• Publicistklubben

Publicistklubben Västras Dawit Isaak-pris 2015 tilldelas Erol Özkoray

EO

Dawit Isaak-priset är ett stipendium på 10 000 kronor och har sedan 2007 delats ut av Publicistklubbens Västra krets på samma datum varje år – nämligen på Dawit Isaaks födelsedag, den 27 oktober. Priset tilldelas personer eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter.

DAWIT ISAAK-PRISET 2015 TILLDELAS EROL ÖZKORAY

– En mottagare vars engagemang, hängivenhet och utsatthet i ett turbulent och osäkert område just nu känns extra viktigt att uppmärksamma, säger Publicistklubben Västras ordförande Aldijana Talic.

Erol Özkoray har i 15 år förföljts i hemlandet Turkiet för sin kritik mot den islamistiska AKP-regimen. 2014 dömdes han till elva månader och tjugo dagars fängelse för sin bok Gezi Phenomenon, som behandlar och publicerar den anonyma graffitti som demonstranter målade under protesterna i Geziparken i Istanbul, 2013.
Nu fortsätter kampen för demokratisering från den politiska exilen i Växjö.

Özkoray har bland annat arbetat som Pariskorrespondent för Turkiets största tidning Hurriyetoch Turkietkorrespondent för spanska El País. Mellan 1998 och 2002 publicerade Özkoray det politiska kulturmagasinet Idea Politika som verkade för demokrati och medvetandegörande.

– Som intellektuell, författare och publicist kan jag inte acceptera några inskränkningar av yttrandefriheten. Den är väsentlig för demokratin. Därför strider fängelsestraff för författande och publicering av böcker mot demokratin och visar på den farliga sidan av den islamistiska regeringen i Turkiet, har Erol Özkoray sagt i en tidigare intervju.

Erol Özkoray är nu fristadsförfattare i Växjö. Fristadsförfattaren erbjuds skydd, främjande av sitt yrkesutövande samt deltagande i stadens kulturliv, i enlighet med ICORNs (International Cities of Refuge) devis Protect – Promote – Participate, där protect (beskydda) har första prioritet.
DAWIT ISAAK-PRISET har tilldelats:
Afrah Nasser 2014
Vansessa Behre 2013
Meron Estefanos 2011
Esayas Isaak 2010
Stiftelsen Expo 2009
Norska radiostationen DVB – Democratic Voice Burma 2008 och
Reportrar utan gränser 2007.

Tisdagen den 27 oktober, med start 17:30 på Restaurang Trappan i Göteborg, hålls en kväll om yttrandefrihet, för att påminna om den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. Med undantag för ett par dagar i november 2005 har Dawit suttit fängslad sedan den 23 september 2001.

Kvällen anordnas tillsammans med bl.a:
– Amnesty Sverige
– Svenska Pen
– Reportrar utan gränser
– Örgryte Idrottssällskap
– Föreningen Grävande Journalister
– Dissidentbloggen
– ABF

Mötet och prisutdelningen är öppet för alla att ta del av.

Frågor hänvisas till:
Publicistklubben Västras ordförande
Aldijana Talic
076 205 76 80

Varmt välkomna!
Publicistklubben Västras Styrelse

Mer från PK Västra
Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

PK Västra: Filosofen Åsa Wikforss, fotografen Nora Lorek och radiojournalisten Stefan Livh får PK Västras priser 2020

Publicistklubbens Västras Dawit Isaak-pris 2020 tilldelas Åsa Wikforss, forskare och författare uppvuxen i Göteborg, bosatt i Stockholm. Motivering: Åsa Wikforss envisa kamp mot virala lögner och ”alternativa fakta” är berömvärd… Läs mer

PK Västra LIVE 5/10: Stipendiekickoff och samtal om Belarus

Välkommen till Göteborgs Litteraturhus måndag 5/10 på stipendiekickoff, mingel och möte med Alina Yanchur. Dörrarna öppnas 17.30. PK Västra bjuder på dryck och snacks. Vi sänder live från Göteborgs Litteraturhus… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem