• Publicistklubben

Hoten mot yttrandefriheten i Europa – se #pkdebatt med bla Margot Wallström!

Exemplen är många på hur Turkiets president Erdogan försöker tysta kritiska röster, inte bara i det egna landet, utan också i övriga Europa. En tysk komiker hotas med åtal. Med påtryckningar har man försökt stoppa en obekväm dokumentär från att visas i svensk teve. Och det är inte bara i Turkiet det fria ordet hotas i vår närhet. I länder som Ungern, Polen och Ryssland är den oberoende granskande journalistiken satt under press.

Hur tydligt markerar Sverige mot detta? Går det att se en tilltagande undfallenhet hos övriga länder i Europa för att inte stöta sig med Turkiet? Hur långt kan andra länders ledare gå för att stoppa oönskad publicitet i Sverige och andra europeiska länder?

Det diskuteras med denna kvälls panel:
Margot Wallström, utrikesminister
Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN

Jonathan Lundqvist, ordförande Reportrar utan gränser

Yavuz Baydar, journalist, medgrundare av organisationen P24 som främjar oberoende journalistik i Turkiet. Mottagare av European Press Prize.
Moderator: Björn Häger, ordförande Publicistklubben
Kvällen inleds med att Publicistklubben delar ut dubbla priser och intervjuar pristagare.

Program:

17.30 ca  Dörrarna öppnas till lokalen. Mingel och möjlighet att handla vin, öl och tilltugg i baren.
18.15  Utdelning av Publicistklubbens Stora pris. Intervju med pristagaren. (Namnet kommer att tillkännages veckan före.)
18.40 ca Utdelning av Publicistklubbens yttrandefrihetspris till Anna Politkovskajas minne. Priset går till de turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül, som medverkar på Kulturhuset.
19.00 Paneldiskussion. Hoten mot yttrandefriheten i Europa, med bland andra utrikesminister Margot Wallström.
Hela kvällens program sker alltså i Kulturhusets lokal Studion som ligger i markplan, med separat ingång vid Sergels torg. I baren finns drycker och lättare tilltugg att handla. (För den som vill äta något stadigare finns möjlighet till det, t.ex i Café Panorama på plan 5.)

Debatten ingår i programmet för utställningen Ordets Akt, om tryckfrihetens 250-årsjubilieum, som öppnar idag på Pressfrihetens dag och kommer att pågå i Kulturhuset under maj-juni 2016.

Mer information kommer att finnas på publicistklubben.se. Där går det också att se debatten direkt och i efterhand.

ANDRA PK-AKTIVITETER UNDER VÅREN

Utöver debatten den 16 maj är Publicistklubben under maj månad medarrangör för flera andra debatter med tryckfriheten som tema. Och till dessa är våra medlemmar särskilt välkomna.

Måndag 9 maj. 17:30–19:00. Näthat i Sverige och Finland – ett hot mot yttrandefriheten? Plats: Finlandsinstitutet, Sibeliussalen, Snickarbacken 4, Stockholm. Arrangör: Finlandsinstitutet, Finlands ambassad i Stockholm, Nordiska ministerrådet och Publicistklubben. Föranmälan görs här: https://www.lyyti.fi/reg_2016/nathat

Måndag 23 maj. 18.00-19.30. Hat och hot i Putins Ryssland. Plats Café Panorama, plan 5, Kulturhuset. Arrangör: Svenska Unescorådet, Fojo, TU och Publicistklubben.

Måndag 30 maj. 18.00-19.30. Karikatyrer i yttrandefrihetens tjänst. Plats Café Panorama, plan 5, Kulturhuset. Arrangör: TU, MSB och Publicistklubben.

Ingen föranmälan krävs till debatterna i Kulturhuset.

PK-HÖSTEN

Notera redan nu datum för några av höstens pk-debatter och arrangemang.

#pkdebatt: Måndagarna 29 augusti, 10 oktober och 14 november.
#pkfest: Måndagen den 5 december ordnar vi en stor tryckfrihetsfest, exklusivt för Publicistklubbens medlemmar.
Under hösten kommer vi också att satsa särskilt på andra arrangemang för våra medlemmar. Det kan vara filmvisningar, mingel och seminarier i aktuella publicistiska frågor. Inbjudningar till dessa kommer att dyka upp allt eftersom. Så missa inte att förnya ditt medlemskap, som för övrigt ger möjlighet att söka våra stipendier.

http://www.publicistklubben.se/bli-medlem/

Välkomna

Björn Häger, ordförande     Clas Barkman, programsekreterare

Mer från Debatt
Ny lokal och debattdatum våren 2019

Kära medlemmar, På grund av renovering byter Publicistklubben lokal. Debatterna kommer framledes att äga rum i Elverkets foajé på Linnégatan 69. Vårens debattdatum är: 4 februari 11 mars 8 april (årsmöte… Läs mer

Välkomna till PK-debatt måndag den 3 december!

 Välkomna till PK-debatt! Måndagen den 3 december kl.18.30 Café Panorama, Kulturhuset i Stockholm. Utdelning av Publicistklubbens pris Guldpennan 2018 års pris Guldpennan tilldelas Emma Leijnse, reporter på HDSydsvenskan, med motiveringen:… Läs mer

PK Debatt måndagen den 5 november

Välkomna till PK-debatt! Måndagen den 5 november kl.18.30 Café Panorama, Kulturhuset i Stockholm. Sportjournalistik eller underhållning? Landslagsstjärnor i fotboll vägrar svara på frågor, idrottsstjärnor och agenter dikterar villkor för intervjuer… Läs mer

Välkomna till PK:s eftervalsdebatt måndag 24 september

Välkomna till Publicistklubbens stora Eftervalsdebatt! Måndagen den 24 september kl.18.30 Café Panorama, Kulturhuset i Stockholm. Valbevakningen – vad tycker de granskade? Partiledare och partisekreterare från riksdagspartierna ger sin syn på… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem