• Publicistklubben

Tystnaden efter Rakel

Den gamla knastriga polisradion har tystnat – för att ersättas av ännu mer tystnad efter Rakels inträde hos polis, räddningstjänst, och krismyndigheter. Finns det risker med det strikta urvalet av vilka som blir informerade? Eller läcker redan Rakel – som i olika nivåer kan användas av elbolag, kommuners socialtjänst och sjukvård. Och hur får redaktionerna veta vad som händer – lita på tipsare med egna agendor? Var det bättre förr när redaktion liksom bus på gott och ont kunde följa polisens arbete? Eller har informationen nu rent av blivit bättre?

Sofia Mirjamsdotter (styrelsen Publicistklubben södra Norrland) leder debatten med
Per Silverliden, länspolismästare Polismyndigheten Västernorrland
Åsa Lindahl, chefsjurist
Börje Öhman, chef informationsenheten
Kristina Forsström, krimreporter Sundsvalls Tidning
Anna Wikner, webbredaktör allehanda.se, tidigare krimreporter TÅ
Annelie Ledin, reporter TV4, tidigare SR, SVT

Plats: Polishuset i Sundsvall
Vi börjar kl 18.30 med en rundtur i polishuset. Kom till huvudentrén i tid!
Du får se länskommunikationscentralen LKC, stabsrummet för kris och katastrof med mera.

Innan debatten börjar – heta stolen:
Reportern som fick sin arbetstelefon övervakad av polisen. Hur skyddades då källor och grundlagsskyddat material?

Anställda inom Polismyndigheten Västernorrland är också med under kvällen.
PK-medlemmar anmäler sig till lotte.nord@sverigesradio.se senast 28 jan kl 12.00

Varmt välkomna!

Mer från PK Södra Norrland
PK Debatt 4/10: När journalisten blir influencer

Se senaste debatten här. Läs mer

Niklas Orrenius om Lars Vilks

Söndagen 3/10 avled konstnären Lars Vilks i samband med en trafikolycka. Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg intervjuade journalisten och författaren Niklas Orrenius om Lars Vilks eftermäle och betydelse för debatten om… Läs mer

DEBATT: När journalisten blir influencer

NÄR PUBLICISTEN BLIR INFLUENCER PK-Debatt 4 oktober, kl 18.30 Hur värnar enskilda reportrar och medieföretag trovärdighet och oberoende? Vad kan man göra och vad kan man inte göra som journalist?… Läs mer

Farida Nekzad är årets Anna Politovskaja-pristagare

Årets mottagare av priset till Anna Politovskajas minne är den afghanska journalisten Farida Nekzad, som lyckades fly landet när talibanerna tog över. Här intervjuas hon av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg: Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem