Är näthat ett hot mot yttrandefriheten?

Av: Martin Schori 27 april 2016

unnamed

Måndagen 9 maj anordnar Finlands ambassad, Norden i Fokus, Finlandsinstitutet och Publicistklubben ett öppet seminarium om näthat i Sverige och Finland.

År 1766 infördes en unik förordning som tryggade yttrande- och tryckfriheten i det gemensamma svensk-finska riket. Idag, 250 år senare, har hot och hat på nätet blivit ett allt större problem. Journalister och skribenter som blir utsatta för hatkampanjer i sociala medier och kommentarsfält börjar idka självcensur för att skydda sig. Hur kan vi värna yttrandefriheten, en grundsten i vårt öppna nordiska samhälle? Var går gränsen mellan olaga hot och rätten att yttra sig? Hur ser situationen ut i de nordiska länderna? Vilka konkreta åtgärder har vidtagits för att komma åt problemet? Välkommen till ett seminarium där vi fördjupar oss i dessa frågor.

Direktören för Finlandsinstitutet Anders Eriksson och Finlands ambassadör i Sverige Jarmo Viinanen hälsar välkomna. I seminariet medverkar Ragnhild Mølster, forskningsförmedlare och biträdande redaktör vid Nordicom – Nordiskt kunskapscenter för Medie-och Kommunikationsforskning, Jessikka Aro, grävande journalist på Yle, Nils Funcke, grundlagsexpert och styrelseledamot i Publicistklubben, Erja Yläjärvi, redaktionschef på Helsingin Sanomat, Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren samt Eric Erfors, ledarskribent på Expressen.

Samtalet modereras av Anu Koivunen, professor vid Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet.

Tid: Måndag 9 maj 2016 kl. 17:30–19:00, mingel 19:00–20:00

Plats: Finlandsinstitutet, Sibeliussalen, Snickarbacken 4, Stockholm

Seminariet är avgiftsfritt men kräver förhandsanmälan här: https://www.lyyti.fi/reg_2016/nathat

Arrangörer: Finlandsinstitutet, Finlands ambassad, Norden i Fokus och Publicistklubben

Nordiska ministerrådets informationskontor – Norden i Fokus ger den nationella debatten en nordisk vinkel. Vi arrangerar seminarier och debatter om aktuella ämnen inom politik, miljö, näringsliv och kultur. Vi vänder oss i första hand till tjänstemän, politiker, journalister och intresseorganisationer.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.