• Publicistklubben

Första direktsända debatten drog rekordpublik

När PK Stockholm för första gången sände direkt över nätet måndagen den 15 september blev det med en debatt som drog fullt hus på plats i Kulturhuset. Missade du debatten – se den igen här.

Förband var frilansjournalisten, samhällsdebattören och bloggaren Oscar Swartz som var en av de drivande krafterna bakom opinionen mot FRA-lagen.
Han tycker att de stora tidningarna, radio- och tv-kanalerna ”spände musklerna” väldigt sent i denna fråga, men var i allmänhet positiv till dem:
– Nej, bloggosfären är inte döden för de traditionella medierna, deras professionalism behövs för att vässa debatten.

Bland de fem inbjudna debattörerna, som av helt olika skäl – och alls inte någon allmän misströstan om journalistiken – stigit ner från upphöjda poster i gammelmedierna fanns det dock en något dystrare ton:
– De tryckta tidningarna har i det långa loppet inte en chans; de tar för mycket resurser och har för krånglig distribution, sade PM Nilsson, som gått från Expressens ledarsida till debattbloggen Newsmill.

Carl-Otto Werkelid blir i november kulturråd i London, efter många år som kulturchef på Svenska Dagbladet. Han menade att vi sålt ut den sanna journalistiken för enkelt och ersatt den med underhållning. Han talade om formstyrning istället för innehållsstyrning och om att mycket specialkunskap gått förlorad på redaktionerna.
– Numera ska alla göra allt själva, men vi skaffade väl inte en journalistutbildning för att beställa våra egna resor?

Cecilia Stegö Chilò, journalist som blev kortvarig minister och nu är PR-konsult kritiserade tabloidisering och ”nyhetisering” och tyckte att gräset är grönare på andra sidan Öresund.

Stina Dabrowski, numera professor på Dramatiska Institutet, trodde att journalistiken kommer att bli bättre, inte minst för att alla vanliga människor börjar ta plats på webben.
– Men det kräver också att vi traditionella journalister vässar pennorna rejält.

Där hängde Niklas Ekdal på, han som går från chefsstolen på DN:s ledarsida för att söka ett lägre tempo och därmed mer tid för reflektion:
– Kvalitetsjournalistiken kommer att överleva, men till viss del i nya former.

Mer från PK Stockholm
PK-debatt 19/4: Kända män gråter ut – Kladdig backlash?

Två våldtäktsanklagade kända män har fått enormt medieutrymme för sina egna partsinlagor, samtidigt som de kvinnor som anmält dem stått i skuggan av strålkastarljuset. Toppjuristen Göran Lambertz höll en livesänd… Läs mer

Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

Flytt till Kulturhuset och varumärkesskydd – Medlemsnytt Publicistklubben

23/9 Medlemsnytt Publicistklubben Publicistklubben flyttar tillbaka till KulturhusetKulturhuset är nu färdigrenoverat. Det innebär att Publicistklubben lämnar Södra Teatern och flyttar tillbaka till Sergels Torg.Med start nästa debatt, 12 oktober, kommer… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem