• Publicistklubben

Kan hårdare lagar mot hämndporr, hot, hat och kränkningar hota det fria ordet? Se #pkdebatt här!

Utredaren Gudrun Antemar föreslår hårdare lagar mot näthat och mot att sprida kränkande bilder eller uppgifter om sexliv och sjukdomar. Syftet är att komma åt ofredanden och integritetsintrång på nätet. Kan det hota det fria ordet? Det diskuteras med Gudrun Antemar, Karin Olsson, Nils Funcke och Jeanette Gustafsdotter hos Publicistklubben kl 19.00 den 18 april, Café Panorama, plan 5, Kulturhuset, Stockholm.

Efter debatten ca kl 20.00 intervjuas Jan Helin som samma dag börjar det nya jobbet som programdirektör på SVT. (Notera ändringen i programmet.) Kvällen inleds med årsmöte kl 18.15.

Program måndag 18 april.

18.15 Årsmöte

19.00 ca Pk-debatt.

20.00 ca Jan Helin, SVT. Vad vill du med jobbet?

 

Gudrun Antemar, Karin Olsson, Nils Funcke, Jeanette Gustafsdotter

Publicister som Karin Olsson och Nils Funcke har varnat för att lagändringarna kan få farliga konsekvenser för det fria ordet. Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter, som deltagit i utredningen, menar att förslagen behövs och att de inte hotar yttrandefriheten.

  • Går det att stifta lagar som skyddar den personliga integriteten mer utan att det snävar in friheten att uttrycka sig?
  • Kan lagändringarna komma att användas av politiker, myndigheter och rättsväsende för att hindra relevanta avslöjanden och konstnärlig frihet?
  • Hur illa är det? Vilka lagar behöver skärpas när det gäller hot och hat på nätet? Behövs mer för att komma åt problemet?
  • Vilka elakheter, kränkningar, ryktesspridning eller intrång i privatlivet ska kunna straffas?
  • Hur kan kränkningar och hot mellan enskilda stoppas med nya lagar utan att yttrandefriheten lider skada?

I panelen:

Gudrun Antemar, lagman vid Förvaltningsrätten i Stockholm, särskild utredare ”Utredningen om ett modernt och starkt straffrättsligt skydd för den personliga integriteten” (Ju 2014:10)

Jeanette Gustafsdotter, vd Tidningsutgivarna, expert i utredningen

Nils Funcke, journalist, författare, tryckfrihetsdebattör

Karin Olsson, kulturchef Expressen

Moderator: Björn Häger, ordförande Publicistklubben

Kvällens meny: Sydafrikansk lammgryta med ris. Vegetariskt alternativ finns. Mat och vin/öl 150 kr. Enbart mat 100 kr.

****

Kvällen inleds med årsmöte för Publicistklubben Stockholm. Medlemmarna kallas härmed till årsmötet som hålls kl 18.15 den 18 april, i Café Panorama, plan 5, Kulturhuset, Stockholm.

Årsmöteshandlingar och dagordning finns här.

Mer om Antemars förslag och den kritik som framförts:

DN om förslaget: ”Balansgång mellan näthat och frihet”

Gudrun Antemar DN-Debatt: ”Så kan hatet på nätet stoppas med nya lagar”

Jeanette Gustafsdotter, Medievärlden: ”Män som nätälskar kvinnor”

Karin Olsson, Expressen: ”Varning för debatten om näthat”

Nils Funcke, Medieormen: ”En klok lagstiftare går varsamt fram…”

Nils Funcke, Expressen: ”Skulle Karl Gerhard gå fri?”

 

Välkomna

Björn Häger, ordförande  Clas Barkman, programsekreterare

Mer från Debatt
PK-debatt 17/5: Utfryst och mjutad – cancelkulturens kraft

Den amerikanska cancelkulturen nådde Sverige med full kraft under #metoo. Med hjälp av sprängkraften i sociala medier har ett mäktigt vapen skapats. Cancelkultur, deplattformering – få vill erkänna att de… Läs mer

Se hela debatten från 19/4: Kända män gråter ut – kladdig backlash?

Vi vill be så mycket om ursäkt för det tekniska strul som gjorde att livesändningen av debatten den 19/4 inte fungerade som den skulle. Nedan finns dock hela debatten bandad… Läs mer

PK-debatt 19/4: Kända män gråter ut – Kladdig backlash?

Två våldtäktsanklagade kända män har fått enormt medieutrymme för sina egna partsinlagor, samtidigt som de kvinnor som anmält dem stått i skuggan av strålkastarljuset. Toppjuristen Göran Lambertz höll en livesänd… Läs mer

Uttalande: Frige Gui Minhai!

Tre år sedan den svenske medborgaren Gui Minhai kidnappades på tåg i Kina I dag (20/1) präglas nyhetsförmedlingen av den för demokratin så viktiga installationen av USAs president Joe Biden.… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem