• Publicistklubben

PK-debatt 17/5: Utfryst och mjutad – cancelkulturens kraft

Den amerikanska cancelkulturen nådde Sverige med full kraft under #metoo. Med hjälp av sprängkraften i sociala medier har ett mäktigt vapen skapats.

Cancelkultur, deplattformering – få vill erkänna att de gillar fenomenet. Trots det saknas knappast uppmaningar om att artister, journalister, författare eller konstnärer ska berövas sina plattformar, sparkas eller tystas.

Så vem får ta plats i offentligheten och vem måste lämna? I vilken utsträckning hjälper eller stjälper medierna röster att stanna kvar eller ramla av?

I kölvattnet av Sveriges Radios prisande av rapartisten Yasin Abdullahi Mahamoud har frågan väckts på nytt.
Gjorde SR rätt eller fel? Är det möjligt att belöna artisten utan att kommentera brottslingen? Hur hårt håller svenska publicister i sina principer?

I panelen:

Åsa Linderborg, senior reporter Aftonbladet
Tali da Silva, kulturjournalist SVT
Victor Malm, krönikör Expressen
Anna-Karin Larsson, områdeschef för musiken på SR

Välkommen till vårens sista debatt i Publicistklubben, måndag 17 maj kl 18.30.

Debatten leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg och hålls på Kulturhuset, restaurang Panorama. Hela debatten livesänds via Publicistklubbens Facebooksida. Sändningen går även att följa via Publicistklubben.se måndagen den 17:e maj, kl. 18.30.

På grund av rådande pandemi och Folkhälsomyndighetens rekommendationer tar vi inte emot publik på plats till den här debatten, utan hänvisar till sändningen på Facebook och publicistklubben.se.

Kommentera gärna och ställ frågor i chatten på Facebook eller till vårt Twitter-konto: @PK_Stockholm.

Sändningen går också att se i efterhand.

Vänliga hälsningar,
Publicistklubben

Mer från Debatt

Live: Pk-debatt Läs mer

Farida Nekzad är årets Anna Politovskaja-pristagare

Årets mottagare av priset till Anna Politovskajas minne är den afghanska journalisten Fatima Nekzad, som lyckades fly landet när talibanerna tog över. Här intervjuas hon av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg: Läs mer

PK-DEBATT 6/9: Politikerna och medierna

PK-DEBATT: Vi rivstartar valåret med den allra första mediepolitiska debatten. Var står partierna i de stora frågorna för medierna? Välkommen till Kulturhuset måndag 6 september kl 18.30. I panelen finns… Läs mer

Se hela debatten från 19/4: Kända män gråter ut – kladdig backlash?

Vi vill be så mycket om ursäkt för det tekniska strul som gjorde att livesändningen av debatten den 19/4 inte fungerade som den skulle. Nedan finns dock hela debatten bandad… Läs mer

Läs mer om:

Om Publicistklubben

PK:s viktigaste uppgifter är två: Att slå vakt om tryck- och yttrandefriheten och att främja debatt. Båda är lika viktiga. Du behöver PK, eftersom du och tusentals PK-medlemmar i hela landet skapar en konkret arena för det offentliga samtalet i Sverige. PK är en av de viktigaste platserna för det publicistiska samtalet.

Läs mer om oss

Bli medlem

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.

Bli medlem