• Publicistklubben

Referat Norr: NorrbottensMedia – succé eller fiasko?

Succé eller fiasko – hur blev det? Så löd rubriken när PK-sektionen i Norrbotten ordnade debatt om NorrbottensMedia AB.

– Vi har ökat möjligheterna för norrbottningarna att ta del av bra lokal journalistik. Jag tycker det har blivit en succé, helt klart, svarade Erik Ranängen, vd för mediakoncernen.

Debatten den 16 mars var en uppföljning av det möte PK Norrbotten ordnade för drygt två år sedan då NorrbottensMedia AB just hade bildats.
Vd Erik Ranängen räknade nu upp saker som koncernen genomfört under sina första år:
Nytt mediahus, ny tryckpress, nystartade gratistidningar i Luleå, Boden och Malmfälten, nytt tabloidformat på Norrbottens-Kuriren, och en ny lokal TV-kanal – 24 Norrbotten, enligt uppgift med 80 000 unika tittare varje vecka.
– Jag vill sticka ut hakan och påstå att den klår de andra kanalerna med råge, sa Ranängen.

Lokal journalistik
Han hävdade också att sammanslagningens alla synergieffekter har gjort det möjligt att satsa på det som är grundbulten i koncernens verksamhet – lokal och grävande journalistik.
– Vi har ett dynamiskt mediahus som saknar motstycke norr om Stockholm.
Ekonomiskt har det däremot varit kärvare. 2008 gav bara ett mindre överskott, trots att de båda lokaltidningarna NSD och NK då gick med 17 respektive 14 miljoner kronor i vinst. Samtidigt kostade nämligen starten av den nya TV-kanalen och andra gemensamma verksamheter cirka 20 miljoner kronor.
– Siffrorna för 2009 är inte klara, men det var inget bra år för vår del, erkände Ranängen.

Stå på flera ben
Anders Ingvarsson, ny chefredaktör för NSD, sa:
– Det har varit spännande att komma till en bra tidning och ett mediehus med möjligheter att utveckla verksamheten. Ambitionen är att satsa på fördjupande, grävande och relevant journalistik.
– Vår strategi är att stå på mer än ett ben och då är TV viktigt, sa Mats Ehnbom, chefredaktör på NK.
Den kommentaren tolkade frilansjournalisten Lasse Pekka som en bekräftelse på hans egen uppfattning, oavsett vad de inblandade säger:
– När tidningarna ingår i samma bolag och har samma börs – då svalnar konkurrensen.

Annonsörerna styr
Pekka hade följt NorrbottensMedias utveckling och var bister i sin kritik. Han visade siffror på hur upplagorna rasat och hur den totala omsättningen minskat efter sammanslagningen.
Dessutom hävdade han att angeläget innehåll om samhälle, politik, arbetsmarknad och näringsliv alltmer har fått ge vika för material om nöje, fritid, kultur, sport och returinformation.
– Det är inte läsarna som är uppdragsgivare längre. Det är annonsörerna. Kommersialismen har ätit upp den journalistiska själen. Den journalistiska glöden har svalnat, i väntan på bröllopet mellan NSD och NK.

Presstöd i ladan
Ingvarsson och Ehnbom hävdade båda att det måste finnas en mix i tidningarna.
– Det måste finnas lite av varje. För många är papperstidningen fortfarande den främsta nyhetskällan, sa Ehnbom.
För 2010 har NSD beviljats knappt 17 miljoner kronor i presstöd. Ranängen sa att de pengarna tills vidare ”läggs i ladan”.
– I NSD-ladan? frågade moderatorn Lars Lindberg.
– Vi har ju numera en gemensam lada, svarade Ranängen.

Kvar om tio år
Frilansjournalisten Jan Nyberg visade hur NSDs och NKs gemensamma upplaga har minskat från 66 800 ex 2006 till 55 200 ex 2009. Fortsätter det i den takten finns tidningarna inte kvar på 2020-talet.
– Båda varumärkena är starka. De kommer att finnas kvar – men i vilken form är osäkert, sa Ehnbom.

HANS OLOV OHLSON

Fotnot: NorrbottensMedia AB har tre delägare. Norrköpings Tidningars Media äger 51 procent, Piteå-Tidningen 25,3 procent och de norrbottniska socialdemokraternas bolag Valrossen 23,7 procent.

Mer från PK Norra Norrland
PK Norra: Årsmöte 22/4 och Linda Hedenljung

Hej PK-medlemmar! Ett år går snabbt och nu är tid att summera, välja om eller välja nytt och blicka framåt igen. Nu kallar vi till årsmöte för Publicistklubben Norra Norrland.… Läs mer

Silversleven 2020 – nomineringen öppen!

PK-medlemmar, Nu har vi våren i sikte och börjar med att uppmana er att komma in med nomineringar till Silversleven 2020. Tanken är att prisutdelningen ska ske under våren. Förhoppningsvis… Läs mer

Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem