• Publicistklubben

Första direktsända debatten drog rekordpublik

När PK Stockholm för första gången sände direkt över nätet måndagen den 15 september blev det med en debatt som drog fullt hus på plats i Kulturhuset. Missade du debatten – se den igen här.

Förband var frilansjournalisten, samhällsdebattören och bloggaren Oscar Swartz som var en av de drivande krafterna bakom opinionen mot FRA-lagen.
Han tycker att de stora tidningarna, radio- och tv-kanalerna ”spände musklerna” väldigt sent i denna fråga, men var i allmänhet positiv till dem:
– Nej, bloggosfären är inte döden för de traditionella medierna, deras professionalism behövs för att vässa debatten.

Bland de fem inbjudna debattörerna, som av helt olika skäl – och alls inte någon allmän misströstan om journalistiken – stigit ner från upphöjda poster i gammelmedierna fanns det dock en något dystrare ton:
– De tryckta tidningarna har i det långa loppet inte en chans; de tar för mycket resurser och har för krånglig distribution, sade PM Nilsson, som gått från Expressens ledarsida till debattbloggen Newsmill.

Carl-Otto Werkelid blir i november kulturråd i London, efter många år som kulturchef på Svenska Dagbladet. Han menade att vi sålt ut den sanna journalistiken för enkelt och ersatt den med underhållning. Han talade om formstyrning istället för innehållsstyrning och om att mycket specialkunskap gått förlorad på redaktionerna.
– Numera ska alla göra allt själva, men vi skaffade väl inte en journalistutbildning för att beställa våra egna resor?

Cecilia Stegö Chilò, journalist som blev kortvarig minister och nu är PR-konsult kritiserade tabloidisering och ”nyhetisering” och tyckte att gräset är grönare på andra sidan Öresund.

Stina Dabrowski, numera professor på Dramatiska Institutet, trodde att journalistiken kommer att bli bättre, inte minst för att alla vanliga människor börjar ta plats på webben.
– Men det kräver också att vi traditionella journalister vässar pennorna rejält.

Där hängde Niklas Ekdal på, han som går från chefsstolen på DN:s ledarsida för att söka ett lägre tempo och därmed mer tid för reflektion:
– Kvalitetsjournalistiken kommer att överleva, men till viss del i nya former.

Mer från PK Stockholm
PK Debatt 4/10: När journalisten blir influencer

Se senaste debatten här. Läs mer

Niklas Orrenius om Lars Vilks

Söndagen 3/10 avled konstnären Lars Vilks i samband med en trafikolycka. Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg intervjuade journalisten och författaren Niklas Orrenius om Lars Vilks eftermäle och betydelse för debatten om… Läs mer

DEBATT: När journalisten blir influencer

NÄR PUBLICISTEN BLIR INFLUENCER PK-Debatt 4 oktober, kl 18.30 Hur värnar enskilda reportrar och medieföretag trovärdighet och oberoende? Vad kan man göra och vad kan man inte göra som journalist?… Läs mer

EU kan sätta press för att få Dawit Isaak fri

DEBATT Idag har den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak suttit i fängelse i Eritrea i 20 år. Tre statsministrar och sex utrikesministrar har hittills misslyckats med att få honom… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem