• Publicistklubben

Referat från debatten om debattsidorna

Videoinspelning från Publicistklubbens debatt den 12/10 i Kulturhuset i Stockholm.

Anna Ankas julafton – Vad händer med debattsidorna?

Fotboll och fosterland – DN-journalisten Johan Esk frågas ut av Lena Andersson och Ulrika Knutson

Finns Anna Anka i verkligheten och är hon dum eller en seriös debattör? Med denna upptakt i debatten positionerade sig panelen på följande sätt:

Visst finns Anna Anka, och OK hon har ett stort underhållningsvärde, men hon drog igång en seriös debatt, hävdade Karin Eder Ekman, planeringschef på Newsmill, som publicerade höstens mest uppmärksammade inlägg.

Karin E E berättade också hur det gick till inför publiceringen. Anna Anka dikterade sitt inlägg för en medarbetare på Newsmill. Det ströks och ändrades via mejlen under en hel natt! innan texten var klar att publiceras.
Enligt Resumés chefredaktör Viggo Cavling går det utför med journalistiken i sin helhet och han tänker i fortsättningen inte rekommendera en enda ung människa att bli journalist. I fallet Anna Anka var hans analys denna:
– Man tar en väldigt korkad människa från t.ex. Hollywood med extrema politiska åsikter och sätter henne i en tv-studio och då blir det ett ganska dåligt samtal.

På frågan om Anna Ankas inlägg handlar om en svensk verklighet eller inte blev svaret ett definitiv ja från Timbros mediechef Roland Poirier Martinsson.
– Visserligen är jag övertygad om att Anna Anka inte är dummare än att hon här har gjort en satir, men visst handlar det också om en svensk verklighet. Sedan är det en annan sak att om man som liberal i livsstilsfrågor, som jag är, betraktas som en samhällsomstörtare från höger.

Niklas Ekdal, kolumnist bl a i sin gamla tidning Dagens Nyheter, hävdade med bestämdhet att det inte alls pågår någon slags ”anna-anka-fiering” i det svenska samhället. Han ser inga tecken på en värdekonservativ svängning.
Och när det gäller verklighet eller inte så menade Niklas Ekdal att det skrivs alldeles för lite om verkligheten, eller rättare sagt det görs för lite god journalistik om verkligheten. Den har ersatts med debatter, som är billigare för ägaren, och ger ett högre underhållningsvärde, som i det här fallet med Anna Anka.
Brita-Lena Ekström
ekonomireporter på SR och styrelsemedlem i Publicistklubben

Här kan du läsa mer om debatten om debattsidorna.

Mer från PK Stockholm
PK-debatt 19/4: Kända män gråter ut – Kladdig backlash?

Två våldtäktsanklagade kända män har fått enormt medieutrymme för sina egna partsinlagor, samtidigt som de kvinnor som anmält dem stått i skuggan av strålkastarljuset. Toppjuristen Göran Lambertz höll en livesänd… Läs mer

Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

Flytt till Kulturhuset och varumärkesskydd – Medlemsnytt Publicistklubben

23/9 Medlemsnytt Publicistklubben Publicistklubben flyttar tillbaka till KulturhusetKulturhuset är nu färdigrenoverat. Det innebär att Publicistklubben lämnar Södra Teatern och flyttar tillbaka till Sergels Torg.Med start nästa debatt, 12 oktober, kommer… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem