• Publicistklubben

Stor uppmärksamhet för prisade journalister

journo

I måndags mottog de turkiska fängelsedömda journalisterna Can Dündar, chefredaktör för tidningen Cumhuriyet, och kollegan Erdem Gül Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne.

– Vi ska försvara pennans heder till sista andetaget, sa Can Dündar i sitt tacktal (som du kan läsa här).

Deras besök i Stockholm, som skedde endast någon vecka efter domen och ett misslyckat mordförsök på Can Dündar, väckte stor uppmärksamhet i svenska medier och satte den oroande utvecklingen i Turkiet på agendan.

De två journalisternas närvaro passerade inte heller obemärkt på Stockholms gator. På väg mot Arlanda erbjöds Can Dündar och Erdem Gül bland annat gratis skjuts av en taxichaufför med turkiska rötter (se bilden ovan).

Här är några artiklar om journalisternas besök i Stockholm:

DN: Can Dündar: ”EU blundar för det som sker”

SvD: Provokationen ett mänskligt arv

SvD: ”Det blir inget flyktingavtal mellan EU och Turkiet”

Expressen: Journalisten som gör Erdogan vansinnig 

Medievärlden: Turkiska journalister tog emot PK:s yttrandefrihetspris

Se seminariet med bla Can Dündar, Erdem Gül och utrikesminister Margot Wallström här:

 

Mer från PK Stockholm
Flytt till Kulturhuset och varumärkesskydd – Medlemsnytt Publicistklubben

23/9 Medlemsnytt Publicistklubben Publicistklubben flyttar tillbaka till KulturhusetKulturhuset är nu färdigrenoverat. Det innebär att Publicistklubben lämnar Södra Teatern och flyttar tillbaka till Sergels Torg.Med start nästa debatt, 12 oktober, kommer… Läs mer

Kallelse: Publicistklubbens årsmöte 7/9 på Södra Teatern

Publicistklubbens uppskjutna årsmöte hålls 7 september kl 17.00, med ett maximalt deltagarantal av 50 personer på plats och övriga deltagare via länk. Se nedan för instruktioner kring deltagande. Publicistklubben Stockholm… Läs mer

2000 namnunderskrifter överlämnas till Kina – idag kräver vi #FreeGuiMinhai

Över 2000 har skrivit på det öppna brevet till Kina att släppa svenske förläggaren Gui Minhai fri. Idag klockan 12 överlämnades underskrifterna vid en ceremoni utanför ambassaden. Samtidigt inleddes Publicistklubbens… Läs mer

Tekniskt fel – hela sändningen läggs ut i efterhand

Vid måndagens livesända PK-debatt med rubriken Korrarna och Corona inträffade ett sändningsavbrott efter cirka 45 minuter. Tyvärr gick det inte att få upp sändningen igen. Debatten spelades dock in, och… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem