• Publicistklubben

PK Södra LIVE: Belarus, Strotsev, USA-valet och DN:s Skåne-satsning

När och var: Onsdagen 4 november 18:00 via Facebook Live/Youtube.

PK Samtal: Per T Ohlsson om USA-bevakningen och presidentvalet

Per T Ohlsson. Foto: Emil Malmborg/Bonniers Förlag AB.

Vem som blir amerikansk president under de kommande fyra åren kan fortfarande vara oavgjort då Sydsvenska Dagbladets Senior Columnist Per T Ohlsson, aktuell med boken ”Albert Bonnier och hans tid”, gästar PK Södra för att prata om den svenska USA-bevakningen och medias rapportering om Donald Trump under de gångna fyra åren.

EXTRAINSATT: Belaruriska journalisten Andrus Klikunou om mediesituationen i diktaturen

Journalisten Andres Klikunou, som till vardags är koordinator för kampanjen ”For Freelance!” vid Belarusiska Journalistförbundet (BAJ) samt styrelseledamot i samma förbund, pratar med PK Södra om situationen för medier och journalister i Belarus och hur de folkliga protesterna mot det hårt kritiserade presidentvalet presidentvalet har påverkat förutsättningarna för den inhemska rapporteringen.

PK Samtal: Per Bergström om Malmöförlaget Rámus fängslade belarusiska poet Dmitrij Strotsev

Dmitrij Strotsev. Foto: Rámus Förlag.

Onsdagen den 21 oktober försvann den belaruriska poeten Dmitrij Strotsev efter att ha deltagit i de pågående protesterna i Minsk. Dagen efter fanns hans namn på listor över fängslade i det ökända Akrestsina-häktet i Minsk, med en aviserad fångtid på 13 dagar. Den ryskspråkiga poeten blev därmed en politisk fånge.

Strotsevs svenska förläggare Per Bergström vid Malmö-förlaget Rámus besöker PK Södra för att berätta om deras arbetsrelation med Dmitrij Strotsev och om insatsen förlaget gjort för att väcka uppmärksamhet kring hans fall.

Och så blir det kanske en och annan fråga om en annan känd poet som ges ut av Rámus Förlag i Malmö: Årets Nobelprisvinnare i Litteratur, den amerikanska poeten Louise Glück.

Per Bergström. Foto: Rámus Förlag.

PK Samtal: Martin Jönsson om DN:s Skåne-satsning

Martin Jönsson. Foto: Anette Nantell

Efter Göteborg kommer Malmö. Dagens Nyheter har meddelat att tidningen öppnar redaktion i Malmö och nyanställer fyra reportrar och en fotograf med syfte att bättre bevaka Skåne och Öresundsregionen. Redaktionen slår upp portarna i februari/mars 2021. Martin Jönsson, redaktionell utvecklare på DN och en av de två ansvariga projektledarna för satsningen, utfrågas om vad för slags journalistik DN vill göra i Skåne.

•••

På grund av de nya lokala restriktionerna som gäller i Skåne kommer PK Södras event tyvärr att behöva hållas utan publik och närvarande medlemmar. Däremot kan alla se arrangemanget live kl 18:00 på onsdagen den 4/11 på vår Facebook-sida eller på Youtube. Evenemanget går givetvis att beskåda även efter sändningen.

Mer från Debatt
PK Södra 20/10 – på Tivoli i Helsingborg

NÄR: Onsdag 20/10 klockan 18.00 VAR: Tivoli, Helsingborg Äntligen! Nu är det dags igen för AW med PK Södra – och den här gången är vi på Tivoli i Helsingborg! … Läs mer

PK Debatt 4/10: När journalisten blir influencer

Se senaste debatten här. Läs mer

DEBATT: När journalisten blir influencer

NÄR PUBLICISTEN BLIR INFLUENCER PK-Debatt 4 oktober, kl 18.30 Hur värnar enskilda reportrar och medieföretag trovärdighet och oberoende? Vad kan man göra och vad kan man inte göra som journalist?… Läs mer

EU kan sätta press för att få Dawit Isaak fri

DEBATT Idag har den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak suttit i fängelse i Eritrea i 20 år. Tre statsministrar och sex utrikesministrar har hittills misslyckats med att få honom… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem