• Publicistklubben

Attacken i Paris får inte skrämma till tystnad

Publicistklubben fördömer på starkaste vis attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris.

Dådet är förfärligt, upprörande och fegt. Och det är ett angrepp på demokratin och det fria ordet. Det värsta som kan hända nu är att det skrämmer andra till tystnad. Terrorister och kriminella ska inte få lära sig att det fria ordet kan tystas med hot om våld.

Attacken är inte bara ett blodigt vansinnesdåd, det är också ett angrepp på demokratin och yttrandefriheten. Därför är det särskilt viktigt att gärningsmännen grips, ställs inför rätta och straffas.

Att direkt efter att tolv personer mördats börja diskutera vilka publiceringar som varit kränkande och därför motiverat attacken riskerar att leda till fel fokus. Ingen publicering kan vara så kränkande att det motiverar tillgripande av våld. Diskussionen om vad som är lämpligt att publicera får aldrig föras med automatvapen. Denna ståndpunkt måste vara absolut.

Världens publicister måste nu visa solidaritet med den drabbade redaktionen och stå upp för demokratin och det fria ordet.

Björn Häger, ordförande i Publicistklubben, 2015-01-07

Mer från Ordföranden kommenterar
Uttalande: Frige Gui Minhai!

Tre år sedan den svenske medborgaren Gui Minhai kidnappades på tåg i Kina I dag (20/1) präglas nyhetsförmedlingen av den för demokratin så viktiga installationen av USAs president Joe Biden.… Läs mer

PK stöttar Realtid: SLAPP är ett hot mot pressfriheten

Publicistklubben har tillsammans med Svenska PEN, Reportrar utan gränser och Svenska Journalistförbundet gjort ett uttalande om de juridiska åtgärder som riktas mot finanstidningen Realtid genom metoden SLAPP (Strategic Litigation Against… Läs mer

PK Stockholms verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse till årsmötet 23 april 2018, Publicistklubben Stockholm Publicistklubbens verksamhet har under året som gått dominerats av de möten med debatter, föreläsningar och samtal som har anordnats i aktuella frågor.… Läs mer

 Ordföranden har ordet om 2014

Nils Horners sista reportage handlade om afghanska kvinnors oro inför det väntande valet. Det sändes den 11 mars 2014. Samma dag sköts han till döds på en gata i Kabul.… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem