• Publicistklubben

PK Södra: Bevakning byggd på fördomar?

Publicistklubben Södra bjuder in till debatt den 26 oktober med avstamp i Gellert Tamas bok om de apatiska barnen. Bevakning byggd på fördomar?

I panelen:
Gellert Tamas, journalist och författare. 2002 utkom hans bok ”Lasermannen – en berättelse om Sverige”. I höst är han aktuell med ”De apatiska – om makt, myter och manipulation”. Artiklar om tamas bok i SvD, DN, Sydsvenskan och HD.
Martin Jönsson, redaktionschef på Svenska Dagbladet som hösten 2005 var tidigt ute och rapporterade att barnen kunde vara förgiftade. SvD har i efterhand kritiserats för publiceringarna.
Johan Rahm, presschef på Migrationsverket.
+ ev. ytterligare gäst

I början av 2000-talet rapporterade svenska medier om ett nytt fenomen: barn i asylsökande familjer drabbades av apatiliknande tillstånd. En nationell debatt utbröt kring hururvida barnen var sjuka eller inte.
Hösten 2009 är debatten igång igen. Den här gången utlöst av Gellert Tamas 600-sidiga reportagebok, en skildring som har mött starka reaktioner.
PK Södra vill debattera hur media har bevakat såväl de apatiska barnen som Gellert Tamas bok. Varför är det så svårt att bevaka frågor kring asyl?
Debattledare: Peter Palmkvist, TT, och Charlotte Ågren, HD.

I heta stolen: Lars Yngve, redaktör för Nya Upplagan, en gratistidning om kultur som sedan fyra år tillbaka görs i Ystad. Lars Yngve lyckas få kända skribenter att skriva gratis för tidningen, bl.a. Noam Chomsky och Susanna Alakoski. Vi vill veta hur han gör.

Måndag 26 oktober på Café Rasoir (en trappa upp), Norra Vallgatan 62 – vid Centralstationen i Malmö. Mingel från 18.00, mat 18.30.

Anmälan till middag, 165 kronor, senast torsdagen 22 september. Anmäl via mejl till Charlotte Ågren
Ni som inte vill äta – kom direkt till debatten 19:30. Välkomna!

Höstens sista debatt måndagen den 7 december.

Mer från PK Södra
PK Södra LIVE: Aktivism, sportjournalistik under pandemin, kungahuset i media

När och var: Onsdagen 2 juni 18:00 via Facebook Live/Youtube. PK Samtal: Aktivism och journalistik Går det att vara journalist och aktivist? Och var går gränsen egentligen? Mia-Marie Hammarlin, forskare vid… Läs mer

Nya styrelsemedlemmar i PK Södra 21/22

Årsmötet hölls i år digitalt den 22 april på grund av Coronarestriktionerna. Ett 20-tal medlemmar var med. Mötet leddes av avgående ordförande Csaba Bene Perlenberg. Till ny ordförande valdes Agneta… Läs mer

PK Södra LIVE: Clubhouse, klimatsmarta tidningar, guld från läsarintäkter

När och var: Torsdagen 25 februari 18:00 via Facebook Live/Youtube. PK Samtal: Den klimatsmarta papperstidningen På Bjärehalvön har den gratis lokaltidningen Bjäre NU tagit steget och blivit en klimatkompenserad tidning.… Läs mer

Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem