• Publicistklubben

Västra debatt 29 augusti 2011: Hur hanterar medierna chock och tragedi?

Debatt och medlemsmöte

Plats: Jazzklubben Nefertiti, Hvitfeldtsplatsen 6, Göteborg
Tid: 18.00 Från kl. 17.00 serveras mat och dryck till after work-priser.
Anmälan: pkvastra@gmail.com alt. 070-023 10 21 (telefonsvarare)


Inledning

Hur hanterar medierna chock och tragedi?
När tragedin i Oslo och på Utøya nådde medierna klarade de flesta svenska medier inte av att hålla rapporteringen balanserad. Jarle Roheim Håkonsen, programledare på NRK, berättar om hur NRK arbetade för att upprätthålla en nyanserad och balanserad bevakning.

Debatt

Vad missar journalistkåren? – Om journalisters syn på ”de andra”
Media tenderar att hantera människor med rötter någon annanstans än i Sverige som något man plockar in när man hanterar frågor som rör till exempel diskriminering eller kriminalitet. Men skriver vi egentligen om minoriteter, eller för dem? Vilka blir de långtgående konsekvenserna av att särbehandla minoriteter i nyhetsrapporteringen? Hur kan vi porträttera alla som en del av samhället? Hur kan media sudda ut gränserna mellan ”vi och dem”?

Gäster

Babak Rahimi, redaktör nättidskriften Uppmana
Yasmine El Rafie, SR el frilansjournalist
Elin Schwartz, Nyhetsredaktör Göteborgs Fria Tidning
Ylva Brune, massmediaforskare

Moderator

Erik Blix

Mer från PK Västra
Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

PK Västra: Filosofen Åsa Wikforss, fotografen Nora Lorek och radiojournalisten Stefan Livh får PK Västras priser 2020

Publicistklubbens Västras Dawit Isaak-pris 2020 tilldelas Åsa Wikforss, forskare och författare uppvuxen i Göteborg, bosatt i Stockholm. Motivering: Åsa Wikforss envisa kamp mot virala lögner och ”alternativa fakta” är berömvärd… Läs mer

PK Västra LIVE 5/10: Stipendiekickoff och samtal om Belarus

Välkommen till Göteborgs Litteraturhus måndag 5/10 på stipendiekickoff, mingel och möte med Alina Yanchur. Dörrarna öppnas 17.30. PK Västra bjuder på dryck och snacks. Vi sänder live från Göteborgs Litteraturhus… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem