• Publicistklubben

Varning! Livsfarlig satir

Je suis yttrandefriheten – men bara om jag gillar det som sägs…

PK Debatt den 16 februari på Pustervik i Göteborg.

Satir roar och oroar. Stryker mothårs. Bildar opinioner.
Häcklar makten och driver med dumheten. Får oss att skratta.
Satir är en örfil åt den offentliga smaken.
Satir kränker och sårar, hädar och smädar. Satir tänjer och går över gränser.
Satir är då och då så outhärdligt grov och utmanande att vi ropar på
censur, förbud och hårdare lagar.

Vi frågar oss:
– Måste man gilla det man försvarar i tryckfrihetens namn?
– Är satir bra satir bara när den tänjer gränser och provocerar?
– Provokation som självändamål – är den kontraproduktiv?

I panelen bland andra
Magnus Betnér, komiker, satiriker, samhällskritiker
Nils Funcke, journalist, yttrandefrihetsexpert
Kent Wisti, satiriker, konstnär, präst
Anneli Abrahamsson, komiker, journalist

Moderator: Erik Blix, journalist och satiriker

Dessutom
Intervju med Gabriel Byström, kulturchef på Göteborgs-Posten, som efter 21 år nu lämnar GP, för att istället bli kanalchef på Sveriges Radio, P4 Skaraborg. Byström har under sin tid på GP:s kulturredaktion, bland mycket annat, lyft frågan om hur nedskärningar och vinstkrav i mediebranschen påverkar demokratin. Inte minst har han kritiserat Göteborgs-Postens ägarkoncern Stampen för att bry sig mer om ekonomisk vinst än kvalitetsjournalistik. Ett engagemang som han så sent som förra veckan tilldelades Axel Liffner-stipendiet för.
Intervjuas av: Maria Edström, JMG

Och: Fastställande av nya stadgar.
Dag: Måndagen den 16 februari, 2015
Tid: 18.00 – 20.00
Plats: Pustervik, Järntorgsgatan 12, Göteborg
Insläpp från klockan 17.00 för dem som vill ta en soppa för 65 kronor inklusive bröd och ost eller något annat från Pusterviks meny. Ingen föranmälan krävs. Bara att komma – och tag gärna med en god vän. Kan du inte komma själv så kan du i alla fall tipsa dina kompisar.

Varmt välkomna!
Styrelsen

Mer från PK Västra
PK Västra: Filosofen Åsa Wikforss, fotografen Nora Lorek och radiojournalisten Stefan Livh får PK Västras priser 2020

Publicistklubbens Västras Dawit Isaak-pris 2020 tilldelas Åsa Wikforss, forskare och författare uppvuxen i Göteborg, bosatt i Stockholm. Motivering: Åsa Wikforss envisa kamp mot virala lögner och ”alternativa fakta” är berömvärd… Läs mer

PK Västra LIVE 5/10: Stipendiekickoff och samtal om Belarus

Välkommen till Göteborgs Litteraturhus måndag 5/10 på stipendiekickoff, mingel och möte med Alina Yanchur. Dörrarna öppnas 17.30. PK Västra bjuder på dryck och snacks. Vi sänder live från Göteborgs Litteraturhus… Läs mer

PK Västra: Nytt studentpris delas ut på årsmötet

Publicistklubben Västras pris för bästa grävprojekt vid JMG går till ”Utan spaning ingen aning – så lever Göteborgs EU-medborgare på gatan”. Motivering:För en gediget utfört grävarbete om ett viktigt ämne,… Läs mer

PK Västra: Scensamtal med Johanna Bäckström Lerneby på årsmötet 2/9

PK Västra håller årsmöte på Göteborgs Litteraturhus onsdag 2 september, med start klockan 18.00. Efter årsmötet blir det scensamtal med Johanna Bäckström Lerneby som skrivit boken ”Familjen”, om klankriminalitet i Göteborgsförorten Angered.… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem