• Publicistklubben

Tystnaden efter Rakel

Den gamla knastriga polisradion har tystnat – för att ersättas av ännu mer tystnad efter Rakels inträde hos polis, räddningstjänst, och krismyndigheter. Finns det risker med det strikta urvalet av vilka som blir informerade? Eller läcker redan Rakel – som i olika nivåer kan användas av elbolag, kommuners socialtjänst och sjukvård. Och hur får redaktionerna veta vad som händer – lita på tipsare med egna agendor? Var det bättre förr när redaktion liksom bus på gott och ont kunde följa polisens arbete? Eller har informationen nu rent av blivit bättre?

Sofia Mirjamsdotter (styrelsen Publicistklubben södra Norrland) leder debatten med
Per Silverliden, länspolismästare Polismyndigheten Västernorrland
Åsa Lindahl, chefsjurist
Börje Öhman, chef informationsenheten
Kristina Forsström, krimreporter Sundsvalls Tidning
Anna Wikner, webbredaktör allehanda.se, tidigare krimreporter TÅ
Annelie Ledin, reporter TV4, tidigare SR, SVT

Plats: Polishuset i Sundsvall
Vi börjar kl 18.30 med en rundtur i polishuset. Kom till huvudentrén i tid!
Du får se länskommunikationscentralen LKC, stabsrummet för kris och katastrof med mera.

Innan debatten börjar – heta stolen:
Reportern som fick sin arbetstelefon övervakad av polisen. Hur skyddades då källor och grundlagsskyddat material?

Anställda inom Polismyndigheten Västernorrland är också med under kvällen.
PK-medlemmar anmäler sig till lotte.nord@sverigesradio.se senast 28 jan kl 12.00

Varmt välkomna!

Mer från PK Södra Norrland
Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

2000 namnunderskrifter överlämnas till Kina – idag kräver vi #FreeGuiMinhai

Över 2000 har skrivit på det öppna brevet till Kina att släppa svenske förläggaren Gui Minhai fri. Idag klockan 12 överlämnades underskrifterna vid en ceremoni utanför ambassaden. Samtidigt inleddes Publicistklubbens… Läs mer

Fick du stipendiepengar? 100 journalister delar på 2,5 miljoner kronor

Publicistklubbens Hiertanämnd delar 2020 ut över 2,5 miljoner kronor till 100 svenska journalister. Projekten spänner från resor till Grönland och Påskön, till undersökningar av queerteater i New York och elitskolor… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem