• Publicistklubben

PK-DEBATT: Kina vs svenska medier

Kina vs svenska medier: Den osminkade versionen


I inget annat europeiskt land driver Kina en så aggressiv kampanj mot medier som man gör i Sverige.  Ambassaden anklagar svenska medier för att sprida falska nyheter om Kina, och pekar ut enskilda journalister som lögnare.

Satirprogrammet Svenska Nyheter utlöste en diplomatisk kris förra hösten när redaktionen häcklade Kina. Redaktionen avkrävdes en ursäkt, och smutskastningen av Sverige och programledaren Jesper Rönndahl blev viralt i Kina. 

På PK-debatt 9/12 berättar Svenska Nyheter den osminkade versionen av vad som faktiskt hände: 

Jesper Rönndahl, fd programledare Svenska Nyheter
Micke Lindgren, producent
Mats Grimberg, genreansvarig, SVT Humor

Hur ska svenska publicister agera när påtryckningarna kommer? Hur är det är jobba som journalist innanför Kinas gränser?  Det kommer vår panel ha svar på:

Charlotta Friborg, chef för Riksnyheterna SVT
Therese Rosenvinge, producent, Medierna i P1
Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet, Utrikespolitiska Institutet

Publicistklubben i samarbete med Utrikespolitiska Institutet, önskar välkommen på årets sista PK-Debatt, måndag 9 december kl 18.30 på Södra Teatern, Mosebacke.

Dörrarna öppnar 17.30, för dig som vill träffa kollegor och äta något innan debatten.

Som vanligt livesänds debatten på vår hemsida www.publicistklubben.se och på vår Facebooksida.

Utrikespolitiska Institutet, med stöd av Riksbankens jubileumsfond, deltar som en del i ’Global China Series’ som syftar till att öka kännedomen om Kinas globala ambitioner samt att informera om de förändringar Sverige står inför när Kinas ekonomiska och politiska framfart sveper över flera kontinenter.

Välkomna!

Mer från Debatt
PK Södra 20/10 – på Tivoli i Helsingborg

NÄR: Onsdag 20/10 klockan 18.00 VAR: Tivoli, Helsingborg Äntligen! Nu är det dags igen för AW med PK Södra – och den här gången är vi på Tivoli i Helsingborg! … Läs mer

PK Debatt 4/10: När journalisten blir influencer

Se senaste debatten här. Läs mer

DEBATT: När journalisten blir influencer

NÄR PUBLICISTEN BLIR INFLUENCER PK-Debatt 4 oktober, kl 18.30 Hur värnar enskilda reportrar och medieföretag trovärdighet och oberoende? Vad kan man göra och vad kan man inte göra som journalist?… Läs mer

EU kan sätta press för att få Dawit Isaak fri

DEBATT Idag har den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak suttit i fängelse i Eritrea i 20 år. Tre statsministrar och sex utrikesministrar har hittills misslyckats med att få honom… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem