• Publicistklubben

Han vinner Publicistklubbens pris till Anna Politovskajas minne

Publicistklubbens pris till Anna Politovskajas minne för 2017 går till Gui Minhai.

Prismotiveringen lyder: ”För att han, trots personlig risk, har visat stort publicistiskt mod och utmanat den kinesiska regimens snäva politiska agenda.”

– Gui Minhai har stått upp för publicistisk frihet och utmanat regimens försök att skrämma till tystnad. Med vårt pris till Anna Politovskajas minne vill Publicistklubben visa vårt stöd till Gui Minhai och hans kamp för mänskliga rättigheter i Kina. Regimens skandalösa behandling av Minhai måste fördömas med kraft och ges betydligt större uppmärksamhet, säger Publicistklubbens ordförande Björn Häger.

Gui Minhai var innan han fängslades en av Hongkongs viktigaste och mest utmanande förläggare. Han drev förlaget Mighty Current Media och gav ut kritiska och politiskt känsliga böcker, ofta om kommunistpartiets ledare. Temat var inte sällan de skandaler som följde i den ekonomiska boomens spår. Böckerna, som utmanade kinesiska tabun, blev populära i Hongkong men förbjudna i Kina.

Den 16 oktober 2015 kidnappades Gui Minhai på en semesterresa i Thailand. Idag sitter han inlåst på okänd ort i Kina. Gui Minhai, som är svensk medborgare, pressades i januari 2016 att framträda i kinesisk tv med ett påtvingat erkännande av ett trafikbrott som han kanske inte ens har begått.

Sedan dess har ingen information om honom kommit fram. Gui Minhai har nu suttit fängslad 555 dagar, utan vare sig rättslig prövning eller möjlighet till juridisk hjälp. Han har avböjt möten med svensk ambassadpersonal i Kina. Hans familj vet inte var han finns.

– Jag är tacksam över att min fars situation uppmärksammas genom det här priset. Förhoppningsvis kan mer uppmärksamhet från olika håll leda till mer information om hans situation och mående, och att han blir bättre behandlad, säger Gui Minhais dotter Angela Gui.

Priset till Anna Politkovskajas minne delas ut “till en journalist/publicist som i sitt arbete utmärkt sig i försvaret av yttrande- och tryckfriheten”.

Det utdelades första gången 2007, året efter mordet på den ryska journalisten. Utdelning av priset sker måndag den 24 april klockan 18.30 vid Publicistklubbens årsmöte på Café Panorama, Kulturhuset i Stockholm.

Tidigare pristagare:

  • 2016 Can Dündar och Erdem Gül,
  • 2015 Khadija Ismayilova,
  • 2014 Abdullahi Hussein,
  • 2013 Michail Afanasiev,
  • 2012 Johan Persson & Martin Schibbye,
  • 2011 Fredrik Gertten,
  • 2010 Amun Abdullahi Mohamed.

För frågor, kontakta Publicistklubbens ordförande Björn Häger, bjorn.hager@gmail.com eller Susanna Baltscheffsky, susanna.baltscheffsky@sr.se.

Välkomna på prisutdelning och efterföljande debatt den 24 april. Klicka här för mer info.

Mer från Om publicistklubben.se
Nya styrelsemedlemmar i Publicistklubben 2021/22

Fyra nya styrelsemedlemmar valdes in vid Publicistklubbens årsmöte. Mötet hölls på grund av coronarestriktioner helt digitalt. Lena Mellin, Aftonbladet, var årsmötesordförande. Ett 20-tal medlemmar deltog i mötet, som följdes av… Läs mer

Kallelse: Publicistklubbens årsmöte 7/9 på Södra Teatern

Publicistklubbens uppskjutna årsmöte hålls 7 september kl 17.00, med ett maximalt deltagarantal av 50 personer på plats och övriga deltagare via länk. Se nedan för instruktioner kring deltagande. Publicistklubben Stockholm… Läs mer

Publicistklubbens bokslut för 2017

2017 var ett händelserikt år för Publicistklubben. Här kan du ladda ner vårt bokslut. Arsbokslut2017 Revisionsberättelse: Revisionsberattelse2017 Här kan du läsa PK:s verksamhetsberättelse för 2017. Läs mer

Sök PK:s stipendier – vi delar ut 1,5 miljoner

Nu kan du som medlem söka Publicistklubbens stipendier! Totalt delar vi ut 1,5 miljoner kronor till främst Publicistklubbens medlemmar. Tre fonder är öppna för publicister utanför PK. Lämna din ansökan via den… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem