• Publicistklubben

2000 namnunderskrifter överlämnas till Kina – idag kräver vi #FreeGuiMinhai


Över 2000 har skrivit på det öppna brevet till Kina att släppa svenske förläggaren Gui Minhai fri. Idag klockan 12 överlämnades underskrifterna vid en ceremoni utanför ambassaden. Samtidigt inleddes Publicistklubbens twitterkampanj #FreeGuiMinhai.

Det har gått 4,5 år sedan bokförläggaren och poeten Gui Minhai fängslades av kinesiska myndigheter, och tre månader sedan han dömdes till tio års fängelse i en skenrättegång för att ”tillhandahållit information till utlandet”.

På måndagen överlämnas över 2000 namnunderskrifter som samlats in efter att efter sex stora svenska dagstidningar publicerade ett brev med krav på hans frigivande. Avsändare var ett 30-tal författare, journalister, förläggare, kulturchefer, jurister, kinaexperter och representanter för yttrandefrihetsorganisationer, däribland Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

I samband med överlämnadet inleder Publicistklubben en twitterkampanj för Gui Minhais frigivning. Under hashtag #FreeGuiMinhai kommer Publicistklubben att twittra varje måndag klockan 12, och uppmanar alla som vill uppmärksamma den orättfärdiga behandlingen av Gui Minhai att delta i detta.

Vid dagens manifestation lästes dikter ur Gui Minhais diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” att läsas av Karin Olsson, Expressens kulturchef, Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter, Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet, Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges författarförbund, Eva Gedin, ordförande i Svenska Förläggareföreningen och Gui Minhais bokförläggare Martin Kaunitz.

”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” utkommer på Minhais födelsedag den 5 maj.
Grethe Rottböll och Eva Gedin överlämnar namninsamlingen som kräver Gui Minhais frihet, till Kinas ambassad.

”I en tid då yttrandefriheten står under allt mer omfattande hot kan vi inte stå tysta medan personer som arbetar i ordets tjänst är frihetsberövade utan att ha gjort sig skyldiga till något annat än att utöva sitt yrke. Genom denna manifestation och namninsamling vill vi understryka att vi inte glömt Gui Minhai, att vi håller de kinesiska myndigheterna ansvariga och förbehållslöst kräver hans frigivning” skriver Kurdo Baksi, initiativtagare till manifestationen, i ett pressmeddelande.

Baksi har skrivit efterordet till diktsamlingen, som inleds med ett förord av Gui Minhais dotter Angela Gui. Förordet publicerades på Expressens kultursida igår på Pressfrihetens dag.

Mer från PK Stockholm
PK-debatt 19/4: Kända män gråter ut – Kladdig backlash?

Två våldtäktsanklagade kända män har fått enormt medieutrymme för sina egna partsinlagor, samtidigt som de kvinnor som anmält dem stått i skuggan av strålkastarljuset. Toppjuristen Göran Lambertz höll en livesänd… Läs mer

Magnus Sundberg är årets Hiertastipendiat

Fotografen och journalisten Magnus Sundberg utses till  Publicistklubbens Hiertastipendiat 2021 för att studera den hotade pressfriheten i Polen. I vårt grannland Polen begränsas pressfriheten alltmer av den styrande regimen. Magnus… Läs mer

71 journalister delar på 1,9 miljoner i stipendier

Publicistklubbens Hiertanämnd har fördelat årets stipendier till svenska journalister. Nästan 1,9 miljoner kronor delas ut till 71 av drygt 300 sökande. Här är listan: Språk Magnus Erlandsson, Limhamn, får 32… Läs mer

Flytt till Kulturhuset och varumärkesskydd – Medlemsnytt Publicistklubben

23/9 Medlemsnytt Publicistklubben Publicistklubben flyttar tillbaka till KulturhusetKulturhuset är nu färdigrenoverat. Det innebär att Publicistklubben lämnar Södra Teatern och flyttar tillbaka till Sergels Torg.Med start nästa debatt, 12 oktober, kommer… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem