PK Södra LIVE: Belarus, Strotsev, USA-valet och DN:s Skåne-satsning

Av: PK Södra 2 november 2020

ev. bild

När och var: Onsdagen 4 november 18:00 via Facebook Live/Youtube.

PK Samtal: Per T Ohlsson om USA-bevakningen och presidentvalet

Vem som blir amerikansk president under de kommande fyra åren kan fortfarande vara oavgjort då Sydsvenska Dagbladets Senior Columnist Per T Ohlsson, aktuell med boken "Albert Bonnier och hans tid", gästar PK Södra för att prata om den svenska USA-bevakningen och medias rapportering om Donald Trump under de gångna fyra åren.

EXTRAINSATT: Belaruriska journalisten Andrus Klikunou om mediesituationen i diktaturen

Journalisten Andres Klikunou, som till vardags är koordinator för kampanjen "For Freelance!" vid Belarusiska Journalistförbundet (BAJ) samt styrelseledamot i samma förbund, pratar med PK Södra om situationen för medier och journalister i Belarus och hur de folkliga protesterna mot det hårt kritiserade presidentvalet presidentvalet har påverkat förutsättningarna för den inhemska rapporteringen.

PK Samtal: Per Bergström om Malmöförlaget Rámus fängslade belarusiska poet Dmitrij Strotsev

Onsdagen den 21 oktober försvann den belaruriska poeten Dmitrij Strotsev efter att ha deltagit i de pågående protesterna i Minsk. Dagen efter fanns hans namn på listor över fängslade i det ökända Akrestsina-häktet i Minsk, med en aviserad fångtid på 13 dagar. Den ryskspråkiga poeten blev därmed en politisk fånge.

Strotsevs svenska förläggare Per Bergström vid Malmö-förlaget Rámus besöker PK Södra för att berätta om deras arbetsrelation med Dmitrij Strotsev och om insatsen förlaget gjort för att väcka uppmärksamhet kring hans fall.

Och så blir det kanske en och annan fråga om en annan känd poet som ges ut av Rámus Förlag i Malmö: Årets Nobelprisvinnare i Litteratur, den amerikanska poeten Louise Glück.

PK Samtal: Martin Jönsson om DN:s Skåne-satsning

Efter Göteborg kommer Malmö. Dagens Nyheter har meddelat att tidningen öppnar redaktion i Malmö och nyanställer fyra reportrar och en fotograf med syfte att bättre bevaka Skåne och Öresundsregionen. Redaktionen slår upp portarna i februari/mars 2021. Martin Jönsson, redaktionell utvecklare på DN och en av de två ansvariga projektledarna för satsningen, utfrågas om vad för slags journalistik DN vill göra i Skåne.

•••

På grund av de nya lokala restriktionerna som gäller i Skåne kommer PK Södras event tyvärr att behöva hållas utan publik och närvarande medlemmar. Däremot kan alla se arrangemanget live kl 18:00 på onsdagen den 4/11 på vår Facebook-sida eller på Youtube. Evenemanget går givetvis att beskåda även efter sändningen.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.