• Publicistklubben

Uttalande: Frige Gui Minhai!

Tre år sedan den svenske medborgaren Gui Minhai kidnappades på tåg i Kina

I dag (20/1) präglas nyhetsförmedlingen av den för demokratin så viktiga installationen av USAs president Joe Biden. Det är en avgörande händelse för demokratin i världen. Men avgörande är också hur vi värnar varje enskild människas rättigheter. Därför låter vi ingenting överskugga det faktum att idag också är tre år sedan då den svenske medborgaren och publicisten Gui Minhai kidnappades av de kinesiska myndigheterna på ett tåg i staden Jinan.

Det diktaturer som Kina vill är att vi ska rikta blicken åt ett annat håll, att vi ska glömma. Just därför glömmer vi inte. Vi tillika med alla andra demokratiska länder har författare, förläggare och journalister vars uppgift är att aldrig släppa taget om de mänskliga rättigheterna.

De gäller lika mycket för bevakningen av Kapitolium och det demokratiska presidentvalet i USA som friheten för den enskilda medborgaren i Sverige.

Vi ger aldrig upp kravet på att Sveriges utrikesdepartement gör sitt yttersta för att hämta hem den svenska yttrandefrihetsfången Gui Minhai.

Kristina Ahlinder vd Svenska Förläggareföreningen

Robert Aschberg ordförande Publicistklubben

Kurdo Baksi författare

Jesper Bengtsson ordförande Svenska PEN

Erik Halkjaer ordförande Reportrar utan gränser

Ulrika Hyllert ordförande Journalistförbund

Jesper Monthán ordförande Svenska Förläggareföreningen

Grethe Rottböll ordförande Sveriges författarförbund

Mer från Debatt
PK Södra 20/10 – på Tivoli i Helsingborg

NÄR: Onsdag 20/10 klockan 18.00 VAR: Tivoli, Helsingborg Äntligen! Nu är det dags igen för AW med PK Södra – och den här gången är vi på Tivoli i Helsingborg! … Läs mer

PK Debatt 4/10: När journalisten blir influencer

Se senaste debatten här. Läs mer

DEBATT: När journalisten blir influencer

NÄR PUBLICISTEN BLIR INFLUENCER PK-Debatt 4 oktober, kl 18.30 Hur värnar enskilda reportrar och medieföretag trovärdighet och oberoende? Vad kan man göra och vad kan man inte göra som journalist?… Läs mer

EU kan sätta press för att få Dawit Isaak fri

DEBATT Idag har den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak suttit i fängelse i Eritrea i 20 år. Tre statsministrar och sex utrikesministrar har hittills misslyckats med att få honom… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem