• Publicistklubben

Kriminaljournalistik enligt Kierkegaard

Det var återigen fullsatt i Kulturhuset där PK vid debatten om kriminaljournalistiken den 13 oktober. Hela debatten finns att se här. Den var bra och intressant och jag rekommenderar den.

Se debatten här:


Jan Guillou var först på plats – strax efter klockan sex – av dem som skulle debattera. Han kollade bordplaceringen och valde att sätta sig bredvid en annan Jan, Jan Helin från Aftonbladet som hade det starkaste understödet.
Helin tog med sig sju underchefer från Aftonbladet. Rolf Stengård var riktigt avundsjuk.
–    Inte en enda från Ekot är här, sa han bistert.

Pollack till attack
Mediaforskaren Ester Pollack gick till attack och anklagade medierna för att exploatera våld och sex. Det är det som säljer.
Jan Helin duckade inte undan utan beklagade sig att morgontidningarna upptäckte kriminaljournalistiken. 
–    Morgontidningarna har marknadsanpassad sig, sa han.

Kvällspressens Kierkegaard
Jan Helin är en ny typ av chefredaktörer i kvällspressen. Han flyr inte problem utan går in för att moralisera pressetiska frågor.
Som tillexempel när han på sin blogg frågar sina läsare om han skulle publicera namnen på de åtta sexförbrytarna, trots att Helin själv avstod. Av rädslan för att namnpublicering kunde framkalla ett hat som kunde leda till mord eller självmord av de utpekade.

Fru Ordförande gled in på danske filosofen Kierkegaard och placerade Helin in den skolan. Ulrika Knutson menade att Helin är ny typ av publicist som både skäms och är stolt över sitt hantverk.
Spelar ingen roll vilket beslut man fattar man ångrar det ändå. Som Kierkegaard skriver i Enten-Eller. Som det där med äktenskapet. Man ångrar att man har gift sig och man skulle ångra sig om man inte hade gjort det.

Jan Guillou kallar det som finns på nätet för skvaller. Ansvariga utgivare ska inte publicera namn bara för att några bloggare har gjort.
Jan Guillou betonade att vi som publicister har ett ansvar för det vi publicerar.

En dam från publiken anklagade kriminaljournalistiken för att skapa ångest och att massor av folk inte vågar sig ut.
Jan Guillou svarade att brotten inte ökat de senaste tjugo åren utan kriminaljournalistiken. Den har i sin tur tvingat politikerna till hårdare tag.
– Vi har idag dubbelt så många fångar och antalet livstidsdömda har ökat från 30 till över 120.

Efter debatten stannade folk för att prata. Vilka var de sista att lämna café Panorama?
Jan Helin och Jan Guillou.

Tonchi Percan

Här kan du se försnacket med Anita Kratz:

Mer från PK Stockholm
Nya styrelsemedlemmar i Publicistklubben 2021/22

Fyra nya styrelsemedlemmar valdes in vid Publicistklubbens årsmöte. Mötet hölls på grund av coronarestriktioner helt digitalt. Lena Mellin, Aftonbladet, var årsmötesordförande. Ett 20-tal medlemmar deltog i mötet, som följdes av… Läs mer

Se hela debatten från 19/4: Kända män gråter ut – kladdig backlash?

Vi vill be så mycket om ursäkt för det tekniska strul som gjorde att livesändningen av debatten den 19/4 inte fungerade som den skulle. Nedan finns dock hela debatten bandad… Läs mer

Dagordning för årsmöte i Publicistklubbens Stockholmskrets

Nedan följer dagordning för årsmötet i Publicistklubbens Stockholmskrets. Mötet äger rum måndagen den 19 april 2021 kl 17.00 och hålls digitalt på Google Meet på grund av pandemin. Anmälan till… Läs mer

PK-debatt 19/4: Kända män gråter ut – Kladdig backlash?

Två våldtäktsanklagade kända män har fått enormt medieutrymme för sina egna partsinlagor, samtidigt som de kvinnor som anmält dem stått i skuggan av strålkastarljuset. Toppjuristen Göran Lambertz höll en livesänd… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem