-att-vi-är-bäst-och-kör-med-härskartekniker-för-att-trycka-ner-yngre. Så tråkigt att detta införlivar alla fördomar en har mot gamla tråkiga, nedlåtande forum som inom journalistiken och andra kulturella forum är inriktade på gamla, sura, pinsamma och anti-innovativa åsikter.

  Janne Josefsson tar ordet precis när han känner för det (och precis hur länge han vill ha det) och Stina skrattar patetiskt till alla urdåliga skämt han kommer med. Som vanligt kan gubbarna ta precis hur mycket plats de vill och det ska skrattas friskt åt allt de säger. Trots att det i själva fallet är så att han fullkomligt skämmer ut sig fullkomligt. Pinsamt. Patetiskt. Uråldrigt.

  Vill dessutom tillägga att jag tycker att Alex Schulman är fantastisk på alla sätt som finns.

  Heja Alex! Heja Ebba!

 • V.M.

  Gode nån! Vilken fruktansvärd gubbe Janne Josefsson är ibland. Härskargubbe. Hoppas att han bara hade en dålig dag. Var är ödmjukheten inför att mer än bara grävande journalistik kan ha en plats i verkligheten? Jag jobbar inom vården o hävdar inte att akutsjukvård är den enda verkliga vården. Var vore samhället utan hälsovård, mödravård osv. Vilket svin! Känner stark respekt för Ebba och för Alex efter at ha kikat på debatten.

 • Tina

  Tvivlar på att dessa inlägg ens läses av de som skulle behöva ta till sig kommentarerna här nedanför…  Men kära hjärtanes så oproffsigt, buffligt, pinsamt och rent av elakt två gamla stofiler inom journalistskrået kan bete sig!!! Sorry Stina och Janne, men nu har ni sjunkit lågt, mycket lågt  i mångas ögon. Ni framstår som taffliga, bittra och okunniga gamla övervintrade reliker som har noll-koll på denna nya tid vi lever i. Jag är 50+, men jag kan bara tänka mig hur utskrattade ni nu har blivit av en yngre generation, om de ens bryr sig om att titta på er. För ser ni, jag tror att era personliga varumärken (o kom inte ens o påstå att ni inte bryr er om er status!) just har blivit ganska tilltufsade. Hur ska ni nu lyckas få tillbaka det ni eventuellt tidigare hade efter detta bottennapp?? Mitt råd: Be både Alex o framförallt Ebba om ursäkt! Gör det gärna officiellt så vi alla kan se att ni kanske har lärt er läxa. Och sen tycker jag att ni ska gå o sätta er på skolbänken hos dessa två goda exempel för hur kommunikation fungerar i dagens samhälle. Oj, vad mycket de skulle kunna lära er! Tyvärr gäller det nog inte åt andra hållet. Er attityd gentemot hur man kommunicerar är liksom lite väl passé….

 • Erik

   Ebba är i mina ögon en riktig journalist. Det hon rapporterar färgar av sig på hennes framtoning.

  Stina är en urtypisk politiker som har klätt på sig förklädnad. Samtidigt tycker jag att Janne är en journalist.  Hur Stina kan koppla sig till Janne  är rätt otroligt.

  Jag tycker alltså att det handlar om hur man förhåller sig till materialet. Annars tycker jag att det i dag knappast kan finnas några journalister som vill vara opartiska. Det verkar ingå i arbetsbeskrivningen att materialet är till för den egna politiska viljan till samhällsförändringar.

 • Pingback: 9-i-topp | Sofis snapshots

 • Pingback: Är Ebba von Sydow ett varumärke? | BorderlineAcademic

 • Hanna423

  Riktig journalist?: Att konstant vinkla sina reportage utan att ta till sig av kritk? säger bara Fittja Paradiso och  radioprogrammet Elfte timme:  
  Att intervjua några av världens största politiker utan att ställa en enda väsentlig fråga? Men största mål att få dem att hoppa i slutet av programmet? Barnprogram?

  Finns det några ”journalister” som har arbetat för att skapa sig ett varumärke istället för att bedriva journalistik så är det Stina och Janne. Jag säger som Janne: Hyckleri! Kan det hända att de är rädda för att den yngre generationen är bättre på varumärkesskapande än dem? Var är alla seriösa journalister, varför var de inte inbjudna?

 • Pingback: Jag undrar hur Janne Josefsson inte kan känna sig köpt « So, I live in Berlin

 • Pingback: Gubbslem – @JournalistLisah

 • Pingback: Varför behöver journalister vara varumärken? | Ajour

 • http://www.facebook.com/martin.hedstrom.31 Martin Hedström

  Jag hann bara se ca 45 minuter in. Nu är klippet inte tillgängligt längre. Varför då?

