• Publicistklubben

Pressetiken under press – debatt i Sundsvall den 14 mars

Pressetiken satt under press

Det moderna medielandskapet ställer höga krav på etiska överväganden i realtid. Utgivarbesluten flyttar ibland ner på enskild reporternivå när direktrapporteringar och snabba händelseutvecklingar skruvar upp tempot.

Dock kan man se att antalet anmälningar mot lokaltidningar har minskat markant på tio år. Något som Allmänhetens Pressombudsman tror beror på att journalistkåren har professionaliserats.

En nyhet under 2015 var att antalet anmälningar med politisk grund ökade. Främst handlade det om anmälningar från medlemmar och sympatisörer till Sverigedemokraterna.

Kom och lyssna på en intressant diskussion och debatt om det pressetiska systemet, detta jubileumsår då Pressens Opinionsnämnd fyller 100 år. Hur ser tendenserna ut när det gäller antalet anmälningar och hur påverkas pressetiken i dagens höga nyhetstempo?

I panelen:
Ola Sigvardsson, PO
Sara Johansson, journalist Sveriges Radio
Karin Näslund, redaktionschef ST/Allehanda

Var? Oscar matsal & bar
När? Måndag 14 mars. Programmet börjar kl. 19.00 (mingel från 18:30)

Anmäl dig snarast till marcus.melinder@norran.se för att få garanterad plats.

Varmt välkommen!

Mer från PK Södra Norrland
PK Debatt 4/10: När journalisten blir influencer

Se senaste debatten här. Läs mer

Niklas Orrenius om Lars Vilks

Söndagen 3/10 avled konstnären Lars Vilks i samband med en trafikolycka. Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg intervjuade journalisten och författaren Niklas Orrenius om Lars Vilks eftermäle och betydelse för debatten om… Läs mer

DEBATT: När journalisten blir influencer

NÄR PUBLICISTEN BLIR INFLUENCER PK-Debatt 4 oktober, kl 18.30 Hur värnar enskilda reportrar och medieföretag trovärdighet och oberoende? Vad kan man göra och vad kan man inte göra som journalist?… Läs mer

Farida Nekzad är årets Anna Politovskaja-pristagare

Årets mottagare av priset till Anna Politovskajas minne är den afghanska journalisten Farida Nekzad, som lyckades fly landet när talibanerna tog över. Här intervjuas hon av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg: Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem