• Publicistklubben

Dyster realism

Vi filade länge på rubriken. Drakarnas död klingar väl, men löpet ska ha täckning. Vi prövade med kris, kamp och drift i olika variationer, med och utan frågetecken. Men det stannade här: Drakarna bantar. Om det säljer vet vi inte, men det är krass realism. Tyvärr.

Stockholmstidningarna ska dra ner 300 tjänster, enligt Resumé. Kan det verkligen ske utan stora kvalitetsförluster? Pressen har skämt bort sina läsare med gratisgodis på nätet. Kan de börja ta betalt för nyheterna nu?

Redaktionerna har alla olika strategi. Aftonbladet satsar på webben, Dagens Nyheter på pappret. Båda kvällstidningarna tjänar pengar men bromsar krafigt i alla fall. Bara Dagens Industri expanderar. Och ingen har löst lönsamhetens gåta, nu när gamla affärsmodeller inte funkar längre. För det är annonsörerna som flyr pressen, inte läsarna i första hand.

Kom till PK den 5/12 och fråga de fem stora tidningsbossarna om framtiden. Hur många dagstidningar har Stockholm plats för? Gunilla Herlitz på DN har tidigare sagt att fyra stora tidningar inte kan överleva. Vem ska bort? Hur ska pressen tjäna sina pengar i framtiden? Hur ser de nya affärerna ut – och vilka är framtidens publicister?

/Ulrika Knutson
ordförande Publicistklubben

Mer från Ordföranden kommenterar
Uttalande: Frige Gui Minhai!

Tre år sedan den svenske medborgaren Gui Minhai kidnappades på tåg i Kina I dag (20/1) präglas nyhetsförmedlingen av den för demokratin så viktiga installationen av USAs president Joe Biden.… Läs mer

PK stöttar Realtid: SLAPP är ett hot mot pressfriheten

Publicistklubben har tillsammans med Svenska PEN, Reportrar utan gränser och Svenska Journalistförbundet gjort ett uttalande om de juridiska åtgärder som riktas mot finanstidningen Realtid genom metoden SLAPP (Strategic Litigation Against… Läs mer

PK Stockholms verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse till årsmötet 23 april 2018, Publicistklubben Stockholm Publicistklubbens verksamhet har under året som gått dominerats av de möten med debatter, föreläsningar och samtal som har anordnats i aktuella frågor.… Läs mer

 Ordföranden har ordet om 2014

Nils Horners sista reportage handlade om afghanska kvinnors oro inför det väntande valet. Det sändes den 11 mars 2014. Samma dag sköts han till döds på en gata i Kabul.… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem