PK Debatt 27/11: Kriget i Gaza - klarar medierna sitt uppdrag?

Av: PK Stockholm 20 november 2023

En brutal attack mot civila israeler – och ett militärt svar som blivit ett krig i Gaza. De döda räknas i tusental. Efter den 7 oktober riktas mediernas strålkastare - återigen - mot en av världens kanske mest infekterade konflikter: Israel-Palestina.

Årets sista debatt bjöd på tempo, temperament och hög temperatur på ett fullsatt Södra teatern. Frågorna som avhandlades var: lyckas svenska medier med sitt uppdrag – och hur sköter vi oss jämfört med internationella kollegor? Är vi för återhållsamma i rapporteringen för att inte riskera kritik? Och går det att luta sig tillbaka på att man gör ett bra jobb "om båda sidor skäller lika mycket"?

Medverkande
Victor Pressfeldt, frilansjournalist och doktorand i historia vid Lunds universitet
Peter Wennblad, skribent och biträdande chef på Svenska Dagbladets ledarredaktion
Michael Kucera, programchef för samhällsprogrammen på SVT Nyheter och ansvarig utgivare för bland annat Aktuellt och Agenda
Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap, med inriktning mot Mellanösternpolitik och israelisk inrikespolitik

PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

Dessutom var Sveriges Radios Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti på plats och tog emot Publicistklubbens utmärkelse Guldpennan.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.