• Publicistklubben

Nästa debatt och medlemsmöte: Pressnattadebatten onsdag den 21 september på Svenska Mässan

Tid&Plats:

Svenska mässan
Ingång Hotel Gothia
Sal J1
Kl. 18:00

Könsapartheid på Prime Time – därför kan kvinnor inte underhålla

Trots att hälften av Sveriges – ja till och med världens befolkning – är kvinnor, och trots att Sverige räknas som ett föregångsland vad gäller jämställdhetsfrågor finns det ett område där kvinnor lyser med sin frånvaro: i underhållningsprogram på primetime på Sveriges Television. Varför ser vi så få kvinnor som programledare för folkliga och breda underhållningsprogram?

I panelen:

Belinda Olsson, programledare SVT
Annie Wegelius, programdirektör SVT
Anna-Charlotta Gunnarsson, frilansjournalist och programledare UR
Stina Dabrowski, frilansjournalist
Maria Edström, fil. dr i journalistik och masskommunikation

Moderator och samtalsledare:

Natanel Derwinger, programledare UR.

Inledning:

Från löpsedlar som “Katarina Blums förlorade heder“ till “Ola Lindholm fast för knark”
Nobelpristagaren Heinrich Bölls roman från 1974 är aktuell i ny svensk översättning med efterord av kulturreportern Per Svensson. Hur står sig Bölls stridskrift mot cynisk människoföraktande och lögnaktig journalistik i dag? Var pressens övertramp värre förr eller är det sämre nu? Hör Sydsvenskans Per Svensson i samtal med Åke Lundgren.

Anmälan: pkvastra@gmail.com alt. 070-023 10 21 (telefonsvarare)

Övriga debatter i höst:

17 oktober, 14 november och 19 december

Mer från PK Västra
PK Västra: Filosofen Åsa Wikforss, fotografen Nora Lorek och radiojournalisten Stefan Livh får PK Västras priser 2020

Publicistklubbens Västras Dawit Isaak-pris 2020 tilldelas Åsa Wikforss, forskare och författare uppvuxen i Göteborg, bosatt i Stockholm. Motivering: Åsa Wikforss envisa kamp mot virala lögner och ”alternativa fakta” är berömvärd… Läs mer

PK Västra LIVE 5/10: Stipendiekickoff och samtal om Belarus

Välkommen till Göteborgs Litteraturhus måndag 5/10 på stipendiekickoff, mingel och möte med Alina Yanchur. Dörrarna öppnas 17.30. PK Västra bjuder på dryck och snacks. Vi sänder live från Göteborgs Litteraturhus… Läs mer

PK Västra: Nytt studentpris delas ut på årsmötet

Publicistklubben Västras pris för bästa grävprojekt vid JMG går till ”Utan spaning ingen aning – så lever Göteborgs EU-medborgare på gatan”. Motivering:För en gediget utfört grävarbete om ett viktigt ämne,… Läs mer

PK Västra: Scensamtal med Johanna Bäckström Lerneby på årsmötet 2/9

PK Västra håller årsmöte på Göteborgs Litteraturhus onsdag 2 september, med start klockan 18.00. Efter årsmötet blir det scensamtal med Johanna Bäckström Lerneby som skrivit boken ”Familjen”, om klankriminalitet i Göteborgsförorten Angered.… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem