• Publicistklubben

Debatt om presstödet

Publicistklubben södra Norrland välkomnar till utfrågning och debatt.

Hur ska hon ta Dagbladet vidare in i framtiden?
Patricia Svensson tillträdde den 1 september i år som ny chefredaktör för Dagbladet. Men hur tänker hon sig att den drygt hundraåriga tidningen, med en upplaga kring 10 000 exemplar, ska tas vidare in i framtiden?
Hon frågas ut av Marcus Melinder från PK:s styrelse.

Förslaget som ingen är nöjd med
Den 11 september i år kom Presstödskommitténs betänkande om framtidens presstöd och som föreslås gälla senast från 2017. Samtliga sju riksdagspartier som har deltagit i utredningen står också bakom den. Men utanför dessa grupperingar är det få som är nöjda med betänkandet. Kritikerna menar att 2017 kommer det system vi har i dag, som baseras på papperstidningsprenumerationer, att vara hopplöst föråldrat. Till och med kommitténs egen ordförande reserverade sig mot förslaget.
I panelen för att diskutera framtidens presstöd:
Hans-Gunnar Axberger, ordförande i Presstödskommittén
Pär Fagerström, TU:s förre ordförande som har suttit med i presstödsutredningen
Ingela Wadbring, forskningsledare och professor i medieutveckling
Lennart Weibull, professor och massmedieforskare
De frågas ut av Kjell Carnbro från PK: s styrelse.

Var? Sundsvalls Tidning/Dagbladet, Badhusparken 1 i Sundsvall.
När? Onsdag 30 oktober. Programmet börjar kl. 19.00 (mingel från 18:30)

Anmäl dig snarast till marcus.melinder@allehanda.se för att få garanterad plats (begränsat antal stolar). Insläpp även för den som ”spontankommer” men i mån av plats. Det brukar komma många!

Varmt välkommen!

Mer från PK Södra Norrland
Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

2000 namnunderskrifter överlämnas till Kina – idag kräver vi #FreeGuiMinhai

Över 2000 har skrivit på det öppna brevet till Kina att släppa svenske förläggaren Gui Minhai fri. Idag klockan 12 överlämnades underskrifterna vid en ceremoni utanför ambassaden. Samtidigt inleddes Publicistklubbens… Läs mer

Fick du stipendiepengar? 100 journalister delar på 2,5 miljoner kronor

Publicistklubbens Hiertanämnd delar 2020 ut över 2,5 miljoner kronor till 100 svenska journalister. Projekten spänner från resor till Grönland och Påskön, till undersökningar av queerteater i New York och elitskolor… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem