• Publicistklubben

Det nya annonskriget

Har mediehusen äntligen kommit på hur de ska rädda journalistiken – eller håller de på att gräva sin egen grav? 

År 2015 ser ut att bli genombrottsåret för nya annonstrender som olika typer av branded content, tex native advertising och programmatic buying, annonsvisningar som baseras på data om läsarna. Optimisterna tror att tidningarna därmed kan ta tillbaka annonsörerna från Google och Facebook. Pessimisterna varnar för att hela den journalistiska trovärdigheten står på spel.

Vi samlar en panel för att prata om vad som händer när annonsörer lockas med att de får sponsra artiklar eller köpa annonser utifrån insamlad data om läsekretsen.

Malin Ekman, frilansjournalist, specialiserad på mediefrågor
Cecilia Krönlein, chefredaktör, Göteborgsposten
Fredric Karén, chefredaktör, Svenska Dagbladet
Sigge Ennart, chef/grundare av Aftonbladets partnerstudio
Stefan Melesko, docent medieekonomi, Högskolan i Jönköping

Moderator: Helena Giertta, chefredaktör, Journalisten

Ett annat sätt att finansiera journalistiken är med sk crowdfunding, något som under senare år lanserats som en tänkbar modell, vid sidan av Public Service och reklamfinansierade medier. Är detta ett realistiskt alternativ? Och kan crowdfunding ändra journalistikens innehåll?

Frilansjournalisten Sofia Hultqvist ställer frågorna till Brit Stakston från Blank Spot Project, som slog rekord i crowdfunding i Sverige när de tidigare i år drog in en miljon kronor till sitt projekt.


Denna kväll kommer vi även att dela ut Johannapengen, som går till en journalist med västsvensk anknytning som har gjort den bästa publicistiska gärningen det senaste året.


Dag:
 Måndagen den 11 maj, 2015
Tid: 18.00
Plats: Pustervik, Järntorgsgatan 12, Göteborg
Insläpp från klockan 17.00 för dem som vill ta en soppa för 65 kronor inklusive bröd och ost eller något annat från Pusterviks meny. Ingen föranmälan krävs. Bara att komma – och tag gärna med en god vän. Kan du inte komma själv så kan du i alla fall tipsa dina kompisar.

Varmt välkomna!

Styrelsen

Mer från PK Västra
PK Västra LIVE 3/6: Gangsterrap, dödsskjutningar och krimjournalistik som det nya socialreportaget?

PK Västra sänder live från Göteborgs Litteraturhus 3/6 klockan 19.00. Gängkriminaliteten har under lång tid legat högt på den politiska dagordningen. En färsk rapport från BRÅ visar att Sverige ligger… Läs mer

PK Västra LIVE 3/5 18.00: Göteborgs mediehistoria

Göteborgs mediehistoria är just nu föremål för vad som verkar vara ovanligt mycket uppmärksamhet. Tre aktuella böcker kan betraktas som tydliga tecken på det. De presenteras den 3 maj under… Läs mer

PK Västra LIVE 12/4: Johan Persson & Anna Roxvall om vägen genom öknen

I läckande gummibåtar tog sig flyktingarna över Medelhavet – innan EU:s ledare triumferande satte stopp. Fotografen Johan Persson & reportern Anna Roxvall har rest i den europeiska migrationspolitikens spår genom… Läs mer

PK Västra: Årsmöte i Göteborg 12/4

PK Västra håller årsmöte på Göteborgs Litteraturhus måndag 12 april 2021, med start klockan 18.00. På grund av covid -19 kommer vi att hålla årsmötet endast digitalt, utan deltagare på… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem