• Publicistklubben

Se hela debatten från 19/4: Kända män gråter ut – kladdig backlash?

Vi vill be så mycket om ursäkt för det tekniska strul som gjorde att livesändningen av debatten den 19/4 inte fungerade som den skulle.

Nedan finns dock hela debatten bandad för den som vill titta i efterhand.

Två våldtäktsanklagade kända män har fått enormt medieutrymme för sina egna partsinlagor, samtidigt som de kvinnor som anmält dem stått i skuggan av strålkastarljuset.

Toppjuristen Göran Lambertz höll en livesänd presskonferens hemma i sin trädgård – och komikern Soran Ismail fick en timslång SVT-dokumentär om sitt lidande.

Vilka överväganden gjordes i samband med sändningarna?
Och varför får två kända män fritt utrymme för eget försvar?

Har Metoo inneburit en backlash – eller har pendeln rättmätigt svängt? Vad gjorde medierna rätt, och vad blev fel?

I panelen:

Irena Pozar, chefredaktör Veckorevyn

FredrickMalmberg, nyhetschef, TV4

KarinOlsson, kulturchef Expressen

Sofia Dahlström, programchef och ansvarig utgivare SVT 

MårtenSchultz, professor i juridik 

Debatten leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg och hålls på Kulturhuset, restaurang Panorama. 

Hela debatten livesänds via Publicistklubbens Facebooksida. Sändningen går även att följa via Publicistklubben.se måndagen den 19:e april, kl. 18.30.

På grund av rådande pandemi och Folkhälsomyndighetens rekommendationer tar vi inte emot publik på plats till den här debatten, utan hänvisar till sändningen på Facebook och publicistklubben.se.

Kommentera gärna och ställ frågor i chatten på Facebook eller till vårt Twitter-konto: @PK_Stockholm.

Sändningen går också att se i efterhand.

Vänliga hälsningar,
Publicistklubben

Mer från Debatt
PK-debatt 17/5: Utfryst och mjutad – cancelkulturens kraft

Den amerikanska cancelkulturen nådde Sverige med full kraft under #metoo. Med hjälp av sprängkraften i sociala medier har ett mäktigt vapen skapats. Cancelkultur, deplattformering – få vill erkänna att de… Läs mer

PK-debatt 19/4: Kända män gråter ut – Kladdig backlash?

Två våldtäktsanklagade kända män har fått enormt medieutrymme för sina egna partsinlagor, samtidigt som de kvinnor som anmält dem stått i skuggan av strålkastarljuset. Toppjuristen Göran Lambertz höll en livesänd… Läs mer

Uttalande: Frige Gui Minhai!

Tre år sedan den svenske medborgaren Gui Minhai kidnappades på tåg i Kina I dag (20/1) präglas nyhetsförmedlingen av den för demokratin så viktiga installationen av USAs president Joe Biden.… Läs mer

PK stöttar Realtid: SLAPP är ett hot mot pressfriheten

Publicistklubben har tillsammans med Svenska PEN, Reportrar utan gränser och Svenska Journalistförbundet gjort ett uttalande om de juridiska åtgärder som riktas mot finanstidningen Realtid genom metoden SLAPP (Strategic Litigation Against… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem