• Publicistklubben

PK Västra LIVE 3/5 18.00: Göteborgs mediehistoria

Göteborgs mediehistoria är just nu föremål för vad som verkar vara ovanligt mycket uppmärksamhet. Tre aktuella böcker kan betraktas som tydliga tecken på det. De presenteras den 3 maj under en livesänd samtalskväll av Publicistklubbens västra krets ochSvensk Mediehistorisk Förening. Två av dem kom redan förra året. En om radio och TV i Göteborg under hundra år (1920-2020), En himla massa program av medieforskaren Lars-Åke Engblom och en om Göteborgspressen under samma period, Många tidningar var det av ekonomihistorikern Sverker Jonsson. I båda böckerna skildras den starka centralisering som präglat mediebranschen och de konsekvenser den medfört för Göteborg. Den tredje boken, Tidningsliv i Göteborg av GP-journalisterna Hanna Tornbrant och Maria Domellöf-Wik, släpps inom kort. Den består av intervjuer med tio kvinnor som tidigt anställdes på den mansdominerade Göteborgs-Posten – de flesta på redaktionen – och som sedan förblev tidningen trogna. Alla författarna medverkar vid seminariet som måndagen den 3 maj klockan 18 sänds från Litteraturhuset i Göteborg. Det blir två samtal, som båda leds av Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning och ordförande i PK Västra – ett med Lars-Åke Engblom och Sverker Jonsson och ett med Hanna Tornbrant och Maria Domellöf-Wik.


PROGRAM
18.00 Tidningsliv i Göteborg
Hanna Tornbrant och Maria Domellöf-Wik
Frågestund 18.30 En himla massa program & Många tidningar var det
Lars-Åke Engblom och Sverker Jonsson
Frågestund Ca 19.15 Avslutning      Välkommen att följa livesändningen 3 maj genom länken här!

Mer från PK Västra
PK Debatt 4/10: När journalisten blir influencer

Se senaste debatten här. Läs mer

Niklas Orrenius om Lars Vilks

Söndagen 3/10 avled konstnären Lars Vilks i samband med en trafikolycka. Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg intervjuade journalisten och författaren Niklas Orrenius om Lars Vilks eftermäle och betydelse för debatten om… Läs mer

PK Västra LIVE 6/10: Sprängningen i Göteborg – hur skötte sig medierna?

En vecka efter sprängningen som på flera plan skakade om Göteborg: Hur hanterade vi i medierna uppdraget? Vad gick för fort? För långsamt? Vad var bäst? Mindre bra? Hur var… Läs mer

DEBATT: När journalisten blir influencer

NÄR PUBLICISTEN BLIR INFLUENCER PK-Debatt 4 oktober, kl 18.30 Hur värnar enskilda reportrar och medieföretag trovärdighet och oberoende? Vad kan man göra och vad kan man inte göra som journalist?… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem