PK Södra AW 1/2: Kulturskymning och ond bråd död

Av: PK Södra 22 januari 2024

Välkomna på AW med Publicistklubben Södra på Grand Malmö torsdag 1 februari kl 18!

Kulturskymning och ond bråd död inleder året när PK fyller 150

2024 fyller Publicistklubben 150 år, vilket vi kommer att uppmärksamma under året. Men det är ett jubileum i kamp snarare än i fest, skuggat av stora utmaningar för journalistiken. Det står i dag kristallklart att det fria ordet aldrig kan tas för givet och att försvaret för det är viktigare än på länge.

Först ut är en klassisk AW på Grand Malmö. Alla är välkomna för att ta en öl med kollegor, lyssna på samtalen och mingla. Ta med en kollega eller vän!

KULTURSKYMNING

Under hösten och vintern har det rapporterats om att kulturrapporteringen får stryka på foten när redaktionerna måste spara. Vad går förlorat och vad blir kvar? Vilken betydelse har kulturjournalistiken och vilken roll kommer den att spela i framtiden?

Ett panelsamtal med Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan; Viktor Andersson, film- och litteraturredaktör på UNT; Kristina Lindquist, frilans för bl.a. DN Kultur.

Läs gärna Ida Ölmedal och Viktor Andersson om kulturjournalistikens förutsättningar och framtidsutsikter:

Viktor Andersson i Journalisten: Riksmedia skiter fullständigt i lokaltidningarna

MED LIVET SOM INSATS

Minst 80 journalister har dödats i kriget i Gaza enligt Reportrar utan gränser. 18 av dem dödades medan de var på uppdrag. Dessutom har 50 redaktioner förstörts. I Ukraina har enligt Committee to Protect Journalists 17 journalister dödats sedan Rysslands fullskaliga invasion. Civilbefolkningen drabbas hårt av krigen, men även mediernas möjligheter att rapportera när bevakningen sker med livet som insats. Vad innebär det för journalistiken?

Ett scensamtal med Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

Alla intresserade är välkomna på PK Södras AW. Vi håller till på Grand Malmö på Monbijougatan 17 (in på gården, upp för ståltrappan). Programmet börjar 18:00 och det är fri entré. Ta med en vän eller kollega – vi ses där!

Tacka gärna ja till eventet på Facebook!

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.