  Vad jag hann se var i alla fall ett ypperligt exempel på dåligt genomförd journalistik. Illa påläst moderator med tydlig lojalitet och agenda. Virrigt, spretigt och osammanhängande. Både moderatorn och dennes anförvant tillgriper härskartekniker: kroppsspråk (klia sig i håret, hänga på sidan, klappar på axeln), ordval (hålla på, överklass, slemmig), röstvolym (Janne) och tillrättavisningar om detaljer (Stina).
  Stina sätter genast tonen med att börja häckla Ebba om sen ankomst. Detta trots att publiken inte ens satt sig till ro än. Sen går det i princip bara utför. Tycka vad man vill om sociala medier, men de är ett fenomen som är här för att stanna, och utvecklas. Ebbas och Alex’ geni ligger i att de är fenomenala på att se och använda möjligheterna i de här ”nya” formerna av kommunikation och medial spridning. Dabrowski och Josefsson borde ödmjukt be dessa moderna orakel om råd och hjälp inför framtiden. Inte krampaktigt klamra sig fast vid sin ”Riktiga Journalistik”. För trots att de aldrig säger det rakt ut, är det smärtsamt tydligt precis vad de tycker om de här ”nymodigheterna”. Vad de fullständigt missar är FBs, twitters, instagrams m.m:s potential för samhällsförändring och den stora massans möjlighet att komma till tals. Det är vad den här samlingen människor egentligen borde ”debattera”. Dabrowski bassar den stackars inplockade experten för att han kommer ifrån ämnet, när hon och Josefsson själva vrider ”Journalisten och Varumärket” till ”Riktig Journalistik och oäkta dito”. Gång, på gång, på gång. Magnus LIndqvists vinkling lät för övrigt mycket intressant, och han gör ett tappert försök att agera moderator och vattendelare. Det går sådär, men det är inte så konstigt. Han är ju inbjuden som expert, inte stötdämpare för von Sydows och Schulmanns skakiga tur på Dabrowskis och Josefssons gamla dammiga landsväg.

  Ebba von Sydow och Alex Schulman ska ha eloger, inte bara för deras lysande egenskapade karriärer, utan för att de inte övergav den här hopplösa farsen efter första kvarten. Amelia Adamo ska hyllas, inte bara för hennes sansade ton och jämnmod, utan för att hon (trots en smula bitterhet över ”få” bloggläsare) ser vilket etablissemanget är i just det här sammanhanget, och säger det. Stina och Janne verkar vara av den missuppfattningen, att den gamla ”äkta” journalistiken hotas av den nya sortens mediaprofiler. I min värld är det ungefär lika absurt som att män hotas av feminismens jämställdhet, och svenskar av invandring. Typiskt med pk i PKs kommentarer kanske några tänker nu, men ärligt talat. Det enda de här sakerna hotar, är gamla förlegade strukturer som inte fyller några funktioner längre, om de någonsin gjort det. Omvänd ”guilt by association” måhända, men kopplingarna finns där, om en bara öppnar ögonen ett litet grand.

  Jag är röd. Jag älskar den gamla ”äkta” journalistiken som Json och Dski tror de går i försvar för (t.ex. Zarembas artikelserier om skolan och sjukvården, för att inte tala om tidsskrifter som Bang). Jag har också svårt för den lättsmälthet och ytlighet som ofta kommer med twitter, instagram och fb. Jag har extremt svårt för den nästan helt dominerande ”oberoende liberala” dagspressen och är tacksam för public service’ motvikt. Men von Sydow och Schulman (som ofrivilligt fick stå som representanter för den nya mediala verkligheten) är inte dessa sakers antites, de är en komplettering och en förlängning. Utan människor som är sig sjäva, och som tar plats som sig själva, i media, står många av oss andra utan sammanhang och koncept. Ebba och Alex har så många följare eftersom väldigt många människor ser sig själva (eller andra), eller den de vill vara (eller hata) i dem. Det här behövs därför att vi på många sätt blir mer och mer isolerade allt eftersom tekniken blir mer och mer avancerad. Men det är en annan fråga.

  Till sist. Jag kom hit via ett par artiklar och blogginlägg om Gräv13s ”Late night show”-samtal. Jag har sett videoklippet från slutet av ”samtalet” och också lyssnat på ljudklippet. Jag vill passa på att ge Janne Josefsson en ordentlig känga för hans infantila beteende, och uttrycka min bestörtning över att varken han eller Täppas Fogelberg kan erkänna ens i efterhand att de gjort fel. Alla som någon gång tryckt ner någon, eller blivit nertryckt, med ord, tystnad och plats som slagträ, hör precis vad som händer under detta ”samtal”. De saknar antingen fullständigt självinsikt, eller så gör de det med flit. Jag undrar vilket som är värst? LIkheterna är dessutom stora med hur Janne beter sig här. Som en kärvänlig norrlännig på en öde ö sa någon gång på nittiotalet: Skämmes tamefan!

Previous post:

Next post: