• Publicistklubben

PK-debatt 12/10: Klaner och klander

Har medierna mörkat gängkriminaliteten?

När biträdande rikspolischef Mats Löfving gick ut och pratade om “40 kriminella klaner i Sverige” blossade debatten om etnicitet och brott upp. 

Medierna klandrades för att ha undvikit att rapportera om problemen.

Men hade journalistkåren ens kunskap om kriminella släkter med stor makt och våldskapital?

Och varför har medierna i så fall missat ett alarmerande problem i samhället?

I panelen:

Johanna Bäckström Lerneby, journalist som skrivit uppmärksammade boken “Familjen”

Per Brinkemo, författare till flera böcker om klaner och integration

Klas Wolf-Watz, chef Ekot, Sveriges Radio

Fredrick Malmberg, nyhetschef, TV4 Nyheterna 

Dessutom uppmärksammar vi grävjournalisten Maria Ressa, modig pressfrihetskämpe och grundare till den filippinska nyhetssajten Rappler. Ressa har tilldelats Publicistklubbens pris till minne av Anna Politkovskaja 2020. Vi hoppas att Ressa har möjlighet att ställa upp i en online-intervju under kvällen.

Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg leder diskussionen som livesänds måndag 12 oktober kl 18.30 på www.publicistklubben.se

Välkomna att följa debatten på plats i vår nygamla lokal, café Panorama i Kulturhuset, eller på nätet. Dörrarna öppnar 17.30, mat och dryck finns att beställa.

På grund av rådande pandemi har vi ett tak på 50 personer i publiken. För att göra föranmälan och säkerställa sin plats, mejla till Inger Arenander på iarenander@gmail.com. Annars tar vi emot publik i mån av plats.

Kommentera gärna och ställ frågor i chatten på Facebook.

Sändningen går också att se i efterhand.

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem