• Publicistklubben

Eftervalsdebatten – tv och referat

Se sändningen från Kulturhuset i Stockholm, nu i högupplöst version.

Referat från Publicistklubbens eftervalsdebatt i Stockholm. Debatten leddes av Ulrika Knutson och Karin Eriksson från PK-styrelsen.

Paneldeltagare, från vänster till höger: Mona Sahlin (S), Helena Dyrssen (FP), Göran Hägglund (KD), Fredrick Federley (C), Peter Eriksson (MP), Mattias Karlsson (SD), Lars Ohly (V), Fredrik Reinfeldt (M).

Partitopparna fick som vanligt sin chans att hårt och skoningslöst utvärdera mediernas bevakning av valrörelsen. Det började lite försiktigt med att partiföreträdarna ganska unisont tyckte att rapporteringen skulle ha beröm för att den hade bredd, handlade om sakfrågor och inte skandaler, med bra utfrågningar och debatter i radio och tv. Men sen fanns det många olika uppfattningar om vilka missar medierna gjort.

Kampanjjournalistiken mot Mona Sahlin ”trädde över alla gränser” menade Lars Ohly och förklarade det delvis med politiserade redaktioner och en journalistik som tjänar vissa syften.

Också Mona Sahlin kritiserade Expressen som av journalistikprofessorn Kent Asp pekats ut som den tidning som mosade Mona hårdast inför valet. Hon pratade också om mätningshysterin och om hur hon fick svara på alldeles för många frågor om opinionssiffror.

Peter Eriksson tyckte det var orättvist att bara peka ut Expressen utan valde att också rikta en hård spark mot Dagens Nyheter där han menade att ledarsidorna varit mer ”sansade och neutrala” än analyserna på nyhetsplats.

Fredrik Reinfeldt trädde då till mediernas försvar med teorin att det var de rödgrönas oenighet och ofärdiga förslag som triggat rubrikmakarna. Det handlar i hög grad om förtjänad media, sa han.

Göran Hägglund ville inte anklaga nyhetsjournalisterna för att vara vridna åt något håll utan konstaterade att en bra nyhet är en bra nyhet. Han lovordade Twitter och sa att de sociala medierna sänker trösklar och gör politiken mer tillgänglig.

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson sa att för deras del har de sociala medierna varit helt avgörande för valframgången. Eftersom partiet inte behandlas som de andra partierna av etablerade medier så följer deras sympatisörer istället bloggar och annat för att få veta var partiet står i olika frågor. Mattias Karlsson gav Sveriges Radio beröm som det av de traditionella medierna som behandlat SD mest schysst.

Folkpartiets Helena Dyrssen tyckte att det sämsta med årets valrörelse var spelteorierna och spekulationerna om eventuella valutgångar – medierna skadade människor genom att beskriva vad som skulle hända eller inte hända med dem efter valet, sa Dyrssen.

Fredrick Federley från Centerpartiet instämde och sa att medierna gick händelserna i förväg och komponerade regeringar innan valet var färdigt. Trivialisering, personifiering och maktspel blev mer intressant än sakpolitik menade Federley. Han berättade att när Centerpartiet presenterade en migrationspolitisk rapport kom en journalist, men när Federley sprang 60 meter i högklackat i Almedalen visades det på TV varje kväll.

Både Lars Ohly och Mona Sahlin talade mot slutet av debatten om hur olustigt det kändes med Kristian Luuks skojfriska tilltalston i SVT:s valvaka. Ohly sa att kantringen mot underhållningsjournalistik leder bort från det väljarna är intresserade av: fakta och kunskap. Han fick då till publikens stora glädje följdfrågan varför han själv då valde att fria i direktsändning – och svarade att DET inte var valrörelsetaktik, det var kärlek.

Aina Jutterström
Ledamot PK:s styrelse

Mer från PK Stockholm
Flytt till Kulturhuset och varumärkesskydd – Medlemsnytt Publicistklubben

23/9 Medlemsnytt Publicistklubben Publicistklubben flyttar tillbaka till KulturhusetKulturhuset är nu färdigrenoverat. Det innebär att Publicistklubben lämnar Södra Teatern och flyttar tillbaka till Sergels Torg.Med start nästa debatt, 12 oktober, kommer… Läs mer

Kallelse: Publicistklubbens årsmöte 7/9 på Södra Teatern

Publicistklubbens uppskjutna årsmöte hålls 7 september kl 17.00, med ett maximalt deltagarantal av 50 personer på plats och övriga deltagare via länk. Se nedan för instruktioner kring deltagande. Publicistklubben Stockholm… Läs mer

2000 namnunderskrifter överlämnas till Kina – idag kräver vi #FreeGuiMinhai

Över 2000 har skrivit på det öppna brevet till Kina att släppa svenske förläggaren Gui Minhai fri. Idag klockan 12 överlämnades underskrifterna vid en ceremoni utanför ambassaden. Samtidigt inleddes Publicistklubbens… Läs mer

Tekniskt fel – hela sändningen läggs ut i efterhand

Vid måndagens livesända PK-debatt med rubriken Korrarna och Corona inträffade ett sändningsavbrott efter cirka 45 minuter. Tyvärr gick det inte att få upp sändningen igen. Debatten spelades dock in, och… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem