• Publicistklubben

PK Södra: Bevakning byggd på fördomar?

Publicistklubben Södra bjuder in till debatt den 26 oktober med avstamp i Gellert Tamas bok om de apatiska barnen. Bevakning byggd på fördomar?

I panelen:
Gellert Tamas, journalist och författare. 2002 utkom hans bok ”Lasermannen – en berättelse om Sverige”. I höst är han aktuell med ”De apatiska – om makt, myter och manipulation”. Artiklar om tamas bok i SvD, DN, Sydsvenskan och HD.
Martin Jönsson, redaktionschef på Svenska Dagbladet som hösten 2005 var tidigt ute och rapporterade att barnen kunde vara förgiftade. SvD har i efterhand kritiserats för publiceringarna.
Johan Rahm, presschef på Migrationsverket.
+ ev. ytterligare gäst

I början av 2000-talet rapporterade svenska medier om ett nytt fenomen: barn i asylsökande familjer drabbades av apatiliknande tillstånd. En nationell debatt utbröt kring hururvida barnen var sjuka eller inte.
Hösten 2009 är debatten igång igen. Den här gången utlöst av Gellert Tamas 600-sidiga reportagebok, en skildring som har mött starka reaktioner.
PK Södra vill debattera hur media har bevakat såväl de apatiska barnen som Gellert Tamas bok. Varför är det så svårt att bevaka frågor kring asyl?
Debattledare: Peter Palmkvist, TT, och Charlotte Ågren, HD.

I heta stolen: Lars Yngve, redaktör för Nya Upplagan, en gratistidning om kultur som sedan fyra år tillbaka görs i Ystad. Lars Yngve lyckas få kända skribenter att skriva gratis för tidningen, bl.a. Noam Chomsky och Susanna Alakoski. Vi vill veta hur han gör.

Måndag 26 oktober på Café Rasoir (en trappa upp), Norra Vallgatan 62 – vid Centralstationen i Malmö. Mingel från 18.00, mat 18.30.

Anmälan till middag, 165 kronor, senast torsdagen 22 september. Anmäl via mejl till Charlotte Ågren
Ni som inte vill äta – kom direkt till debatten 19:30. Välkomna!

Höstens sista debatt måndagen den 7 december.

Mer från PK Södra
PK Södra Årsmöte 8/10

När: 8/10 klockan 18:00. Var: På Inkonst i Malmö, Bergsgatan 29. Baren håller öppet för förfriskningar. För vem: Medlemmar i Publicistklubben. ANNA BUBENKO GÄSTAR ÅRSMÖTET Journalisten Anna Bubenko (SR) utsågs tidigare i… Läs mer

PK Södra LIVE: Koranbränning och kravaller, författarbesök och Dawit Isaak-biblioteket

När och var: Tisdagen 15 september 18:00 via Facebook Live/Youtube. PK Intervju: Henrik Brandão Jönsson  Med den tredje tryckningen av reportageboken ”Där solen aldrig går ned: hur världens mest sorgsna… Läs mer

PK Södra LIVE: HD:s nya chefred, machomän (?) och post-corona.

HD:s nya chefredaktör, machomän och journalistikens framtid post-corona. Läs mer

2000 namnunderskrifter överlämnas till Kina – idag kräver vi #FreeGuiMinhai

Över 2000 har skrivit på det öppna brevet till Kina att släppa svenske förläggaren Gui Minhai fri. Idag klockan 12 överlämnades underskrifterna vid en ceremoni utanför ambassaden. Samtidigt inleddes Publicistklubbens… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem