• Publicistklubben

2000 namnunderskrifter överlämnas till Kina – idag kräver vi #FreeGuiMinhai


Över 2000 har skrivit på det öppna brevet till Kina att släppa svenske förläggaren Gui Minhai fri. Idag klockan 12 överlämnades underskrifterna vid en ceremoni utanför ambassaden. Samtidigt inleddes Publicistklubbens twitterkampanj #FreeGuiMinhai.

Det har gått 4,5 år sedan bokförläggaren och poeten Gui Minhai fängslades av kinesiska myndigheter, och tre månader sedan han dömdes till tio års fängelse i en skenrättegång för att ”tillhandahållit information till utlandet”.

På måndagen överlämnas över 2000 namnunderskrifter som samlats in efter att efter sex stora svenska dagstidningar publicerade ett brev med krav på hans frigivande. Avsändare var ett 30-tal författare, journalister, förläggare, kulturchefer, jurister, kinaexperter och representanter för yttrandefrihetsorganisationer, däribland Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

I samband med överlämnadet inleder Publicistklubben en twitterkampanj för Gui Minhais frigivning. Under hashtag #FreeGuiMinhai kommer Publicistklubben att twittra varje måndag klockan 12, och uppmanar alla som vill uppmärksamma den orättfärdiga behandlingen av Gui Minhai att delta i detta.

Vid dagens manifestation lästes dikter ur Gui Minhais diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” att läsas av Karin Olsson, Expressens kulturchef, Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter, Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet, Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges författarförbund, Eva Gedin, ordförande i Svenska Förläggareföreningen och Gui Minhais bokförläggare Martin Kaunitz.

”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” utkommer på Minhais födelsedag den 5 maj.
Grethe Rottböll och Eva Gedin överlämnar namninsamlingen som kräver Gui Minhais frihet, till Kinas ambassad.

”I en tid då yttrandefriheten står under allt mer omfattande hot kan vi inte stå tysta medan personer som arbetar i ordets tjänst är frihetsberövade utan att ha gjort sig skyldiga till något annat än att utöva sitt yrke. Genom denna manifestation och namninsamling vill vi understryka att vi inte glömt Gui Minhai, att vi håller de kinesiska myndigheterna ansvariga och förbehållslöst kräver hans frigivning” skriver Kurdo Baksi, initiativtagare till manifestationen, i ett pressmeddelande.

Baksi har skrivit efterordet till diktsamlingen, som inleds med ett förord av Gui Minhais dotter Angela Gui. Förordet publicerades på Expressens kultursida igår på Pressfrihetens dag.

Mer från PK Stockholm
Tekniskt fel – hela sändningen läggs ut i efterhand

Vid måndagens livesända PK-debatt med rubriken Korrarna och Corona inträffade ett sändningsavbrott efter cirka 45 minuter. Tyvärr gick det inte att få upp sändningen igen. Debatten spelades dock in, och… Läs mer

LIVE PK-Debatt: Korrarna om Corona

När andra länder stänger gränser och klappar igen skolor, restauranger och butiker så väljer Sverige att hålla stora delar av samhället öppet. Internationella medier rapporterar både kritiskt och imponerat om den… Läs mer

PK:s årsmöte skjuts upp till hösten

Publicistklubben Stockholm flyttar fram årsmötet från april till september på grund av Coronasmittan. De nya bestämmelserna om förbud för folksamlingar över 50 personer avgjorde frågan. – Med tanke på omständigheterna… Läs mer

PK-debatt: Så sköter medierna klimatbevakningen

Het aktivism eller sval granskning? PK tar tempen på klimatjournalistiken Debatt med Björn Wiman, kulturchef DN, Erika Bjerström, Klimatkorrespondent SVT, Matilda Nyberg, Expressens klimatredaktion. Samtalet leds av Mats J Larsson,… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem