• Publicistklubben

Enfald eller mångfald?

Södra Norrlandskretsens februarimöte tog upp hur länets medier har rapporterat och speglat den infekterade debatten om besparingarna i landstinget och på Sundsvalls sjukhus.

Frågor som diskuterades var bland andra:

Har tidningar, radio och tv hemfallit åt ”bypolitik” i stället för att försöka spegla länsperspektivet?

Har medierna tagit ställning och utmålat olika parter som hjältar respektive skurkar?

Har bevakningen varit ensidig eller har flera perspektiv framkommit?

Inbjudna gäster – förutom representanter för Sundsvalls Tidning, Dagbladet, Tidningen Ångermanland/Örnsköldsviks Allehanda samt public service bolagen SR och SVT – var Stefan Dahlin, politisk sekreterare (S), och Ulla Norgren, ledamot av landstingsstyrelsen (FP).

De lokala medierna var i stort nöjda med hur de har skött bevakningen. Kjell Carnbro, chefredaktör för Sundsvalls Tidning (ST), menade till exempel att det naturligtvis finns enskilda publiceringar som kanske skulle ha diskuterats mer på förhand, men att bevakningen på det hela taget varit saklig.

Just ST kom att hamna i diskussionens centrum – bland annat publiceringen av en bild där anställda på Sundsvalls sjukhus firade med tårta när landstingsrådet Ewa Söderberg avgått – kom att ifrågasättas.

Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda, som är samma bolag men med två titlar, har i viss mån samordnat sin bevakning med ST genom att ”dela” en landstingsreporter. Men då besparingarna i detta läge rört främst verksamheten i Sundsvall har Ångermanlandspressen inte bevakat frågan lika intensivt som Medelpadsmedierna.

Flera i debatten var också kritiska mot den stora mängd anonyma kommentarer på nätet, där tonen är betydligt råare än på insändarsidor och dylikt. ”Mobbnivå” som Stefan Dalin kallade det. Dahlin menade också att medierna har brustit i objektivitet, men var också självkritisk. Framförallt till landstingets bristande mediestrategi.

När bevakningen är massiv och rapporteringen går snabbt i flera kanaler är det kanske som Svante Säwén, politisk redaktör på Dagbladet, sade: ”Det är lätt att dras med.”

Flera parter var också överens om att det är svårt att utvärdera bevakningen så här nära inpå; i viss mån är vi ju fortfarande mittuppe i processen.

Mer från PK Södra Norrland
Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

2000 namnunderskrifter överlämnas till Kina – idag kräver vi #FreeGuiMinhai

Över 2000 har skrivit på det öppna brevet till Kina att släppa svenske förläggaren Gui Minhai fri. Idag klockan 12 överlämnades underskrifterna vid en ceremoni utanför ambassaden. Samtidigt inleddes Publicistklubbens… Läs mer

Fick du stipendiepengar? 100 journalister delar på 2,5 miljoner kronor

Publicistklubbens Hiertanämnd delar 2020 ut över 2,5 miljoner kronor till 100 svenska journalister. Projekten spänner från resor till Grönland och Påskön, till undersökningar av queerteater i New York och elitskolor… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem