• Publicistklubben

Anna Lena Ringarp får Johannapeng 2008

Anna Lena Ringarp föräras 2008 års Johannapeng för programserien ”Språket” i Sveriges Radio. Det är styrelsen för Publicistklubbens Västra Krets som utser mottagare av Johannapengen. Utmärkelsen instiftades 1983 till minne av legendariska tidningsförsäljerskan ”Johanna i Brunnsparken” och delas i år ut för 26:e gången. Priset är på 5 000 kronor och går till framstående västsvenska publicister.

Så här lyder motiveringen till årets pris:

”Med glimten i rösten och i professor Lars-Gunnar Anderssons trygga sällskap, guidar Anna Lena Ringarp en entusiastiskt medverkande lyssnarskara genom vår frodiga tungomålsdjungel med dess exotiska artrikedom av genusändelser, apostrofgenitiv, anglofieringar, särskrivningar och förrädiska språkfällor.
Hon lär oss varför unga kvinnor läspar mer, hur runt kan bli om, och att många nya ord minsann inte är så nya. Snåriga uttryck och begrepp förklaras och försvaras, vårdas och kultiveras.
Knastertorra fakta blir lysande underhållning och lyssnar vi riktigt, riktigt noga kan vi höra – hur det sprakar om språket.”

Johannapengen har företrädesvis gått till kulturskribenter, men även nyhets journalister och andra kategorier publicister har belönats. Förra året gick priset till kåsören Fredric Askerup. Mia Skäringer och Klara Zimmergren på P 3:s Roll On fick priset 2006 och 2005 gick det till Offsides redaktörer, 2004 till GT:s kulturredaktör Ingrid Norrman, 2003 till fotografen Monica Englund, 2002 till GP: s Monica Tunbäck-Hanson, 2001 till GP-tecknaren Ulf Sveningson och år 2000 till frilansfotografen Tommy Wiberg.

Ursprungligen utdelades priset på Johannadagen vid en särskild ceremoni vid Johannastatyn i Brunnsparken, men på senare år har utdelningen skett i anslutning till kretsens årsmöte.

Priset överlämnades måndag den 26 maj i samband med kretsens årsmöte på Eggers i Göteborg. Utdelare är kretsens ordförande Lennart Jonson

Mer från PK Västra
PK Västra LIVE 3/6: Gangsterrap, dödsskjutningar och krimjournalistik som det nya socialreportaget?

PK Västra sänder live från Göteborgs Litteraturhus 3/6 klockan 19.00. Gängkriminaliteten har under lång tid legat högt på den politiska dagordningen. En färsk rapport från BRÅ visar att Sverige ligger… Läs mer

PK Västra LIVE 3/5 18.00: Göteborgs mediehistoria

Göteborgs mediehistoria är just nu föremål för vad som verkar vara ovanligt mycket uppmärksamhet. Tre aktuella böcker kan betraktas som tydliga tecken på det. De presenteras den 3 maj under… Läs mer

PK Västra LIVE 12/4: Johan Persson & Anna Roxvall om vägen genom öknen

I läckande gummibåtar tog sig flyktingarna över Medelhavet – innan EU:s ledare triumferande satte stopp. Fotografen Johan Persson & reportern Anna Roxvall har rest i den europeiska migrationspolitikens spår genom… Läs mer

PK Västra: Årsmöte i Göteborg 12/4

PK Västra håller årsmöte på Göteborgs Litteraturhus måndag 12 april 2021, med start klockan 18.00. På grund av covid -19 kommer vi att hålla årsmötet endast digitalt, utan deltagare på… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem