• Publicistklubben

PK:s Politkovskaja-pris till Ulf Johansson

Ulf Johansson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Nerikes Allehanda, har tilldelats Publicistklubbens yttrande- och tryckfrihetspris till Anna Politkovskajas minne 2008.

”Trots mordhot har han hållit fast vid och försvarat sitt publiceringsbeslut, i en öppen debatt och i dialog med sina kritiker”, lyder motiveringen. Hösten 2007 mordhotades Ulf Johansson, och ett pris på 50 000 dollar utlovades till den som som tar livet av honom, efter Nerikes Allehandas publicering av av en teckning föreställande profeten Muhammed som rondellhund.

Publicistklubbens Politkovskaja-pris ska gå till ”en svensk journalist som i sitt arbete utmärkt sig i försvaret av yttrande- och tryckfriheten”.
Priset består av 10 000 kr och ett diplom och utdelades på måndagskvällen vid en PK-debatt på Kulturhuset i Stockholm av PK:s ordförande Stig Fredrikson.

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem