• Publicistklubben

Grattis! Vinnaren av Silversleven 2020

Camilla Stenlund, journalist på Folkbladet.

PK-medlemmar,

På lördagen avslöjade vi att Folkbladet och journalisten Camilla Stenlund tilldelas Silversleven 2020 för sin granskning ”Håll käften och lyd”. Motiveringen lyder:

”Folkbladets reporter Camilla Stenlund la örat mot arbetsgolvet, lyssnade till historier om chefer som trakasserar, mobbning, svartlistning och utköp och hörde en större berättelse om Skellefteå kommun som arbetsgivare. Hennes artiklar satte siffor på utköpen, grävde fram statistiken bakom berättelserna och visade att vittnesmålen om en osund arbetsmiljö höll för en faktagranskning. ”Håll käften och lyd” lyfte fram arbetsmiljöproblemen i full dager och möjliggjorde samtidigt en ny start och något annat, bättre – ett skolbokexempel på granskande journalistik när den är som allra bäst”.

Stort Grattis säger vi från styrelsen – och önskar samtidigt att vi hade haft slevar till alla nominerade!

Mer om priset: Silversleven delas ut till en journalist i norra Norrland, som på ett eller annat sätt ”rört om” genom sitt arbete. Poängen med ett ganska vitt definierat pris, är att många olika sorters prestationer ska kunna belönas. Det kan handla om ett avslöjande, en väl genomförd serie, ett nytt arbetssätt, eller kanske ett rakryggat ställningstagande som fått betydelse för publicistiken i allmänhet. Juryn består av PK-styrelsens ledamöter som inte får rösta på bidrag från sin egen redaktion. 

De nominerade var: Josefine Holgersson och SVT Umeå som belyser särbehandling i Björklövens ungdomsverksamhet, Camilla Stenlunds och Folkbladets granskning av arbetsmiljön under rubriken ”Håll käften och lyd”,  Maria Dahlgren och Sameradions serie om konflikter mellan rennäring och andra markanvändare, och Jenny Petersson och Ulrika Nohlgren på Norran som avslöjar en jävskultur inom Skellefteå kommun. 

Förra året vann Norrans reportrar Ulrika Nohlgren och Jenny Peterson för sin granskning av Fallet Emmy. Silversleven, tidigare Guldsleven, har Publicistklubben Norra Norrland delat ut sedan år 2015.

Mer från PK Norra Norrland
Farida Nekzad är årets Anna Politovskaja-pristagare

Årets mottagare av priset till Anna Politovskajas minne är den afghanska journalisten Fatima Nekzad, som lyckades fly landet när talibanerna tog över. Här intervjuas hon av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg: Läs mer

Missa inte: Prisutdelning av Silversleven på dansbanan

Välkommen till prisutdelning av Silversleven Äntligen är det dags att få träffas i verkligheten. Det gör vi på så coronasäkert vis som vi kan tänka oss, genom att boka dansbanan… Läs mer

Inspiration: I förövarnas spår

Välkomna till digital inspirationsföreläsning, tisdagen den 25 maj: Tid: Tisdag 25 maj, 19:30.Plats: Digitalt via teams. Anslut på din dator eller mobilappKlicka här för att delta i mötet. Välkomna! Läs mer

Silversleven: De nominerade ÄR:

PK-medlemmar, Äntligen har vi nöjet att få berätta att styrelsen har godkänt inte mindre än fyra starka nomineringar till priset Silversleven 2020. Vinnaren tillkännages när priset delas ut, preliminärt lördagen… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem