Stipendierapport Henrik Berglind-Dehlin: Språkkurs i portugisiska i Lissabon

Stipendierapport för Hiertanämnden, Portugisiska, Lissabon, september 2009

Jag fick ett språkstipendium på 25000 kronor från Hiertanämnden för att kunna finansiera studier i portugisiska vid Centro de Línguas (Cial) i Lissabon under 2009. Pengarna räckte till skolavgiften och till viss del resekostnaden.

Mina studier vid Cial ägde rum under fyra veckor med början 31 augusti 2009. Jag deltog i grupplektioner sex timmar om dagen måndag-fredag med en lärare på förmiddagen och en annan på eftermiddagen. Vi var bara tre personer i min grupp och hade relativt jämbördiga kunskaper, vilket gjorde att vi alla fick mycket ut av undervisningen. Dessutom slutade mina två klasskamrater efter de två första veckorna, utan att nya elever tillkom, vilket gjorde att jag mot slutet hade turen att få ”privatlektioner” för ett mycket lägre pris.

Undervisningen på Cial har ett gott renommé och jag kan inte annat än rekommendera denna skola. Jag har studerat på Cial vid två tillfällen, våren 2004 och hösten 2009, och har varit mycket nöjd med resultaten båda gångerna. Lärarna är engagerade, pedagogiska och har ett intresse för elevernas olika internationella bakgrunder. Om man så önskar tillhandahåller också skolan ett blandat program med sociala och kulturella aktiviteter utanför lektionstid. Skolan ligger bra placerad i centrala Lissabon med goda kommunikationer och bekvämt promenadavstånd till det mesta. Cial har också en filial i Faro på Algarvekusten i södra Portugal.

Varje elev som kommer till Cial får göra ett placeringstest första dagen för att avgöra vilken nivå och grupp man ska hamna i. Testet består främst av en skriftlig del för att mäta kunskaperna i portugisiska, men lärarna kollar också den muntliga förmågan och andra relevanta kunskaper. Skolan har alla nivåer från nybörjare till universitetskvalificerande. Det finns gruppundervisning, enskild undervisning eller kombinationer att välja mellan.

Jag är mycket nöjd med min tid på Cial hösten 2009. Min portugisiska fick sig såväl en rejäl uppfriskning som en skjuts uppåt. Nu gäller det bara att förvalta dessa kunskaper väl, vilket kan vara svårt på hemmaplan. Jag rekommenderar starkt mina lärare Madalena Bento och Paulo Pires. Deras engagemang för det portugisiska språket och intresse för sina elever är berömligt. De gillar också att låta eleverna få lära dem saker. Fast helst på portugisiska, såklart. J Jag kan också rekommendera Isabel Leão och Marta Silva, som var mina lärare under min tid på Cial 2004.

Mer information om Centro de Línguas finns på www.cial.pt

med hopp om goda studier, glada hälsningar
Henrik Berglind-Dehlin

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.