• Publicistklubben

Gui Minhai tilldelas 2016 års Dawit Isaak-prisMed motiveringen:
_________________________________________

För att ha verkat för pressfrihet.
För att ha verkat för yttrandefrihet, för det fria ordet.
För att ha stått upp för demokratiska fri- och rättigheter.

För det har han berövats sin frihet.
För det har han berövats sin röst.
För det har han fråntagits sina rättigheter.

För att tyst diplomati är värt att ifrågasätta.
_________________________________________

Den svenske förläggaren Gui Minhai försvann oväntat från sitt hem i Thailand den 17 oktober 2015. Han sågs lämna sitt hem med en okänd man och försvinner därefter oförklarligt.

Senare samma månad försvinner tre av hans kollegor med vilka han tillsammans driver förlaget Mighty Current och Causeway Bay Books i Hong Kong. Cirka månaden efter det, den 13 november 2015, får Guis dotter Angela Gui kontakt med honom via Skype. Han nämner då inget om sin frånvaro, endast att han skickat henne pengar till skolavgifter och nämner att han hoppas att hon kommer att klara sig väl.

I mitten av januari, 2016, är Gui Minhai med på kinesiska statstelevisionen CCTV där han berättar att han frivilligt återvänt till Kina på grund av ett tidigare trafikbrott. Han säger även att han inte vill ha någon hjälp utifrån samt att han, trots att han har ett endast svenskt medborgarskap – ”känner sig kinesisk”. När företrädare för den svenska ambassaden i Beijing i februari får träffa honom för första gången, säger han bara att han inte vill ha någon svensk hjälp och ambassaden nekas därefter tillträde till Gui med hänvisning till just hans tidigare uttalande om att han ”känner sig kinesisk”.

Angela Gui får ett telefonsamtal av Gui. Han talar då bara engelska, säger att han måste stanna i Kina eftersom han begått brott. Detta i mars månad. Senare i maj vittnar Angela Gui om sin pappas försvinnande i amerikansk kongress. Gui Minhai tar direkt eftre det kontakt med dottern för att delge detaljer om vilka som ligger bakom. Efter det kontaktar Sveriges television kinesiska UD i Beijing om ”var Gui Minhai befinner sig och om Kina behandlar Gui som den svenske medborgare han är. Talespersonen svarar att Gui i första hand är ”kinesisk”, och att ytterligare frågor och offentlig uppmärksamhet kring hans fall är ”onödig” och inte gagnar någon.

En av Gui Minhais medarbetare som tidigare släppts, avslöjar i augusti för media att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst, hållits isolerad och inför tv-kameror tvingats erkänna brott han inte begått. Det leder till en stor demonstration i Hong Kong mot Kina, för Gui Minhais frisläppande.
I september uttalar sig Margot Wallström om att det är oacceptabelt att Sverige inte fått tillträde till Gui Minhai. Angela Gui berättar att hon inte fått något livstecken från sin far sedan juni. Än har inget åtal väckts, och Sverige har inte fått detaljerad information eller alltså fått besöka Gui Minhai sedan 24 februari i år.

____________________________________________
Dawit Isaakpriset delas sedan 2007 ut till enskilda eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda, för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter och som har utsatts för en betydande risk i det arbetet.

Mer från PK Västra
PK Debatt 4/10: När journalisten blir influencer

Se senaste debatten här. Läs mer

Niklas Orrenius om Lars Vilks

Söndagen 3/10 avled konstnären Lars Vilks i samband med en trafikolycka. Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg intervjuade journalisten och författaren Niklas Orrenius om Lars Vilks eftermäle och betydelse för debatten om… Läs mer

PK Västra LIVE 6/10: Sprängningen i Göteborg – hur skötte sig medierna?

En vecka efter sprängningen som på flera plan skakade om Göteborg: Hur hanterade vi i medierna uppdraget? Vad gick för fort? För långsamt? Vad var bäst? Mindre bra? Hur var… Läs mer

DEBATT: När journalisten blir influencer

NÄR PUBLICISTEN BLIR INFLUENCER PK-Debatt 4 oktober, kl 18.30 Hur värnar enskilda reportrar och medieföretag trovärdighet och oberoende? Vad kan man göra och vad kan man inte göra som journalist?… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem