• Publicistklubben

PK-DEBATT: Kina vs svenska medier

Kina vs svenska medier: Den osminkade versionen


I inget annat europeiskt land driver Kina en så aggressiv kampanj mot medier som man gör i Sverige.  Ambassaden anklagar svenska medier för att sprida falska nyheter om Kina, och pekar ut enskilda journalister som lögnare.

Satirprogrammet Svenska Nyheter utlöste en diplomatisk kris förra hösten när redaktionen häcklade Kina. Redaktionen avkrävdes en ursäkt, och smutskastningen av Sverige och programledaren Jesper Rönndahl blev viralt i Kina. 

På PK-debatt 9/12 berättar Svenska Nyheter den osminkade versionen av vad som faktiskt hände: 

Jesper Rönndahl, fd programledare Svenska Nyheter
Micke Lindgren, producent
Mats Grimberg, genreansvarig, SVT Humor

Hur ska svenska publicister agera när påtryckningarna kommer? Hur är det är jobba som journalist innanför Kinas gränser?  Det kommer vår panel ha svar på:

Charlotta Friborg, chef för Riksnyheterna SVT
Therese Rosenvinge, producent, Medierna i P1
Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet, Utrikespolitiska Institutet

Publicistklubben i samarbete med Utrikespolitiska Institutet, önskar välkommen på årets sista PK-Debatt, måndag 9 december kl 18.30 på Södra Teatern, Mosebacke.

Dörrarna öppnar 17.30, för dig som vill träffa kollegor och äta något innan debatten.

Som vanligt livesänds debatten på vår hemsida www.publicistklubben.se och på vår Facebooksida.

Utrikespolitiska Institutet, med stöd av Riksbankens jubileumsfond, deltar som en del i ’Global China Series’ som syftar till att öka kännedomen om Kinas globala ambitioner samt att informera om de förändringar Sverige står inför när Kinas ekonomiska och politiska framfart sveper över flera kontinenter.

Välkomna!

Mer från Debatt
Kallelse: Publicistklubbens årsmöte 7/9 på Södra Teatern

Publicistklubbens uppskjutna årsmöte hålls 7 september kl 17.00, med ett maximalt deltagarantal av 50 personer på plats och övriga deltagare via länk. Se nedan för instruktioner kring deltagande. Publicistklubben Stockholm… Läs mer

Tekniskt fel – hela sändningen läggs ut i efterhand

Vid måndagens livesända PK-debatt med rubriken Korrarna och Corona inträffade ett sändningsavbrott efter cirka 45 minuter. Tyvärr gick det inte att få upp sändningen igen. Debatten spelades dock in, och… Läs mer

LIVE PK-Debatt: Korrarna om Corona

När andra länder stänger gränser och klappar igen skolor, restauranger och butiker så väljer Sverige att hålla stora delar av samhället öppet. Internationella medier rapporterar både kritiskt och imponerat om den… Läs mer

PK-debatt: Så sköter medierna klimatbevakningen

Het aktivism eller sval granskning? PK tar tempen på klimatjournalistiken Debatt med Björn Wiman, kulturchef DN, Erika Bjerström, Klimatkorrespondent SVT, Matilda Nyberg, Expressens klimatredaktion. Samtalet leds av Mats J Larsson,… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem