• Publicistklubben

PK-DEBATT: Kina vs svenska medier

Kina vs svenska medier: Den osminkade versionen


I inget annat europeiskt land driver Kina en så aggressiv kampanj mot medier som man gör i Sverige.  Ambassaden anklagar svenska medier för att sprida falska nyheter om Kina, och pekar ut enskilda journalister som lögnare.

Satirprogrammet Svenska Nyheter utlöste en diplomatisk kris förra hösten när redaktionen häcklade Kina. Redaktionen avkrävdes en ursäkt, och smutskastningen av Sverige och programledaren Jesper Rönndahl blev viralt i Kina. 

På PK-debatt 9/12 berättar Svenska Nyheter den osminkade versionen av vad som faktiskt hände: 

Jesper Rönndahl, fd programledare Svenska Nyheter
Micke Lindgren, producent
Mats Grimberg, genreansvarig, SVT Humor

Hur ska svenska publicister agera när påtryckningarna kommer? Hur är det är jobba som journalist innanför Kinas gränser?  Det kommer vår panel ha svar på:

Charlotta Friborg, chef för Riksnyheterna SVT
Therese Rosenvinge, producent, Medierna i P1
Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet, Utrikespolitiska Institutet

Publicistklubben i samarbete med Utrikespolitiska Institutet, önskar välkommen på årets sista PK-Debatt, måndag 9 december kl 18.30 på Södra Teatern, Mosebacke.

Dörrarna öppnar 17.30, för dig som vill träffa kollegor och äta något innan debatten.

Som vanligt livesänds debatten på vår hemsida www.publicistklubben.se och på vår Facebooksida.

Utrikespolitiska Institutet, med stöd av Riksbankens jubileumsfond, deltar som en del i ’Global China Series’ som syftar till att öka kännedomen om Kinas globala ambitioner samt att informera om de förändringar Sverige står inför när Kinas ekonomiska och politiska framfart sveper över flera kontinenter.

Välkomna!

Mer från Debatt
PK-debatt 19/4: Kända män gråter ut – Kladdig backlash?

Två våldtäktsanklagade kända män har fått enormt medieutrymme för sina egna partsinlagor, samtidigt som de kvinnor som anmält dem stått i skuggan av strålkastarljuset. Toppjuristen Göran Lambertz höll en livesänd… Läs mer

Uttalande: Frige Gui Minhai!

Tre år sedan den svenske medborgaren Gui Minhai kidnappades på tåg i Kina I dag (20/1) präglas nyhetsförmedlingen av den för demokratin så viktiga installationen av USAs president Joe Biden.… Läs mer

PK stöttar Realtid: SLAPP är ett hot mot pressfriheten

Publicistklubben har tillsammans med Svenska PEN, Reportrar utan gränser och Svenska Journalistförbundet gjort ett uttalande om de juridiska åtgärder som riktas mot finanstidningen Realtid genom metoden SLAPP (Strategic Litigation Against… Läs mer

PK Södra LIVE: Patrik Lundberg, Arkivdyket och Sandra Martinsson

När och var: Onsdagen 9 december 18:15 via Facebook Live/Youtube. PK Samtal: Sandra Martinsson I höstas återvände Sandra Martinsson till Sveriges Radio som kanalchef för P4 Malmöhus. Efter att ha… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem