Uttalande: Frige Gui Minhai!

Av: Noa Bachner 21 januari 2021

Tre år sedan den svenske medborgaren Gui Minhai kidnappades på tåg i Kina

I dag (20/1) präglas nyhetsförmedlingen av den för demokratin så viktiga installationen av USAs president Joe Biden. Det är en avgörande händelse för demokratin i världen. Men avgörande är också hur vi värnar varje enskild människas rättigheter. Därför låter vi ingenting överskugga det faktum att idag också är tre år sedan då den svenske medborgaren och publicisten Gui Minhai kidnappades av de kinesiska myndigheterna på ett tåg i staden Jinan.

Det diktaturer som Kina vill är att vi ska rikta blicken åt ett annat håll, att vi ska glömma. Just därför glömmer vi inte. Vi tillika med alla andra demokratiska länder har författare, förläggare och journalister vars uppgift är att aldrig släppa taget om de mänskliga rättigheterna.

De gäller lika mycket för bevakningen av Kapitolium och det demokratiska presidentvalet i USA som friheten för den enskilda medborgaren i Sverige.

Vi ger aldrig upp kravet på att Sveriges utrikesdepartement gör sitt yttersta för att hämta hem den svenska yttrandefrihetsfången Gui Minhai.

Kristina Ahlinder vd Svenska Förläggareföreningen

Robert Aschberg ordförande Publicistklubben

Kurdo Baksi författare

Jesper Bengtsson ordförande Svenska PEN

Erik Halkjaer ordförande Reportrar utan gränser

Ulrika Hyllert ordförande Journalistförbund

Jesper Monthán ordförande Svenska Förläggareföreningen

Grethe Rottböll ordförande Sveriges författarförbund

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.