Boken är död. Leve boken!

Av: Marianne Westin 16 december 2011

Debattdeltagarna var eniga. Boken kommer att leva vidare, men förmodligen på ett annat sätt än vad vi är vana vid.
– När digitaliseringen satt sig kommer vi att välja form efter tillfälle. I badet vill vi nog ha papper istället för Ipaden, säger Susanne Hamilton, förläggare.
Det hade samlats runt 30 personer på Bibliotekets Vingen i Kulturens hus i Luleå, den 29 november. Skådespelaren Anton Raukola inledde med en monolog där han predikade för den digitala utvecklingen och både symboliskt och reellt rev sönder en bok.
När sedan diskussionen kom igång var tongångarna positiva när det gäller boken s framtid på den diskussionskväll som Publicistklubben i Norrbotten arrangerat.
– Något har hänt med bokens värde och ställning. Det har blivit enklare att producera en bok och det går snabbare än förr. Deckarfantomerna ge ut en bok per år, medan de stora författarna kommer med en bok vart tredje, fjärde år, konstaterade Peo Rask, författare och förläggare.
Susanne Hamilton som är författare, förläggare och samtidigt är ordförande i förlagsorganisationen NOFF menade att samtidigt som alla kan bli författare idag konsumerar vi böcker allt snabbare.
– Jag tror att vi kommer att titta på innehållet på ett annat sätt än i dag. Vad passar som film, bok eller i Ipad? till exempel. Lars Lindberg, som medverkat till att en ny bokhandel öppnat i Kiruna berättade att där satsar man på att vara en kvalitetsbokhandel med en större andel böcker än vanligt.
– 50 procent av sortimentet brukar vara papper och kontor, men vi har 80 procent böcker. Och det går bra. Det är klart att man måste vara realist och det kan hända att det är nyhetens behag och dessutom snart jul. Men i mars kommer turisterna och då säljer vi till dem, säger han.
Susanne Hamilton förutspådde att kedjorna kommer at få det allt svårare, medan de nischade bokhandlarna överlever.
– Kunskap och passion är avgörande.
Nischad är just vad Kiruna bokhandel ska vara, berättade Lars Lindberg.
– Vi ska vara vassa på lokal och regional litteratur, men vi ska också ha Zlatan och Tranströmer.
Vad som finns tillgängligt och vad som produceras beror till stor del på hur kulturpolitiken ser, ut konstaterade Susanne Hamilton.
– Vem bestämmer urvalet? Vem bestämmer vad som ska recenseras? Bonnier har inflytande över mycket. Tidningar, distribution, förlag, biografer. Bonnier har avtal med Åhlens och Rusta. I det senare fallet innebär avtalet att inget annat förlag får leverera. Internet räddar många små förlag.
Peo Rask berättade hur en recension av två böcker i Dagens Nyheter hade gett försäljningen en skjuts.
– Jag tror att bokhandlarna bör ha arrangemang, till exempel att någon kommer och läser i butiken, sa Lars Lindberg.
Som det ser ut i dag har e-boken inte slagit. En orsak till det är att de stora förlagen stoppar utvecklingen, anser Susanne Hamilton.
– Och jag tror faktiskt att vissa böcker passar enbart i papper, sa Peo Rask.
Karin Sjöberg

Diskussionsdeltagarnas julklappstips:
Peo Rask:
Michael Economou som skriver om Adam van Düren och stenarbetarna som var med och byggde kyrkor.
Två barnböcker om Felicia, som är utgivna på Black Island books.
Lars Lindberg:
Tomas Tranströmer, samlingsverket.
Susanne Hamilton:
Tomas Tranströmer, samlingsverket.
Jo Nesbö, Snömannen, välskriven deckare. ”Läs i korta bitar”.
Jaruki Murakami 1Q84, vilken av böckerna i serien som hest.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.