• Publicistklubben

Stor uppmärksamhet för prisade journalister

journo

I måndags mottog de turkiska fängelsedömda journalisterna Can Dündar, chefredaktör för tidningen Cumhuriyet, och kollegan Erdem Gül Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne.

– Vi ska försvara pennans heder till sista andetaget, sa Can Dündar i sitt tacktal (som du kan läsa här).

Deras besök i Stockholm, som skedde endast någon vecka efter domen och ett misslyckat mordförsök på Can Dündar, väckte stor uppmärksamhet i svenska medier och satte den oroande utvecklingen i Turkiet på agendan.

De två journalisternas närvaro passerade inte heller obemärkt på Stockholms gator. På väg mot Arlanda erbjöds Can Dündar och Erdem Gül bland annat gratis skjuts av en taxichaufför med turkiska rötter (se bilden ovan).

Här är några artiklar om journalisternas besök i Stockholm:

DN: Can Dündar: ”EU blundar för det som sker”

SvD: Provokationen ett mänskligt arv

SvD: ”Det blir inget flyktingavtal mellan EU och Turkiet”

Expressen: Journalisten som gör Erdogan vansinnig 

Medievärlden: Turkiska journalister tog emot PK:s yttrandefrihetspris

Se seminariet med bla Can Dündar, Erdem Gül och utrikesminister Margot Wallström här:

 

Mer från PK Stockholm
PK Debatt 4/10: När journalisten blir influencer

Se senaste debatten här. Läs mer

Niklas Orrenius om Lars Vilks

Söndagen 3/10 avled konstnären Lars Vilks i samband med en trafikolycka. Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg intervjuade journalisten och författaren Niklas Orrenius om Lars Vilks eftermäle och betydelse för debatten om… Läs mer

DEBATT: När journalisten blir influencer

NÄR PUBLICISTEN BLIR INFLUENCER PK-Debatt 4 oktober, kl 18.30 Hur värnar enskilda reportrar och medieföretag trovärdighet och oberoende? Vad kan man göra och vad kan man inte göra som journalist?… Läs mer

EU kan sätta press för att få Dawit Isaak fri

DEBATT Idag har den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak suttit i fängelse i Eritrea i 20 år. Tre statsministrar och sex utrikesministrar har hittills misslyckats med att få honom… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem