• Publicistklubben

Årsboken 2012: PK Södra Norrland rapporterar

Rapport från PK Södra Norrland:

Medlemsutvecklingen för PK södra Norrland går stadigt uppåt.  2010 var vi 109 – till idag 179 betalande medlemmar och aktiviteten är stor. Några debattkvällar har vi tv-sänt via Publicistklubbens webb.Även under 2012 har vi varit i Östersund och i Örnsköldsvik förutom i Sundsvall.

  • Januari – i Sundsvall (David Lagercrantz om Zlatan-boken) och Östersund (Journalistiken i en föränderlig värld med Thomas Peterssohn, Mittmedia och CamillaWahlman, SR Jämtland)
  • Mars – Mittmedias överrock med bl a Annakarin Lith (Sundsvall)
  • April – Årsmöte samt Triss i professorer från Mittuniversitetet med fingrarna i mediapolitiken (Wadbring, Strömbäck, Nord) (Sundsvall)
  • Maj – Time-out för sportbevakningen? (Örnsköldsvik)
  • September – Cirkus Quick (Jenny Küttim, Anna-Clara Asplund, Sture Bergwall (band), Patric Sellén) (Sundsvall)
  • Oktober – Mediaetik (Torbjörn von Krogh, Helena Giertta, Täppas Fogelberg, Ola Sigvardsson)
  • November – Så mycket bättre med ännu mer spara? Bosse Svensson, mktmedia och Jonas Nordling SJF (Östersund) och i Örnsköldsvik: Vad gillar kommunalråden media? (Kommunalråden i Umeå resp Örnsköldsvik Lennart Holmlund och Elvy Söderström)
  • December – Glöggmingel med PK:s Stina Dabrowski och stå-upp med Edgar Mirjamsdotter (Sundsvall)Publicistklubben södra Norrland har även engagerat oss i den iranska journalisten Maryam Sheiki, bosatt i Stöde, som till slut under 2012 fick uppehållstillstånd i Sverige.

Under 2013 har vi hittills debatterat Rakel (polishuset i Sundsvall), hört Martin Schibbye och Johan Persson (med Ludvig Nordströmsällskapet) samt diskuterat landshövdingens roll i Mittuniversitetets omlokalisering med densamme (Härnösand). Under årsmötet (mars) debatt om reträtten från norr – med TTs redaktionschef Mats Johansson och författaren/frilansjournalistenPo Tidholm. Nästa debatt blir i mitten av april.

Publicistklubben södra Norrland har även ny-inrättat lokalt stipendium. Det kommer att utlysas våren 2013.

Styrelsen under året: Lotte Nord (ordf), Kjell Carnbro (kass), Marcus Melinder (sekr), Karin Bångman (led), Urban Hamid (led), Elin Holmberg (led), Sofia Mirjamsdotter (led), Sara Ödmark (led).

Årsboken finns att ladda ned i sin helhet här.

 

Mer från PK Södra Norrland
Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

2000 namnunderskrifter överlämnas till Kina – idag kräver vi #FreeGuiMinhai

Över 2000 har skrivit på det öppna brevet till Kina att släppa svenske förläggaren Gui Minhai fri. Idag klockan 12 överlämnades underskrifterna vid en ceremoni utanför ambassaden. Samtidigt inleddes Publicistklubbens… Läs mer

Fick du stipendiepengar? 100 journalister delar på 2,5 miljoner kronor

Publicistklubbens Hiertanämnd delar 2020 ut över 2,5 miljoner kronor till 100 svenska journalister. Projekten spänner från resor till Grönland och Påskön, till undersökningar av queerteater i New York och elitskolor… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem