• Publicistklubben

Kan hårdare lagar mot hämndporr, hot, hat och kränkningar hota det fria ordet? Se #pkdebatt här!

Utredaren Gudrun Antemar föreslår hårdare lagar mot näthat och mot att sprida kränkande bilder eller uppgifter om sexliv och sjukdomar. Syftet är att komma åt ofredanden och integritetsintrång på nätet. Kan det hota det fria ordet? Det diskuteras med Gudrun Antemar, Karin Olsson, Nils Funcke och Jeanette Gustafsdotter hos Publicistklubben kl 19.00 den 18 april, Café Panorama, plan 5, Kulturhuset, Stockholm.

Efter debatten ca kl 20.00 intervjuas Jan Helin som samma dag börjar det nya jobbet som programdirektör på SVT. (Notera ändringen i programmet.) Kvällen inleds med årsmöte kl 18.15.

Program måndag 18 april.

18.15 Årsmöte

19.00 ca Pk-debatt.

20.00 ca Jan Helin, SVT. Vad vill du med jobbet?

 

Gudrun Antemar, Karin Olsson, Nils Funcke, Jeanette Gustafsdotter

Publicister som Karin Olsson och Nils Funcke har varnat för att lagändringarna kan få farliga konsekvenser för det fria ordet. Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter, som deltagit i utredningen, menar att förslagen behövs och att de inte hotar yttrandefriheten.

  • Går det att stifta lagar som skyddar den personliga integriteten mer utan att det snävar in friheten att uttrycka sig?
  • Kan lagändringarna komma att användas av politiker, myndigheter och rättsväsende för att hindra relevanta avslöjanden och konstnärlig frihet?
  • Hur illa är det? Vilka lagar behöver skärpas när det gäller hot och hat på nätet? Behövs mer för att komma åt problemet?
  • Vilka elakheter, kränkningar, ryktesspridning eller intrång i privatlivet ska kunna straffas?
  • Hur kan kränkningar och hot mellan enskilda stoppas med nya lagar utan att yttrandefriheten lider skada?

I panelen:

Gudrun Antemar, lagman vid Förvaltningsrätten i Stockholm, särskild utredare ”Utredningen om ett modernt och starkt straffrättsligt skydd för den personliga integriteten” (Ju 2014:10)

Jeanette Gustafsdotter, vd Tidningsutgivarna, expert i utredningen

Nils Funcke, journalist, författare, tryckfrihetsdebattör

Karin Olsson, kulturchef Expressen

Moderator: Björn Häger, ordförande Publicistklubben

Kvällens meny: Sydafrikansk lammgryta med ris. Vegetariskt alternativ finns. Mat och vin/öl 150 kr. Enbart mat 100 kr.

****

Kvällen inleds med årsmöte för Publicistklubben Stockholm. Medlemmarna kallas härmed till årsmötet som hålls kl 18.15 den 18 april, i Café Panorama, plan 5, Kulturhuset, Stockholm.

Årsmöteshandlingar och dagordning finns här.

Mer om Antemars förslag och den kritik som framförts:

DN om förslaget: ”Balansgång mellan näthat och frihet”

Gudrun Antemar DN-Debatt: ”Så kan hatet på nätet stoppas med nya lagar”

Jeanette Gustafsdotter, Medievärlden: ”Män som nätälskar kvinnor”

Karin Olsson, Expressen: ”Varning för debatten om näthat”

Nils Funcke, Medieormen: ”En klok lagstiftare går varsamt fram…”

Nils Funcke, Expressen: ”Skulle Karl Gerhard gå fri?”

 

Välkomna

Björn Häger, ordförande  Clas Barkman, programsekreterare

Mer från Debatt
Kallelse: Publicistklubbens årsmöte 7/9 på Södra Teatern

Publicistklubbens uppskjutna årsmöte hålls 7 september kl 17.00, med ett maximalt deltagarantal av 50 personer på plats och övriga deltagare via länk. Se nedan för instruktioner kring deltagande. Publicistklubben Stockholm… Läs mer

Tekniskt fel – hela sändningen läggs ut i efterhand

Vid måndagens livesända PK-debatt med rubriken Korrarna och Corona inträffade ett sändningsavbrott efter cirka 45 minuter. Tyvärr gick det inte att få upp sändningen igen. Debatten spelades dock in, och… Läs mer

LIVE PK-Debatt: Korrarna om Corona

När andra länder stänger gränser och klappar igen skolor, restauranger och butiker så väljer Sverige att hålla stora delar av samhället öppet. Internationella medier rapporterar både kritiskt och imponerat om den… Läs mer

PK-debatt: Så sköter medierna klimatbevakningen

Het aktivism eller sval granskning? PK tar tempen på klimatjournalistiken Debatt med Björn Wiman, kulturchef DN, Erika Bjerström, Klimatkorrespondent SVT, Matilda Nyberg, Expressens klimatredaktion. Samtalet leds av Mats J Larsson,… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem