• Publicistklubben

Nästa debatt och medlemsmöte: Pressnattadebatten onsdag den 21 september på Svenska Mässan

Tid&Plats:

Svenska mässan
Ingång Hotel Gothia
Sal J1
Kl. 18:00

Könsapartheid på Prime Time – därför kan kvinnor inte underhålla

Trots att hälften av Sveriges – ja till och med världens befolkning – är kvinnor, och trots att Sverige räknas som ett föregångsland vad gäller jämställdhetsfrågor finns det ett område där kvinnor lyser med sin frånvaro: i underhållningsprogram på primetime på Sveriges Television. Varför ser vi så få kvinnor som programledare för folkliga och breda underhållningsprogram?

I panelen:

Belinda Olsson, programledare SVT
Annie Wegelius, programdirektör SVT
Anna-Charlotta Gunnarsson, frilansjournalist och programledare UR
Stina Dabrowski, frilansjournalist
Maria Edström, fil. dr i journalistik och masskommunikation

Moderator och samtalsledare:

Natanel Derwinger, programledare UR.

Inledning:

Från löpsedlar som “Katarina Blums förlorade heder“ till “Ola Lindholm fast för knark”
Nobelpristagaren Heinrich Bölls roman från 1974 är aktuell i ny svensk översättning med efterord av kulturreportern Per Svensson. Hur står sig Bölls stridskrift mot cynisk människoföraktande och lögnaktig journalistik i dag? Var pressens övertramp värre förr eller är det sämre nu? Hör Sydsvenskans Per Svensson i samtal med Åke Lundgren.

Anmälan: pkvastra@gmail.com alt. 070-023 10 21 (telefonsvarare)

Övriga debatter i höst:

17 oktober, 14 november och 19 december

Mer från PK Västra
PK Debatt 4/10: När journalisten blir influencer

Se senaste debatten här. Läs mer

Niklas Orrenius om Lars Vilks

Söndagen 3/10 avled konstnären Lars Vilks i samband med en trafikolycka. Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg intervjuade journalisten och författaren Niklas Orrenius om Lars Vilks eftermäle och betydelse för debatten om… Läs mer

PK Västra LIVE 6/10: Sprängningen i Göteborg – hur skötte sig medierna?

En vecka efter sprängningen som på flera plan skakade om Göteborg: Hur hanterade vi i medierna uppdraget? Vad gick för fort? För långsamt? Vad var bäst? Mindre bra? Hur var… Läs mer

DEBATT: När journalisten blir influencer

NÄR PUBLICISTEN BLIR INFLUENCER PK-Debatt 4 oktober, kl 18.30 Hur värnar enskilda reportrar och medieföretag trovärdighet och oberoende? Vad kan man göra och vad kan man inte göra som journalist?… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem