• Publicistklubben

Karl-Axel Jansson lämnar ett stort tomrum efter sig

Foto: Tommy Wiberg
Karl-Axel Jansson. Foto: Tommy Wiberg

Karl-Axel Jansson, PK Västras kassör, har avlidit. Efter en tids sjukdom somnade han in för gott torsdagen den 3 februari.
Under sitt yrkesliv verkade Karl-Axel, eller Kaj som alla kallade honom, på flera Göteborgstidningar. Karriären avslutades på Sveriges Television där han producerade en rad uppmärksammade dokumentärer om nazismens förbrytelser och nynazismens frammarsch i Sverige.

Kaj hade gått i pension men var aktiv inom politiken och föreningslivet in i det sista. Förutom engagemanget i Publicistklubben var han bland annat ordförande i Föreningen Grävande Journalister och kommunrevisor i Partille kommun. I PK Västras styrelse var han kassör, men Kaj var mycket mer än så. Han var klippan som såg till att allt fungerade och aldrig backade för att ta på sig ännu en arbetsuppgift.

Kaj lämnar ett stort tomrum efter sig. Hans kunskap och erfarenhet, hans enorma kontaktnät, hans vänlighet och värme fattas oss.

Styrelsen Publicistklubbens Västra krets

Mer från PK Västra
Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

PK Västra: Filosofen Åsa Wikforss, fotografen Nora Lorek och radiojournalisten Stefan Livh får PK Västras priser 2020

Publicistklubbens Västras Dawit Isaak-pris 2020 tilldelas Åsa Wikforss, forskare och författare uppvuxen i Göteborg, bosatt i Stockholm. Motivering: Åsa Wikforss envisa kamp mot virala lögner och ”alternativa fakta” är berömvärd… Läs mer

PK Västra LIVE 5/10: Stipendiekickoff och samtal om Belarus

Välkommen till Göteborgs Litteraturhus måndag 5/10 på stipendiekickoff, mingel och möte med Alina Yanchur. Dörrarna öppnas 17.30. PK Västra bjuder på dryck och snacks. Vi sänder live från Göteborgs Litteraturhus… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem