• Publicistklubben

Till minne av Svante Löfgren

Med Svante Löfgrens död har Publicistklubben förlorat sin allra äldsta medlem. Han blev invald i föreningen 1941 och var alltså medlem i 76 år, ett svårslaget rekord.

Men Svante hade inte bara varit med längst. Han var också en av PK:s flitigaste medlemmar, efter det att han och hustrun Marie-Louise hade flyttat hem från Frankrike 2004.

Han missade inte många debatter, han hade sin plats vid stambordet närmast scenen, och han var hela tiden intresserad av och nyfiken på de senaste turerna i utvecklingen av vårt yrke.

Med Svantes bortgång, vid 99 års ålder, har en av de sista av de klassiska, livslånga, utrikeskorrespondenterna gått ur tiden. Hans bana inleddes med att han bevakade OS i Berlin 1936 som 18-åring! Sedan följde uppdrag för bl a Göteborgs-Tidningen, Nya Dagligt Allehanda, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Han gjorde också flera hundra inslag och program för Sveriges Radio.

Men det var på Expressen som han stannade längst, i trettiofem år, med placering i Paris, Berlin, Bonn, Los Angeles och Genève. Han skrev om allt, inte bara världspolitik, utan också om sport, nöjen och kultur.

Historisk blev han redan 1953 då han fick en intervju med Ho Chi Minh, per telegram, under Indokinas krig med Frankrike. Den annars oåtkomlige vietnamesiske ledarens svar till Svante Löfgren blev ett scoop som flög över hela världen och kom att påverka den fortsatta diplomatiska och politiska utvecklingen av kriget.

Svante Löfgren skrev också många böcker, varav flera om hans älskade Provence. Den sista och slutliga memoarboken kom 2007, och den kallade han ”Hemma för gott –om 80 år med press och radio”.

Där summerade han med stolthet men utan skryt ett långt korrespondentliv som är enastående i svensk mediehistoria.

Men det jag minns mest av Svante är samtalen på Publicistklubben före och efter debatterna då jag aldrig upphörde att förundras över hur denne 90-åring ständigt ville förkovra sig, ständigt ville veta mer om den profession han så mästerligt hade företrätt i så många år. Låt oss hedra hans minne genom att uttrycka vår tacksamhet och beundran över hans gärning.

Stig Fredrikson
PK-ordförande 2004-2008

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem