• Publicistklubben

Sanna Klinghoffer får Publicistklubbens Stora Pris 2019

SVT-journalisten Sanna Klinghoffer får Publicistklubbens Stora Pris 2019, med motiveringen: ”Med stort personligt mod och imponerande uthållighet berikar hon journalistiken med berättelser som skakar om och berör.”

Under de senaste åren har Sanna Klinghoffer specialiserat sig på att följa svenskar som anslutit sig till terrorsekten IS. Hon har gjort flera avslöjande dokumentärer och skakande reportage, senast om IS-svenskar som är fast i läger och nu vill återvända till Sverige.


Sanna Klinghoffer väjer inte för att låta alla komma till tals – men låter dem inte heller slippa undan de obekväma frågorna.

Sanna Klinghoffer tilldelas Publicistklubbens Stora Pris 2019. PK Västras ordförande Lena Kvist överraskade henne i Göteborg på Valborgsmässoafton. Priset delas ut i Stockholm 13 maj.

– Priset är välförtjänt. Sanna Klinghoffer är en modig och hårt arbetande journalist vars avslöjande reportage satt skräck i både högerextremister och IS-terrorister, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

Innan hon började på SVT 2010 var Sanna Klinghoffer med och grundade Sveriges Radios granskande program Kaliber. Där ledde hon uppmärksammade granskningar av bland annat den dolda främlingsfientligheten inom Sverigedemokraterna och dödsfall på svenska häkten.

Publicistklubbens Stora Pris är den goda journalistikens pris. Det tilldelas en eller flera personer som under lång tid har hållit hög klass i sin gärning.
Priset har delats ut sedan 1974.

– I år var det ovanligt lätt att enas om vem som skulle få priset, säger Clas Barkman, prisansvarig inom PK.

Sanna Klinghoffer är född 1966 och baserad i Göteborg.
Hon är anställd på Sveriges Television.

Klinghoffer tar emot priset och intervjuas i samband med Publicistklubben Stockholms möte den 13 maj. Prissumman är på 30 000 kronor.

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem