• Publicistklubben

Silversleven: De nominerade ÄR:

PK-medlemmar,

Äntligen har vi nöjet att få berätta att styrelsen har godkänt inte mindre än fyra starka nomineringar till priset Silversleven 2020. Vinnaren tillkännages när priset delas ut, preliminärt lördagen den 19 juni.

Alla inkomna bidrag höll väldigt hög kvalitet som helhet och styrelsen för Publicistklubben Norra Norrland har efter långa diskussioner till slut kunnat enas om att välja ut fyra av bidragen som nominerade till Silversleven 2020.

De nominerade bidragen kommer från SVT Umeå, Folkbladet, Sameradion och Norran.

SVT Umeå
Josefine Holgersson och SVT Umeå belyser särbehandling i Björklövens ungdomsverksamhet. Genom stor närvaro och varsamt berättande belyses ett problem som funnits länge i ungdomsverksamheten. En rapportering som ledde till att Björklöven skickade ut en enkät till 1000 personer, spelare, föräldrar och andra inblandade i ungdomsverksamheten. Även fritidsnämnden i Umeå tog upp Björklövens ungdomsverksamhet på sitt möte som del av en fråga. Granskningen uppmärksammades också av flera redaktioner på lokal och riksnivå och skapade en debatt i SVTs riksnyheter. 

Folkbladet
Camilla Stenlunds och Folkbladets granskning av arbetsmiljön under rubriken ”Håll käften och lyd”. I en serie artiklar har Folkbladet granskat brister i arbetsmiljön inom Skellefteå kommun. Det talades om en ”svart lista”, om chefer som inte tog missförhållanden på allvar och om utköp av medarbetare, totalt för 30 miljoner kronor under fem år. Granskningen blev rejält uppmärksammad och fick också till följd att kommunen tillsatte en oberoende utredning och en åtgärdsplan togs fram.

Sameradion
Maria Dahlgren och Sameradion belyser konflikter mellan rennäring och andra markanvändare. Vid medias rapportering stannar fokus ofta vid själva konflikten – utan en riktig beskrivning av verkligheten. Det var grunden till reportageserien Marken Krymper där renskötande medlemmar i Gällivare skogssameby beskriver sin vardag precis som den är, utan försköning eller schabloniserande framställningar. Serien är en av de mest lyssnade hos Sveriges Radio Sameradion under 2020. Delar av den publicerades även på Sveriges Radios riksplattformar utanför Sameradion.

Norran
Jenny Petersson och Ulrika Nohlgren på Norran avslöjar en jävskultur inom Skellefteå kommun. När kommunen själv utredde jäv vid en anställning viftades alla misstankar bort. Norrans reportrar kunde dock avslöja brister i utredningen och visa att jäv förelåg. De kunde även slå hål på ytterligare en av kommunens egna jävsutredningar och publiceringarna fick ett enormt genomslag. Det ledde bland annat till att kommunen initierade en stor extern utredning av jäv och bland annat inför obligatorisk utbildning i jävsfrågor för alla anställda. Båda cheferna fick kort efter granskningen lämna sina jobb.

Mer om priset: Silversleven delas ut till en journalist i norra Norrland, som på ett eller annat sätt ”rört om” genom sitt arbete. Poängen med ett ganska vitt definierat pris, är att många olika sorters prestationer ska kunna belönas. Det kan handla om ett avslöjande, en väl genomförd serie, ett nytt arbetssätt, eller kanske ett rakryggat ställningstagande som fått betydelse för publicistiken i allmänhet. Juryn består av PK-styrelsens ledamöter som inte får rösta på bidrag från sin egen redaktion.

Silversleven 2019 vann Norran med sin granskning av Fallet Emmy.

Mer från PK Norra Norrland
Grattis! Vinnaren av Silversleven 2020

PK-medlemmar, På lördagen avslöjade vi att Folkbladet och journalisten Camilla Stenlund tilldelas Silversleven 2020 för sin granskning ”Håll käften och lyd”. Motiveringen lyder: ”Folkbladets reporter Camilla Stenlund la örat mot arbetsgolvet, lyssnade till… Läs mer

Missa inte: Prisutdelning av Silversleven på dansbanan

Välkommen till prisutdelning av Silversleven Äntligen är det dags att få träffas i verkligheten. Det gör vi på så coronasäkert vis som vi kan tänka oss, genom att boka dansbanan… Läs mer

Inspiration: I förövarnas spår

Välkomna till digital inspirationsföreläsning, tisdagen den 25 maj: Tid: Tisdag 25 maj, 19:30.Plats: Digitalt via teams. Anslut på din dator eller mobilappKlicka här för att delta i mötet. Välkomna! Läs mer

PK Norra: Årsmöte 22/4 och Linda Hedenljung

Hej PK-medlemmar! Ett år går snabbt och nu är tid att summera, välja om eller välja nytt och blicka framåt igen. Nu kallar vi till årsmöte för Publicistklubben Norra Norrland.… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem