• Publicistklubben

Möt årets Anna Politkovskaja-pristagare på Gräv2010

Den 19-21 mars ordnar föreningen Grävande journalister sin årliga koferens, Gräv2010. Där samlas journalister från hela Sverige för att fördjupa sig i frågor om granskande journalistik och till utdelningen av det prestigefyllda priset Guldspaden.

I år kommer även representanter från Publicistklubben finnas på plats under seminareidagarna för att informera om vår verksamhet. På fredagen den 19 mars har vi den äran att välkomna årets pristagare till Anna Politkjovskajas minne Amun Abdullahi Mohamed. Hon kommer delta i ett samtal lett av Ulrika Knutson och Tonchi Percan från PK:s styrelse om hot och trakasserier för granskande journalister.

Amun Mohamed är en orädd journalist på SR International som väckt mycket uppmärksamhet när hon modigt granskat livsvillkoren för somalier i Sverige. Årets prismotivering lyder ”Naivt trodde vi att slaget om yttrandefriheten var vunnet i Sverige. Det var fel. Amun Abdullahi Mohamed utkämpar det med mod och stor skicklighet varje arbetsdag.”

Välkommen till Infostudion i Radiohuset kl 13.15 för ett viktigt seminarium om yttrandefriheten för journalister i dagens Sverige.

Mer från PK Södra
PK Södra LIVE: Aktivism, sportjournalistik under pandemin, kungahuset i media

När och var: Onsdagen 2 juni 18:00 via Facebook Live/Youtube. PK Samtal: Aktivism och journalistik Går det att vara journalist och aktivist? Och var går gränsen egentligen? Mia-Marie Hammarlin, forskare vid… Läs mer

Nya styrelsemedlemmar i PK Södra 21/22

Årsmötet hölls i år digitalt den 22 april på grund av Coronarestriktionerna. Ett 20-tal medlemmar var med. Mötet leddes av avgående ordförande Csaba Bene Perlenberg. Till ny ordförande valdes Agneta… Läs mer

PK Södra LIVE: Clubhouse, klimatsmarta tidningar, guld från läsarintäkter

När och var: Torsdagen 25 februari 18:00 via Facebook Live/Youtube. PK Samtal: Den klimatsmarta papperstidningen På Bjärehalvön har den gratis lokaltidningen Bjäre NU tagit steget och blivit en klimatkompenserad tidning.… Läs mer

Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem