• Publicistklubben

Här kan du se Quick-debatten från Sundsvall

På tisdag den 18/9 diskuterades mediabevakningen kring Thomas Quick/Sture Bergall på Publicistklubben i Sundsvall. Det var fullsatt när Kjell Carnbro ledde samtalet med Jenny Küttim, Anna-Clara Asplund och Patric Sellén i panelen.
I publiken fanns bland andra Pelle Svensson, flera journalister som bevakat Johan-fallet och informationschefen hos polisen i Västernorrland, Börje Öhman.

Jenny Küttim, kollega till Hannes Råstam, berättade om arbetet med tevedokumentärerna och boken om Sture Bergwall.
Patric Sellén, journalist från Sundsvall ägnade sig åt självrannsakan och medgav att han och kåren i stort har en övertro på auktoriteter, samt att ”vi tyckte det var så häftigt med en seriemördare, vi ville tro att det var sant”.
Anna-Clara Asplund, mamma till Johan Asplund, ett av Quicks påstådda offer, berättar om hur hon uppfattade mediabevakningen kring fallet. Hon trodde aldrig att Quick var skyldig.

Här kan du se debatten, vi ber om ursäkt för det dåliga ljudet:

Mer från PK Södra Norrland
Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

2000 namnunderskrifter överlämnas till Kina – idag kräver vi #FreeGuiMinhai

Över 2000 har skrivit på det öppna brevet till Kina att släppa svenske förläggaren Gui Minhai fri. Idag klockan 12 överlämnades underskrifterna vid en ceremoni utanför ambassaden. Samtidigt inleddes Publicistklubbens… Läs mer

Fick du stipendiepengar? 100 journalister delar på 2,5 miljoner kronor

Publicistklubbens Hiertanämnd delar 2020 ut över 2,5 miljoner kronor till 100 svenska journalister. Projekten spänner från resor till Grönland och Påskön, till undersökningar av queerteater i New York och elitskolor… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem