• Publicistklubben

Kriminaljournalistik enligt Kierkegaard

Det var återigen fullsatt i Kulturhuset där PK vid debatten om kriminaljournalistiken den 13 oktober. Hela debatten finns att se här. Den var bra och intressant och jag rekommenderar den.

Se debatten här:


Jan Guillou var först på plats – strax efter klockan sex – av dem som skulle debattera. Han kollade bordplaceringen och valde att sätta sig bredvid en annan Jan, Jan Helin från Aftonbladet som hade det starkaste understödet.
Helin tog med sig sju underchefer från Aftonbladet. Rolf Stengård var riktigt avundsjuk.
–    Inte en enda från Ekot är här, sa han bistert.

Pollack till attack
Mediaforskaren Ester Pollack gick till attack och anklagade medierna för att exploatera våld och sex. Det är det som säljer.
Jan Helin duckade inte undan utan beklagade sig att morgontidningarna upptäckte kriminaljournalistiken. 
–    Morgontidningarna har marknadsanpassad sig, sa han.

Kvällspressens Kierkegaard
Jan Helin är en ny typ av chefredaktörer i kvällspressen. Han flyr inte problem utan går in för att moralisera pressetiska frågor.
Som tillexempel när han på sin blogg frågar sina läsare om han skulle publicera namnen på de åtta sexförbrytarna, trots att Helin själv avstod. Av rädslan för att namnpublicering kunde framkalla ett hat som kunde leda till mord eller självmord av de utpekade.

Fru Ordförande gled in på danske filosofen Kierkegaard och placerade Helin in den skolan. Ulrika Knutson menade att Helin är ny typ av publicist som både skäms och är stolt över sitt hantverk.
Spelar ingen roll vilket beslut man fattar man ångrar det ändå. Som Kierkegaard skriver i Enten-Eller. Som det där med äktenskapet. Man ångrar att man har gift sig och man skulle ångra sig om man inte hade gjort det.

Jan Guillou kallar det som finns på nätet för skvaller. Ansvariga utgivare ska inte publicera namn bara för att några bloggare har gjort.
Jan Guillou betonade att vi som publicister har ett ansvar för det vi publicerar.

En dam från publiken anklagade kriminaljournalistiken för att skapa ångest och att massor av folk inte vågar sig ut.
Jan Guillou svarade att brotten inte ökat de senaste tjugo åren utan kriminaljournalistiken. Den har i sin tur tvingat politikerna till hårdare tag.
– Vi har idag dubbelt så många fångar och antalet livstidsdömda har ökat från 30 till över 120.

Efter debatten stannade folk för att prata. Vilka var de sista att lämna café Panorama?
Jan Helin och Jan Guillou.

Tonchi Percan

Här kan du se försnacket med Anita Kratz:

Mer från PK Stockholm
Flytt till Kulturhuset och varumärkesskydd – Medlemsnytt Publicistklubben

23/9 Medlemsnytt Publicistklubben Publicistklubben flyttar tillbaka till KulturhusetKulturhuset är nu färdigrenoverat. Det innebär att Publicistklubben lämnar Södra Teatern och flyttar tillbaka till Sergels Torg.Med start nästa debatt, 12 oktober, kommer… Läs mer

Kallelse: Publicistklubbens årsmöte 7/9 på Södra Teatern

Publicistklubbens uppskjutna årsmöte hålls 7 september kl 17.00, med ett maximalt deltagarantal av 50 personer på plats och övriga deltagare via länk. Se nedan för instruktioner kring deltagande. Publicistklubben Stockholm… Läs mer

2000 namnunderskrifter överlämnas till Kina – idag kräver vi #FreeGuiMinhai

Över 2000 har skrivit på det öppna brevet till Kina att släppa svenske förläggaren Gui Minhai fri. Idag klockan 12 överlämnades underskrifterna vid en ceremoni utanför ambassaden. Samtidigt inleddes Publicistklubbens… Läs mer

Tekniskt fel – hela sändningen läggs ut i efterhand

Vid måndagens livesända PK-debatt med rubriken Korrarna och Corona inträffade ett sändningsavbrott efter cirka 45 minuter. Tyvärr gick det inte att få upp sändningen igen. Debatten spelades dock in, och… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem