• Publicistklubben

PK-DEBATT 16/3: Het aktivism eller sval granskning?

 PK tar tempen på klimatjournalistiken

En okänd tonåring med en målad skylt och en önskan om att förändra världen blev ansiktet utåt för en global klimatrörelse. Och journalistiken om klimatet blev på samma gång både personorienterad och polariserad.

Greta Thunbergs påverkan har varit stor – även på svensk journalistik. Klimatjournalistiken har stigit i graderna rejält, och en rad svenska redaktioner har skaffat klimatkorrespondent eller hela klimatredaktioner. 

Så hur har medierna bevakat klimatet? Är det balanserad granskning eller het aktivism? 

Varför blev det storm när SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström kritiserade Greta Thunbergs retorik? 

Hur resonerar DN som gör affär av klimatet i form av tågresor med läsarna? 

Panelen:

Erika Bjerström, klimatkorrespondent, SVT

Björn Wiman, kulturchef, Dagens Nyheter

Matilda Nyberg, reporter, Expressens klimatredaktion

Moderator: Mats J Larsson

Vem tystas av Kinas skrämseltaktik?

Vi inleder måndagens PK-debatt med att uppmärksamma Kinas fängelsedom mot svenske förläggaren Gui Minhai. 

Sveriges Radios Kina-kommentator Hanna Sahlberg och Expressens kulturchef Karin Olsson om Kinas rättsvidriga behandling av den svenske medborgaren Gui Minhai och Kinas upprepade attacker på yttrandefrihet och pressfrihet. 

Moderator: Inger Arenander

Vi ses på PK-debatt  måndag 16 mars kl 18.30 på Södra Teatern

Dörrarna öppnar 17.30, och mat och dryck finns att köpa i bägge barerna. 

Obs. PK-debatt är ett medlemsarrangemang, gäster släpps in i mån av plats. 


PS: Missa inte Publicistklubbens årsmöte!

Måndagen 20 april klockan 17.00 är det dags för årsmöte. Efter avslutat årsmöte börjar debatten 18.30 som vanligt. Dagordning för årsmötet postas på hemsidan och mejlas ut till medlemmar under april.

Mer från Debatt
PK-debatt 17/5: Utfryst och mjutad – cancelkulturens kraft

Den amerikanska cancelkulturen nådde Sverige med full kraft under #metoo. Med hjälp av sprängkraften i sociala medier har ett mäktigt vapen skapats. Cancelkultur, deplattformering – få vill erkänna att de… Läs mer

Se hela debatten från 19/4: Kända män gråter ut – kladdig backlash?

Vi vill be så mycket om ursäkt för det tekniska strul som gjorde att livesändningen av debatten den 19/4 inte fungerade som den skulle. Nedan finns dock hela debatten bandad… Läs mer

PK-debatt 19/4: Kända män gråter ut – Kladdig backlash?

Två våldtäktsanklagade kända män har fått enormt medieutrymme för sina egna partsinlagor, samtidigt som de kvinnor som anmält dem stått i skuggan av strålkastarljuset. Toppjuristen Göran Lambertz höll en livesänd… Läs mer

Uttalande: Frige Gui Minhai!

Tre år sedan den svenske medborgaren Gui Minhai kidnappades på tåg i Kina I dag (20/1) präglas nyhetsförmedlingen av den för demokratin så viktiga installationen av USAs president Joe Biden.… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem