• Publicistklubben

Stor uppmärksamhet för prisade journalister

journo

I måndags mottog de turkiska fängelsedömda journalisterna Can Dündar, chefredaktör för tidningen Cumhuriyet, och kollegan Erdem Gül Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne.

– Vi ska försvara pennans heder till sista andetaget, sa Can Dündar i sitt tacktal (som du kan läsa här).

Deras besök i Stockholm, som skedde endast någon vecka efter domen och ett misslyckat mordförsök på Can Dündar, väckte stor uppmärksamhet i svenska medier och satte den oroande utvecklingen i Turkiet på agendan.

De två journalisternas närvaro passerade inte heller obemärkt på Stockholms gator. På väg mot Arlanda erbjöds Can Dündar och Erdem Gül bland annat gratis skjuts av en taxichaufför med turkiska rötter (se bilden ovan).

Här är några artiklar om journalisternas besök i Stockholm:

DN: Can Dündar: ”EU blundar för det som sker”

SvD: Provokationen ett mänskligt arv

SvD: ”Det blir inget flyktingavtal mellan EU och Turkiet”

Expressen: Journalisten som gör Erdogan vansinnig 

Medievärlden: Turkiska journalister tog emot PK:s yttrandefrihetspris

Se seminariet med bla Can Dündar, Erdem Gül och utrikesminister Margot Wallström här:

 

Mer från PK Stockholm
PK-debatt 19/4: Kända män gråter ut – Kladdig backlash?

Två våldtäktsanklagade kända män har fått enormt medieutrymme för sina egna partsinlagor, samtidigt som de kvinnor som anmält dem stått i skuggan av strålkastarljuset. Toppjuristen Göran Lambertz höll en livesänd… Läs mer

Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

Flytt till Kulturhuset och varumärkesskydd – Medlemsnytt Publicistklubben

23/9 Medlemsnytt Publicistklubben Publicistklubben flyttar tillbaka till KulturhusetKulturhuset är nu färdigrenoverat. Det innebär att Publicistklubben lämnar Södra Teatern och flyttar tillbaka till Sergels Torg.Med start nästa debatt, 12 oktober, kommer… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem