• Publicistklubben

Enfald eller mångfald?

Södra Norrlandskretsens februarimöte tog upp hur länets medier har rapporterat och speglat den infekterade debatten om besparingarna i landstinget och på Sundsvalls sjukhus.

Frågor som diskuterades var bland andra:

Har tidningar, radio och tv hemfallit åt ”bypolitik” i stället för att försöka spegla länsperspektivet?

Har medierna tagit ställning och utmålat olika parter som hjältar respektive skurkar?

Har bevakningen varit ensidig eller har flera perspektiv framkommit?

Inbjudna gäster – förutom representanter för Sundsvalls Tidning, Dagbladet, Tidningen Ångermanland/Örnsköldsviks Allehanda samt public service bolagen SR och SVT – var Stefan Dahlin, politisk sekreterare (S), och Ulla Norgren, ledamot av landstingsstyrelsen (FP).

De lokala medierna var i stort nöjda med hur de har skött bevakningen. Kjell Carnbro, chefredaktör för Sundsvalls Tidning (ST), menade till exempel att det naturligtvis finns enskilda publiceringar som kanske skulle ha diskuterats mer på förhand, men att bevakningen på det hela taget varit saklig.

Just ST kom att hamna i diskussionens centrum – bland annat publiceringen av en bild där anställda på Sundsvalls sjukhus firade med tårta när landstingsrådet Ewa Söderberg avgått – kom att ifrågasättas.

Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda, som är samma bolag men med två titlar, har i viss mån samordnat sin bevakning med ST genom att ”dela” en landstingsreporter. Men då besparingarna i detta läge rört främst verksamheten i Sundsvall har Ångermanlandspressen inte bevakat frågan lika intensivt som Medelpadsmedierna.

Flera i debatten var också kritiska mot den stora mängd anonyma kommentarer på nätet, där tonen är betydligt råare än på insändarsidor och dylikt. ”Mobbnivå” som Stefan Dalin kallade det. Dahlin menade också att medierna har brustit i objektivitet, men var också självkritisk. Framförallt till landstingets bristande mediestrategi.

När bevakningen är massiv och rapporteringen går snabbt i flera kanaler är det kanske som Svante Säwén, politisk redaktör på Dagbladet, sade: ”Det är lätt att dras med.”

Flera parter var också överens om att det är svårt att utvärdera bevakningen så här nära inpå; i viss mån är vi ju fortfarande mittuppe i processen.

Mer från PK Södra Norrland
PK Debatt 4/10: När journalisten blir influencer

Se senaste debatten här. Läs mer

Niklas Orrenius om Lars Vilks

Söndagen 3/10 avled konstnären Lars Vilks i samband med en trafikolycka. Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg intervjuade journalisten och författaren Niklas Orrenius om Lars Vilks eftermäle och betydelse för debatten om… Läs mer

DEBATT: När journalisten blir influencer

NÄR PUBLICISTEN BLIR INFLUENCER PK-Debatt 4 oktober, kl 18.30 Hur värnar enskilda reportrar och medieföretag trovärdighet och oberoende? Vad kan man göra och vad kan man inte göra som journalist?… Läs mer

Farida Nekzad är årets Anna Politovskaja-pristagare

Årets mottagare av priset till Anna Politovskajas minne är den afghanska journalisten Farida Nekzad, som lyckades fly landet när talibanerna tog över. Här intervjuas hon av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg: Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem